Pence se ne želi izreči o predsedniški kandidaturi leta 2024

Nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence (foto: EPA)

Nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence je v intervjuju za Fox Business razkril, da bo z družino ob “pravem času” razmislil o svojih bodočih političnih ambicijah vključno s potencialno predsedniško kandidaturo leta 2024. A po mnenju političnih komentatorjev so kakršne koli Pencove predsedniške ambicije umrle, ko je 6. januarja 2022 izdal predsednika Donalda Trumpa.

“Trenutno je vsa moja pozornost usmerjena v 2022,” je v odzivu na vprašanje, ali razmišlja o predsedniški kandidaturi na naslednjih volitvah leta 2024, odvrnil nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence. Ankete kažejo, da večina republikancev verjame, da so bile predsedniške volitve leta 2020 žrtev volilne prevare, tej goljufiji pa je piko na i postavil ravno Pence, ko je 6. januarja 2021 potrdil rezultate.

Številni politični komentatorji in analitiki ocenjujejo, da Pence med republikanskimi volivci ne uživa zadostne podpore, da bi se lahko prebil skozi prvi krog nominacij za republikanskega predsedniškega kandidata. Tudi sam še vedno vztraja, da ni bilo ničesar, kar bi lahko 6. januarja 2021 storil drugače.

Republikanci mu zamerijo izdajo Trumpa
Namesto tega skuša prepričati volivce, da pozabijo 6. januar in se osredotočijo na “zgodovinsko priložnost” za ponovno republikansko večino tako v spodnjem kot zgornjem domu ameriškega kongresa. Privrženci ameriškega predsednika Donalda Trumpa so medtem Penca označili za RINO, Republikanca, ki je to zgolj v imenu, in kakor kažejo volilni boji na lokalni ravni, Trumpovi republikanci zmagujejo.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Pence se je tudi izognil vprašanju, ali si želi, da bi predsednik Trump ponovno kandidiral leta 2024. Namesto tega je odvrnil, da zdaj bolj kot kdajkoli potrebujejo močne republikanske guvernerje in močno republikansko večino v kongresu in senatu. Izostal ni niti obvezen klic k še strožjim sankcijam proti Rusiji. Za zdaj ostaja neznanka, ali se bo Trump podal v še eno predsedniško kampanjo čez dve leti. Že zdaj ima 75 let in po mnenju nekaterih je čas za nov obraz. Kot potencialni Trumpov naslednik se omenja republikanski guverner Floride Ron DeSantis.

Na vmesnih volitvah leta 2020 naj bi bilo po poročanju New York Post v igri 30 demokratskih mest in 16 republikanskih, že zdaj pa je slišati napovedi o “rdečem valu” republikancev. Izraz označuje zmago z veliko razliko, temu pa naj bi na prihajajočih vmesnih volitvah botrovalo katastrofalno vodenje države s strani administracije predsednika Joeja Bidna. Mediji lahko še tako skrivajo Bidna in vse njegove spodrsljaje, nemogoče pa je skriti, da je uspel v enem letu ZDA povrniti v državo, odvisno od uvoza energentov, da so police v trgovinah prazne, cene goriva pa samo naraščajo. Če k temu prištejemo še katastrofalni beg iz Afganistana ter mešanje štren v Ukrajini, je lahko razumeti, zakaj so redki še živeči Bidnovi volivci te dni nezadovoljni.

Ivan Šokić