fbpx

Parlamentarna kriza: Finski socialisti za novo marionetno predsednico vlade predlagali zvezdo Instagrama

Foto: epa

Potem ko je eden izmed koalicijskih partnerjev izgubil zaupanje v dosedanjega finskega predsednika vlade Anttija Rinneja, se je ta odločil za odstop. Ker socialdemokratom nove volitve niso bile v interesu, saj jim javnomnenjska podpora kaže šele tretje mesto, so se odločili, da za Rinneja raje najdejo nadomestilo. Kot kandidatko za vodenje vladajoče koalicije so predlagali 34-letno Sanno Marin. V primeru, da bo finski parlament potrdil njeno nominacijo, bo ta postala najmlajša predsednica vlade na svetu. 

Njeno kandidaturo so predlagali socialdemokrati (SDP), štirje drugi člani vladajoče koalicije pa so se že strinjali, da bodo pospešili njeno kandidaturo, da bi lahko v četrtek že zastopala Finsko na vrhu EU. Izpustiti srečanje evropskih voditeljev bi bilo namreč nekoliko nerodno, če upoštevamo dejstvo, da Finska do 31. decembra predseduje Svetu EU.

Vzpon mlade političarke bi v konservativnih državah smatrali kot bliskovit.  Na občinskih volitvah leta 2008 je vodila neuspešno kampanjo, leta 2012 pa se je dokopala do prve javne funkcije. Dve leti pozneje je postala podpredsednica socialdemokratov, leta 2015 pa je osvojila mesto v finskem parlamentu, poroča RT.

Foto: epa

Na splošnih volitvah aprila letos nobena od sodelujočih strank ni dobila več kot 20 odstotkov glasov, a so socialdemokrati vseeno uspeli sestaviti koalicijo, v kateri je Marinova opravljala funkcijo ministrice za promet in komunikacije. Rinne je odstopil potem, ko je eden izmed poslancev koalicije razglasil izgubo zaupanja v njegovo vodstvo zaradi načina, kako se je v mesecu novembru soočil z veliko stavko na področju poštnih storitev v javni lasti.
Brez težav deli podrobnosti iz zasebnega življenja
Marinova nedvomno izvira iz generacije politikov, ki ne oklevajo pri tem, da bi volivcem ponudili vpogled v svoje zasebno življenje. Na njenem Instagram profilu je namreč mogoče videti tako fotografije s političnih zborovanj kot tudi fotografije, ki kažejo, kako preživlja čas z dojenčkom in se hladi ob bazenu na počitnicah v Italiji.
Če se morda komu zdi nenavadno, da je na mesto predsednice vlade izvoljena ženska, stara manj kot 40 let, je treba omeniti, da Marinova komajda izstopa v finski politiki. Med voditelji preostalih koalicijskih strank so namreč same ženske, nekatere izmed njih pa so celo mlajše od nje.
Nedavna javnomnenjska raziskava je razkrila, da ima domoljubna stranka Pravi Finci, znana po tem, da je kritična do Evropske unije, masovnih migracij in islamizacije Zahoda, največjo podporo Fincev. Raziskava, ki jo je izvedel finski časopis Helsingin Sanomat, je namreč pokazala, da če bi bile volitve danes, bi Pravi Finci zbrali več kot 22,4 odstotka glasov, s čimer bi postali največja stranka v državi.

Hana Murn