fbpx

Cepilna strategija v Izraelu uspešna: Zakorakali v predpandemično življenje

Ljudje brez mask uživajo v lepem vremenu na obali Tel Aviva. (foto: epa)

Izrael se po dobrem letu pandemije vrača v normalo. Odpravili so namreč nošenje mask na prostem in v celoti odprli šole, brez “mehurčkov” oziroma izolacije posameznih razredov. Napredek v boju proti pandemiji je očiten, saj je manj kot en procent testov pozitivnih. Če pa se bo stopnja pozitivnih v prihodnjem mesecu še zniževala napovedujejo zagon gospodarstva v celoti.

Po več kot letu dni delno zaprtih šol so ta v nedeljo znova odprla vrata. V večini bo pouk potekal v predpandemičnih razmerah, torej brez omejitev socialnega distanciranja, v zaprtih prostorih pa bodo še vedno nosili maske z izjemo v telovadnici in jedilnici.

Maske ostajajo obvezne v javnih zaprtih prostorih. “Obnašajmo se korektno, da ne zmanjšamo doseženega napredka”, je državljane spodbudil in pozval Chezy Levy iz ministrstva za zdravje. Kljub temu, da okoli dvajset odstotkov učiteljev še vedno ni prejelo cepivo, pa tudi otroci mlajši od 16 let niso cepljeni, so sprostili nekatere ukrepe, saj pričakujejo, da bi lahko že naslednji mesec dobili dovoljenje za cepljenje otrok od 12 do 15 let.

 

“Trenutno vodimo svet v boju s koronavirusom” je dejal premier Benjamin Netanyahu. “A ga še nismo popolnoma premagali, lahko se vrne”. Napoveduje tudi, da bi se lahko gospodarstvo v celoti zagnalo že v prihodnjem mesecu, če se bodo številke okuženih še zniževale.

Spomnimo, da je že 81 odstotkov Izraelcev prejelo vsaj en odmerek cepiva, skoraj pet milijonov, kar je več kot polovica prebivalcev, pa je prejelo že dva odmerka. V petek so testirali 14 tisoč ljudi, nekaj sto je bilo pozitivnih, kar pomeni o,7 odstotka. Trenutno imajo 2600 aktivnih primerov v državi.

Anita Gužvič