fbpx

Pet milijonov Izraelcev prejelo že dva odmerka cepiva!

Izraelski premier Benjamin Netanjahu obeležil 5 milijonto drugo cepljenje. (Foto: epa)

Izrael nadaljuje z zelo uspešno kampanjo cepljenja proti covidu-19, ki so jo pričeli pred štirimi meseci. Nemška tiskovna agencija Dpa namreč poroča, da je drugi odmerek cepiva po navedbah izraelskega ministrstva za zdravje prejelo že kar več kot pet milijonov državljank in državljanov. 

V državi, ki ima devet milijonov ljudi, se je pričelo postopno rahljanje ukrepov za zajezitev virusa. Pri tem pa je potrebno omeniti, da se ukrepi sproščajo predvsem za tiste, ki so že prejeli cepivo ali pa tiste, ki so covid-19 preboleli. Od nedelje dalje nošenje zaščitne maske na prostem ne bo več obvezno, poroča STA.

Izraelski minister za zdravje Juli Edelštajn je visoko prelepljenost označil kot velik dosežek za prebivalce in izraelski zdravstveni sistem. Na račun cepljenja se je temu primerno drastično zmanjšalo število tistih pacientov, ki so na račun okužbe s covidom-19 resno zboleli. O tem dobro priča tudi statistika. Če je bilo v januarju takih primerov 1200, jih je sedaj okoli 160.

Pripravljena strategija cepljenja otrok
Premier Benjamin Netanyahu je v torek po poročanju The Times of Israel dejal, da se je Izrael pripravil na še eno kampanjo cepljenja proti koronavirusu, ki bo vključevala tudi otroke, potem ko je sklenil nove dogovore s Pfizerjem in Moderno za nakup več milijonov odmerkov cepiva. “Pripravite ramena … in otroke,” je dejal med tiskovno konferenco in napovedal, da bodo do takrat cepiva proti covidu-19 odobrena za uporabo pri otrocih.

Foto: epa

Nina Žoher