fbpx

Pfizer bi do konca leta lahko dobavil dve milijardi cepiv

Cepivo podjetij Pfizer in BioNTech. (Foto: epa)

Eden vodilnih direktorjev Pfizerja je dejal, da je podjetje s sedežem v New Yorku prepričano, da lahko do konca letošnjega leta dostavi dve milijardi odmerkov cepiva proti covid-19, in vztrajal, da je bilo podjetje v dobrem položaju za spopadanje z morebitnimi mutacijami virusa.

Mike McDermott, predsednik globalne oskrbe, ki že 30 let dela za Pfizer, je za ameriški AP dejal, da je zadovoljen z načinom, kako je podjetje pristopilo k izzivu in da upa, da bo do konca leta 2021 lahko dobavilo 2 milijardi cepiv. Pfizer je decembra postal prvo farmacevtsko podjetje, ki je dobilo odobritev za svoje cepivo proti covid-19. Pfizerjevo cepivo, izdelano z nemškim partnerjem BioNTech, je najprej odobrila Britanija, nato ZDA, Evropa in druge države. Zdaj razširjajo svoje proizvodne kapacitete, da bi lahko dostavili toliko zdravil kot so obljubili oziroma upajo.

Za izdelavo zaščitne ovojnice cepiva in za polnjenje, pregled in pakiranje Pfizer uporablja druga podjetja, imenovana pogodbeni proizvajalci. “Nujno je treba hitro cepiti več ljudi,” je dejal McDermott za AP. “Razširjamo svojo sposobnost, da čim prej izdelamo več cepiv. Izboljšujemo postopek, dodajamo več proizvodnih linij v objektih Pfizer in BioNTech, širimo uporabo pogodbenih proizvajalcev in dodajamo več dobaviteljev.”

McDermott je dejal, da je velik del njihovega uspeha pri povečanju proizvodnje cepiv izviral iz “večje produktivnosti obstoječih linij. Pri prestavljanju med serijami gledamo na zmanjšanje čakalnih dob, podvojitev velikosti serije in povečanje donosa na serijo.” “Čase ciklov zmanjšujemo od začetka proizvodnje do pošiljanja.” Njihova glavna ameriška tovarna v mestu Kalamazoo v Michiganu je povečala število proizvodnih linij z ene na štiri, število menjav pa z ene na tri izmene.

Tehnologija, odporna na mutacije
Širimo se povsod, kjer je to mogoče. Od oktobra si nismo vzeli nobenega prostega dne,” je dejal. McDermott je dejal, da je bil Pfizer prepričan, da se bodo lahko spopadli z mutacijami virusa. Obstajajo pomisleki, da bi lahko bile nove različice, ki so jih sprva našli v Južni Afriki, Braziliji in Združenem kraljestvu, odporne na cepivo.

Toda McDermott je dejal, da meni, da je njihova tehnologija prilagoditev cepiva naredila razmeroma enostavno. “Naša tehnologija mRNA platforme je popolna znanost za hitro spreminjanje,” je dejal. V bistvu se proizvodna mreža ne bi spreminjala. Ta spremenjeni genski material bi prišel v sistem – in proizvodnja bi se začela takoj v novi različici cepiva.

Aleš Ernecl’