fbpx

Pirova zmaga Trudeauja v Kanadi

Kanadski premier in vodja liberalcev Justin Trudeau (foto: EPA)

Na predčasnih volitvah, ki jih je zaradi oblikovanja večinske vlade izsilil kanadski premier Justin Trudeau, se je izkazalo, da se to ne bo zgodilo. Vladajoči liberalci so navkljub manjši podpori uspeli osvojiti več mest v parlamentu od konservativcev, a še vedno premalo za sestavo večinske vlade.

Trenutni rezultati parlamentarnih volitev v Kanadi nakazujejo še tretjo zaporedno vlado liberalcev, ki bo kot prejšnja manjšinska. Premier Justin Trudeau si je na predčasnih volitvah na podlagi javnomnenjskih anket obetal, da bo po volitvah lahko imel večinsko vlado, a se je vodstvo liberalcev v nasprotju z napovedmi pred volitvami porazgubilo.

Liberalci so po trenutno preštetih glasov s 32,15 odstotki glasov osvojili 158 mest, drugouvrščeni konservativci pa s 34,03 odstotki glasov 119 mest v parlamentu. S 7,73 odstotki glasov in 34 mesti v parlamentu sledijo quebeški nacionalisti, nato z 17,72 odstotki glasov in 25 mesti v parlamentu socialdemokrati iz Nove demokratične stranke, zeleni so z 2,32 odstotki glasov prišli do dveh mest v parlamentu, novooblikovana desnosredinska ljudska stranka pa je navkljub podpori 5,11 odstotkov volivcev ostala brez enega samega mesta v parlamentu.

Kmalu še ene predčasne volitve?

V Kanadi se za volitve poslužujejo tako imenovanega “first past the post” sistema, kar pomeni, da zmaga tisti, ki ima med vsemi kandidati najvišjo podporo. Zaradi tega tudi lahko pride do odstopanj pri številu mest v parlamentu in popularnem glasu. Stranka, ki je npr. v vsaki regiji drugouvrščena, bo imela visoko podporo popularnega glasu, a ne bo dobila niti enega mesta v parlamentu.

Vodja kanadskih konservativcev Erin O’Toole (Foto: Wikipedia)

Rezultate volitev je mogoče označiti za pirovo zmago trenutnega premierja. Trudeau se je v času četrtega vala covida-19 zavzemal za obvezno cepljenje proti koronavirusu, medtem ko je vodja konservativcev Erin O’Toole nasprotoval obveznemu cepljenju in vztrajal pri prostovoljnem cepljenju in hitrih testih. Vodja konservativcev je priznal poraz, a je že napovedal, da ne bo dolgo, ko bo Trudeau razpisal še ene predčasne volitve, kar kaže na svojevrstno krizo v trenutni manjšinski vladi. O’Toole je ravno tako skušal konservatice približati agendi LGBT in prepričeval javnost, da pod njegovim vodstvom konservativna stranka ni več tisto, kar je bila v času njihovih očetov. Takrat so namreč konservativci imeli večinsko vlado.

Največji padec v podpori so v primerjavi s prejšnjimi volitvami zabeležili Zeleni. Če jim je svoj glas leta 2019 namenilo 6,55 odstotkov volivcev, jim jih je na letošnjih volitvah zgolj eno tretjino. Ravno tako se je zmanjšala podpora pri liberalcih za nekaj več kot odstotek. Minimalno izgubo podpore so zabeležili tudi konservativci.

Še 800.000 nepreštetih glasov, ki so prispeli po pošti

Reuters poroča, da je prišlo do zamud pri preštevanju glasov, prispelih po pošti. Okoli 800 tisoč volilnic, oddanih po pošti, bodo tako začeli preštevati šele v torek, 21. septembra 2021. V številnih okrožjih naj bi bile ravno te volilnice odločilne.

Ivan Šokić