Bešič Loredan je v zelo kratkem času zamenjal kar šest šefov kabineta

Datum:

Zdravstveni minister Bešič Loredan je rekorder v kadrovanju. V pičlih devetih mesecih je kar šestkrat zamenjal vodjo svojega kabineta. Ena izmed njih, Katja Taljat, je funkcijo opravljala samo dva dni. Predhodnih šest ministrov je (od leta 2014 dalje) skupno imenovalo zgolj sedem vodij kabineta. Kadrovanje je stalnica, odkar je resor prevzel Bešič Loredan. 

Intenzivno kadrovanje spremlja zdravstveno ministrstvo, odkar je resor prevzel Danijel Bešič Loredan. V pičlih devetih mesecih je vodjo kabineta zamenjal kar šestkrat. Najkrajši čas je funkcijo opravljala Katja Taljat, sicer tudi izvršna direktorica Gibanja Svoboda, saj je bila na poziciji le dva dni (prejšnji ponedeljek in torek). Predhodnih šest zdravstvenih ministrov je menjave šefa kabineta opravilo zgolj sedemkrat (od leta 2014 dalje). Vsi so novega vodjo kabineta imenovali, potem ko so prevzeli mandat. Edina izjema je bil Tomaž Gantar, ki je menjavo opravil dvakrat. Minister je bil na začetku tretje vlade Janeza Janše, poroča N1 Slovenija.

Vodja kabineta spada med ministrove najožje sodelavce, menjave pa sprejema sam. V času Janeza Poklukarja je funkcijo vodje kabineta opravljala Tina Zalokar. Aktualni minister jo je zamenjal takoj po prevzemu funkcije (1. junija). Najprej je imenoval Sandro Kašca, samostojno podjetnico za kadrovsko in pravno svetovanje. S funkcije jo je odstavil že po dveh mesecih po lastni presoji. Zamenjala jo je Tjaša Vidic, ki je na poziciji ostala le en mesec, pozneje pa postala državna sekretarka. Tedaj pa je šefica kabineta postala Nada Davidović, ki je delala kot ministrova višja svetovalka. Ravno tako je ostala dva meseca.

Katja Taljat je na poziciji šefa vodje kabineta Bešiča Loredana obstala zgolj dva dni. (Foto: Twitter)

Za njo je pozicijo zasedla Tina Jamšek, v preteklosti že zaposlena na ministrstvu. Podrla je rekord, saj je ostala več kot tri mesece in pol. Slednjo pa je nasledila Katja Taljat, izvršna direktorica Gibanja Svoboda. Prav tako je podrla rekord, saj je ostala najmanj časa – le dva dni (prejšnji ponedeljek in torek). Od srede naprej pa je na poziciji znova Davidovićeva. V kabinetu sicer dela več oseb, področja dela: strokovne, organizacijske, svetovalne ter usklajevalne naloge. “Načrtujemo, organiziramo in usklajujemo delo med organizacijskimi enotami ministrstva ter spremljamo izvajanje nalog. Usklajujemo tudi delo med ministrstvom in organi v njegovi sestavi ter organi, ki delujejo na področjih, za katera je pristojno ministrstvo,” pojasnjujejo.

Kadrovanje je na ministrstvu stalnica
Vodja kabineta deluje kot “ministrovo okno v svet” zlasti pri stikih z drugimi osebami tako znotraj ministrstva kot zunaj ustanove. V zadnjem času je bilo zamenjanih tudi več drugih kadrov. Zapustilo ga je precej članov ministrove prvotne ekipe, med njimi državni sekretarki Aleksandra Lah Topolšek in Breda Božnik, kot tudi več dolgoletnih uslužbencev. Ohladil se je celo odnos med Bešičem Loredanom in nekdanjim ministrom Dorijanom Marušičem, ki naj bi bil osrednji snovalec zdravstvene reforme. Z ministrstva sicer redno prihajajo informacije o slabi delovni klimi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...