Perfidno iztrebljanje: Kitajska pričela pošiljati uradnike na domove Ujgurov, da jedo, delajo in spijo z družinami!

Foto: epa

Kitajska komunistična oblast je svoje moške zadolžila, da ti kot “sorodniki” nadzorujejo družine tistih Ujgurov, katerih moške so priprli, z namenom, da tako prispevajo k spodbujanju etnične enotnosti. Gre za program “Bodita par in postanite družina”, v okviru katerega morajo Ujguri odpreti vrata svojih domov komunističnim uradnikom, ki delajo, jedo in celo spijo z družinskimi člani.

“Pomagajo (družinam) pri njihovi ideologiji, in sicer tako, da prispevajo nove ideje. Z njimi govorijo o življenju, sčasoma razvijejo občutke drug do drugega,” je za Radio Free Asia povedal vladni vir, ki je dobro seznanjen s programom. “Prav tako jim poskušamo zagotoviti ustrezen prostor za spanje. Kot normalno se zdaj smatra, da ženske spijo v isti postelji skupaj s svojim dodeljenim moškim sorodnikom.”

V provinci Xinjiang Komunistična partija Kitajske odkrito diskriminira Ujgure s tem, ko jim odreka pravico do čaščenja, jih nadzoruje in spremlja preko sledenja telefonov in skeniranja obrazov. Približno milijon Ujgurov držijo v taboriščih, ki jih oblast označuje kot “brezplačno bolnišnično zdravljenje za množice z bolnim razmišljanjem” in v katerih se odvijajo mnogi primeri mučenja in poskusov politične indoktrinacije. Na začetku tega meseca je minister za zunanje zadeve ZDA Mike Pompeo napovedal vizumske omejitve za kitajske uradnike, za katere se predvideva, da sodelujejo pri zatiranju Ujgurov. Ameriške korporacije so večinoma molčale o ravnanju z Ujguri.

Vir: epa

Pomembnejši jim je dobiček
Košarkarska liga NBA se je prejšnji mesec znašla v središču velike polemike glede odnosov med ZDA in Kitajsko, ko je generalni direktor kluba Houston Rockets Daryl Morey v enem od svojih tvitov, ki jih je moral kasneje izbrisati, izrazil podporo protestnikom v Hongkongu, zaradi česar so Kitajci prekinili sodelovanje s klubom. Potem ko je kitajska košarkarska zveza sporočila, da bo v celoti prekinila kakršnokoli sodelovanje z ameriškim košarkarskim klubom iz Teksasa, so v NBA izrazili obžalovanje in tudi “izredno spoštovanje do kitajske zgodovine in kulture”. S to potezo so si v NBA prislužili vrsto kritik s strani ameriške javnosti, ki je ligi NBA pričela očitati, da jo bolj kot spoštovanje človekovih pravic zanima profit. Daleč od tega, da so edini. Glavni izvršni direktor Disneyja Robert Iger je namreč oktobra na eni izmed konferenc po poročanju portala Quartz povedal, da bi lahko opredelitev glede Kitajske predstavljala veliko napako, saj bi ta škodila podjetju.

Hana Murn

 • Unikatna

  Zaradi Kitajske bo svet še hudo bolela glava…

 • Andrej

  Kitajska je gospodarska velesila, a niti za hip se ne sme pozabiti, da je totalitaristično komunistična.

 • Hribouc

  Bojkotiraj komunistično kitajsko falango norcev!
  NE KUPUJEM VEČ “Made in China!”
  Pazite se in bojte se za svoje otroke – kajti ti so najnevarnejši iztrebljevalci planeta Zemlja, če se lotijo posla!

  • murgl

   Ti misliš, da kupuješ kitsjsko samo takrat, ko greš v kitajsko restavracijo ali kitajsko trgovino. Če si se tako odločil potem ti povem, da se odpovej najprej mobilcu, pa računalniku in trlevizorju, nato še pralnemu in pomivalnemu stroju itd. No, tudi na avto ne smeš pozabit, pa še kakšne luči, zelo verjetno tudi zdravila, …. . Bo šlo?

   • freedomfighter

    Ja deli za elektronske naprave so vsi made in china…ljudje sploh ne razumejo kako smo odvisni ena drzava od druge…ccp pa je zaenkrat financno odvisna od izvoza

   • Hribouc

    Vse kar si naštel nimam iz jebene Kitajske.

    • murgl

     Tako ti misliš, resnica pa je povsem drugačna.

     • Hribouc

      Zoprnež.
      Škoda, Samsung,Dell – so kitajske, al kuga bi ti rad povedou, ne kibicej.

 • freedomfighter

  Kitajska se bo v prihodnih letih zaprla saj bo imela dovolj mocno potrosnjo in xi hoce okrepiti vlogo partije v drzavi to lahko naredi pa samo ce bo kitajska zaprta…podjetja se ze selijo v istale dele azije tako kot tujci ki zivijo na kitajskem…prihodnost kitajske je severna koreja z visokim zivljenskim standardom…se nikoli v zgodovini ni imel totalitaren rezim toliko denarja in tehnologije ki mu omogoca totalen nadzor nad prebivalstvom

 • Igy

  Prvič sem bil na Kitajskem (vedno službeno) leta 1989. In potem še mnogokrat. Sedaj sem 2x do 3x na leto.
  Sprva so mi bili kar všeč in zanimivi. Sedaj se jih je za bati. Kitajski sistem ne sprejema ničesar drugače mislečega ali delujočega. Oni se ne znajo z nikomer in o ničemur pogajati. To je svetovna tempirana bomba. In nič se ne da narediti. Trump nekaj proba, ali to so bolj gledališke igre. Oni grejo svojo pot naprej in če je treba, vse uničijo. Tudi če njim škodi. Grozljivo.
  Jaz včasih (ko pridem domov in me kdo vpraša, kako je tam), rečem. Imam občutek, kot da so nehali živeti. Včasih so bili še zabavni. Sedaj je hudič vzel šalo.

  • slosin

   zaradi kupovanja kitajske robe nas bo lepega dne še hudo bolela glava…Provzaprov smo ji neverjeten gospodarski vzpon omogočili glupi zahodnjaki ….Ja, iz Trumpa, ki se jim postavlja po robu, pa norce brijejo…

  • xtc

   Tudi tas sistem bo padel in se zlomil.

  • Hribouc

   Bil sem nazadnje tam v Hong Kongu, Shenzenu in Shanghaju pred 10 leti, službeno, seveda. Takrat se je še videlo, da bodo, kakor, zaživeli. V Shenzenu je bilo jasno za videti, da je mesto fantastično, novo, dobri materiali, kakovostna izdelava(ne vem za stanovanjske bloke) in, da so ljudi “pripeljali od nekje” -tak videz so dajali, kot, da so od nekod padli, zbegani, tavajoči-niso spadali tja, niso bili meščani…tako nekako.Vsekakor je to ena katastrofična zmes fantastičnega napredka, ki ga še ni naredila civilizacija – ampak, ko berem knjigo v USA izseljenega disidenta, Kitajca, kaj se Kitajski obeta – me je pa groza -in-to, kar pišeš spada zdraven.
   Ko se bo tem izpulilo, bodo sesuli ali Kitajsko navznoter ali pa celo ves svet.
   V njih samih je eksplozivna mešanica, ker je vse, kar imajo dirigirano, ukazano, nastavljeno, položeno njim pred noge – saj poznamo: zmes najtršega Komunizma, ki je zamenjal del svojih vrednot, da bo dosegel končni cilj, ki je Komunizem iznad vsega.Hvala.

 • matjazr7

  Malo sklerotičen medij, tale Nova24TV … Na eni strani 5 člankov o muslimanskem nasilju nad Evropejci, v tem članku pa problematiziranje Kitajcev, ki so se pač odločili, da bodo ujgurske muslimane izbrisali s svojega področja. Točno to kar v Evropi delajo muslimani Evropejcem, delajo na Kitajskem Kitajci svoji muslimanski manjšini. Mošeje zminirajo, moške izženejo, jim onemogočijo razmnoževanje, oni se bodo pa lepo razmnoževali z njihovimi ženskami. Je v Evropi slika bistveno drugačna, samo da so v našem primeru Afričani in arabski “begunci” (v Sloveniji južnjaki) v vlogi “Kitajcev”? Zažigajo cerkve, moške njihovi plačanci poskušajo spremeniti v ponehkužene pedre, če pa Evropejke ne dajo same, pa si postrežejo sami, saj vedo da ne bodo kaznovani … To je to. S to razliko, da Kitajci ne bodo čakali, da se njim zgodi isto kot Evropejcem, temveč so prej reagirali. Niso Kitajci civilizacija pet tisočletij stara civilizacija čisto slučajno. Imajo kakšno tisočletje starejši spomin kot Evropejci …

  • matjazr7

   Pa še to bom dodal. Ujguri so poslali enega največjih kontingentov borcev za islamsko državo v Siriji. Nekje od 5.000 do 6.000 borcev se je borilo. In seveda bo Kitajska gledala stran, sedaj ko bi se počasi radi vrnili?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!