Pekel v azilnem domu: Med migranti pogosti obračuni z noži, droge, pedofilija, nevladne organizacije pa se izživljajo nad varnostniki

Posledice krvavega spopada migrantov v azilnem domu v Zagrebu v Dugavah (vir: Dnevno.hr)

Potem ko je Hrvaško pretresel incident z migrantom, ki je z nožem grozil potnikom na avtobusu v Zagrebu, so začele v javnost prihajati informacije o stanju v azilnem domu v Dugavah v Zagrebu, kamor je bil avtobus namenjen. Tam so po pričevanju enega od varnostnikov in fotografijah, ki jih je predal medijem, vseprisotni spopadi z noži, pedofilija in droge. Medtem pa nevladne organizacije branijo migrante in prikazujejo varnostnike ter organe pregona kot največje zločince.

Grožnje z noži na avtobusu niso prvi incident v Zagrebu, s katerim so povezani migranti, so le eden redih, za katere je izvedela javnost, saj se je zgodil ljudem na očeh, je za Dnevno.hr pojasnil varnostnik, ki je v preteklosti delal v azilnem domu v Dugavah.

“Zame je zelo boleče videti, da resnična zgodba o Dugavah le stežka prihaja v javnost,” je povedal nekdanji varnostnik, ki je dve leti dela kot varnostnik v azilnem domu opisal kot pekel. Varnostnik je bil zaradi dogovora o tajnosti zavezan k molku, a je z novinarji vseeno delil nekatere svoje vtise, ki jih je podkrepil s fotografijami.

Kradejo, se koljejo in drogirajo
“Prvi vtis, ko vstopite (v azilni dom), je nepredstavljiv smrad. Ne razumem, ali je stvar v drugačni kulturi ali samo bahavosti, ampak ti ljudje, na primer, sploh ne nosijo ven smeti,” je povedal nekdanji varnostnik, ki je poudaril, da je pomanjkanje higiene še najmanjši problem.

Posledice krvavega spopada migrantov v azilnem domu v Zagrebu v Dugavah. (Vir: Dnevno.hr)

“Kriminal, orožje in medsebojni fizični spopadi so prisotni vsak dan, pogosto pa so napadali tudi nas,” je povedal. Čeprav so imeli azilanti v domu na razpolago zgolj plastični pribor, da bi se izognili nevarnosti poškodb, pa so jim ob preiskavi doma lahko zaplenili več kot 50 nožev in sekiric. Ob tem so varnostniki pogosto našli tudi večje količine denarja, parfumov in podobnega, saj so azilanti pogosto kradli na kolodvoru.

Varnostniki so bili tudi sami pogosto izpostavljeni nevarnosti, saj v azilnem domu veljajo določena pravila, na primer, do katere ure in v kakšnem stanju lahko spustijo azilante noter. A ti bi se pred azilnim domom prikazali težko drogirani in nagnjeni k nasilju. Če jim ne bi dovolili vstopa, bi sledile grožnje, naslednji da pa bi jim za vrat skočile nevladne organizacije.

NVO brani pedofile
“Lovili smo tudi pedofile … na varnostnih kamerah vidimo moške, ki spolno nadlegujejo otroke, take primere pa smo seveda prijavili policiji.” Policija je bila o obveščena tudi v primeru težjih poškodb, 9. maja 2017 pa je bila policija v azilnem domu celo primorana uporabiti solzivec, a o tem javnost ni bila obveščena.

Škandal! Nevladne organizacije namesto prostovoljne vse bolj profitne: Posameznik, ki ima z NVO sklenjeno pogodbo, lahko na mesec zasluži več kot 20 tisoč evrov!

Medtem pa razne nevladne organizacije ščitijo ilegalne migrante in azilante in demonizirajo varnostnike v azilnem domu ter policijo. Nekdanji varnostnik je povedal, da so se morali z azilanti spopadati, jih obvladati in se izpostavljati nevarnosti, zato da bi azilanti končali v zaporu, od koder so tako nasilnike kot pedofile po mesecu dni izpustili zaradi apelov nevladnih organizacij, ki so se sklicevale na “nehumano postopanje” s kriminalci.

Vprašamo se lahko, koliko teh pedofilskih in nasilniških azilantov so bili člani nevladnih organizacij v vsem tem času pripravljeni sami sprejeti v svoj dom.

Ivan Šokić