fbpx

Perfidno iztrebljanje: Kitajska pričela pošiljati uradnike na domove Ujgurov, da jedo, delajo in spijo z družinami!

Foto: epa

Kitajska komunistična oblast je svoje moške zadolžila, da ti kot “sorodniki” nadzorujejo družine tistih Ujgurov, katerih moške so priprli, z namenom, da tako prispevajo k spodbujanju etnične enotnosti. Gre za program “Bodita par in postanite družina”, v okviru katerega morajo Ujguri odpreti vrata svojih domov komunističnim uradnikom, ki delajo, jedo in celo spijo z družinskimi člani.

“Pomagajo (družinam) pri njihovi ideologiji, in sicer tako, da prispevajo nove ideje. Z njimi govorijo o življenju, sčasoma razvijejo občutke drug do drugega,” je za Radio Free Asia povedal vladni vir, ki je dobro seznanjen s programom. “Prav tako jim poskušamo zagotoviti ustrezen prostor za spanje. Kot normalno se zdaj smatra, da ženske spijo v isti postelji skupaj s svojim dodeljenim moškim sorodnikom.”

V provinci Xinjiang Komunistična partija Kitajske odkrito diskriminira Ujgure s tem, ko jim odreka pravico do čaščenja, jih nadzoruje in spremlja preko sledenja telefonov in skeniranja obrazov. Približno milijon Ujgurov držijo v taboriščih, ki jih oblast označuje kot “brezplačno bolnišnično zdravljenje za množice z bolnim razmišljanjem” in v katerih se odvijajo mnogi primeri mučenja in poskusov politične indoktrinacije. Na začetku tega meseca je minister za zunanje zadeve ZDA Mike Pompeo napovedal vizumske omejitve za kitajske uradnike, za katere se predvideva, da sodelujejo pri zatiranju Ujgurov. Ameriške korporacije so večinoma molčale o ravnanju z Ujguri.

Vir: epa

Pomembnejši jim je dobiček
Košarkarska liga NBA se je prejšnji mesec znašla v središču velike polemike glede odnosov med ZDA in Kitajsko, ko je generalni direktor kluba Houston Rockets Daryl Morey v enem od svojih tvitov, ki jih je moral kasneje izbrisati, izrazil podporo protestnikom v Hongkongu, zaradi česar so Kitajci prekinili sodelovanje s klubom. Potem ko je kitajska košarkarska zveza sporočila, da bo v celoti prekinila kakršnokoli sodelovanje z ameriškim košarkarskim klubom iz Teksasa, so v NBA izrazili obžalovanje in tudi “izredno spoštovanje do kitajske zgodovine in kulture”. S to potezo so si v NBA prislužili vrsto kritik s strani ameriške javnosti, ki je ligi NBA pričela očitati, da jo bolj kot spoštovanje človekovih pravic zanima profit. Daleč od tega, da so edini. Glavni izvršni direktor Disneyja Robert Iger je namreč oktobra na eni izmed konferenc po poročanju portala Quartz povedal, da bi lahko opredelitev glede Kitajske predstavljala veliko napako, saj bi ta škodila podjetju.

Hana Murn