Parlamentarna kriza: Finski socialisti za novo marionetno predsednico vlade predlagali zvezdo Instagrama

Foto: epa

Potem ko je eden izmed koalicijskih partnerjev izgubil zaupanje v dosedanjega finskega predsednika vlade Anttija Rinneja, se je ta odločil za odstop. Ker socialdemokratom nove volitve niso bile v interesu, saj jim javnomnenjska podpora kaže šele tretje mesto, so se odločili, da za Rinneja raje najdejo nadomestilo. Kot kandidatko za vodenje vladajoče koalicije so predlagali 34-letno Sanno Marin. V primeru, da bo finski parlament potrdil njeno nominacijo, bo ta postala najmlajša predsednica vlade na svetu. 

Njeno kandidaturo so predlagali socialdemokrati (SDP), štirje drugi člani vladajoče koalicije pa so se že strinjali, da bodo pospešili njeno kandidaturo, da bi lahko v četrtek že zastopala Finsko na vrhu EU. Izpustiti srečanje evropskih voditeljev bi bilo namreč nekoliko nerodno, če upoštevamo dejstvo, da Finska do 31. decembra predseduje Svetu EU.

Vzpon mlade političarke bi v konservativnih državah smatrali kot bliskovit.  Na občinskih volitvah leta 2008 je vodila neuspešno kampanjo, leta 2012 pa se je dokopala do prve javne funkcije. Dve leti pozneje je postala podpredsednica socialdemokratov, leta 2015 pa je osvojila mesto v finskem parlamentu, poroča RT.

Foto: epa

Na splošnih volitvah aprila letos nobena od sodelujočih strank ni dobila več kot 20 odstotkov glasov, a so socialdemokrati vseeno uspeli sestaviti koalicijo, v kateri je Marinova opravljala funkcijo ministrice za promet in komunikacije. Rinne je odstopil potem, ko je eden izmed poslancev koalicije razglasil izgubo zaupanja v njegovo vodstvo zaradi načina, kako se je v mesecu novembru soočil z veliko stavko na področju poštnih storitev v javni lasti.
Brez težav deli podrobnosti iz zasebnega življenja
Marinova nedvomno izvira iz generacije politikov, ki ne oklevajo pri tem, da bi volivcem ponudili vpogled v svoje zasebno življenje. Na njenem Instagram profilu je namreč mogoče videti tako fotografije s političnih zborovanj kot tudi fotografije, ki kažejo, kako preživlja čas z dojenčkom in se hladi ob bazenu na počitnicah v Italiji.
Če se morda komu zdi nenavadno, da je na mesto predsednice vlade izvoljena ženska, stara manj kot 40 let, je treba omeniti, da Marinova komajda izstopa v finski politiki. Med voditelji preostalih koalicijskih strank so namreč same ženske, nekatere izmed njih pa so celo mlajše od nje.
Nedavna javnomnenjska raziskava je razkrila, da ima domoljubna stranka Pravi Finci, znana po tem, da je kritična do Evropske unije, masovnih migracij in islamizacije Zahoda, največjo podporo Fincev. Raziskava, ki jo je izvedel finski časopis Helsingin Sanomat, je namreč pokazala, da če bi bile volitve danes, bi Pravi Finci zbrali več kot 22,4 odstotka glasov, s čimer bi postali največja stranka v državi.

Hana Murn

 • xtc

  Tudi po ne ustavi njihove in njene poti na odpad zgodovine.

 • Nora24tv Cenzura

  Kritičen je vsak do EU. Eni zato ker je sodelovala pri uvajanju demokracije v Iraku, Libiji, Siriji,…Drugi zato, ker EUbirokrati s teh dežel sprejemajo govno, ki so ga nasrali.
  Tretji jih kritiziramo zaradi oba troje

  • RATATA

   dej si ti že en apvout, ker ne morem gledat nule!

   • Nora24tv Cenzura

    Bode te kurac

    • RATATA

     nebode

     • Nora24tv Cenzura

      Tudi prav

 • RATATA

  finke so za v isto gajbico kot slive

 • Ivan Ivanovič

  Ženske in poženščeni moški bodo uničili evropsko civilizacijo.

 • samsara

  Po švedski poti?

 • sneg

  Ženske prevzele oblast?

  • FRANC3

   Kjer je ženska gospodar, tam volk mesar.

 • janko

  Finci so torej tud v temi. Jih bo šolalo, dokler bo treba. Kot povsod. Vse razvite EU države crkujejo.
  Japonci so imeli levo vlado od 2007 do 2012 in je bila katastrofa, nočejo niti slišati več za levico.

 • Ivan Ivanovič

  Niso samo Finci izgubili kompas, to velja za vso Evropo. Zato lahko vanjo vdirajo ljudje, ki se požvižgajo na evropske vrednote, evropsko kulturo, evropske narode …

  Sokrat je ca 2500 let nazaj napisal:

  “Demokracija bo plačala, ker bo skušala ustreči vsem.
  Reveži bodo želeli premoženje bogatih. In demokracija jim bo to dala.
  Mladi bodo želeli biti spoštovani kot stari, žene bodo hotele biti kot moški, tujci bodo hoteli staroselske pravice. In demokracija jim bo to dala.
  Tatovi in goljufi bodo hoteli pomembne državne funkcije. In demokracija jim bo to dala.
  In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast, ker kriminalci in zločinci težijo po moči, bo nastala hujša tiranija kot je bila za časa katerekoli monarhije ali oligharhije.”

  Sokrat je imel popolnoma prav. Kljub temu pa velja Churchillova ugotovitev, da je demokracija še vedno najboljši politični sistem, kar smo jih izumili. Problem ni demokracija, problem smo ljudje. Vsako ljudstvo ima takšno oblast, kakršno si zasluži.