fbpx

Putinovi stranki še naprej ustavna večina

Štetje glasov na ruskih parlamentarnih volitvah 2021 (foto: EPA)

Ruska vlada bo ponovno imela “supervečino” v parlamentu, je po uvodnih rezultatih vzporednih volitev napovedal eden od najvišjih predstavnikov ruske oblasti. Trenutni rezultati vzporednih volitev sicer vladajoči stranki ruskega predsednika Vladimirja Putina Združena Rusija napovedujejo zmago in večino v parlamentu. Na drugem mestu naj bi bila Komunistična partija, ki jo je javno podprl tudi kritik ruskega predsednika Aleksej Navalni.

Na parlamentarnih volitvah v Rusiji je po 88,17 odstotka preštetih glasov zmagala stranka ruskega predsednika Vladimirja Putina Združena Rusija. Stranka, ki jo sicer vodi ruski obrambni minister general Sergej Šojgu, je po trenutnih informacijah prejela 49,35 odstotka vseh preštetih glasov, kar ji s 343 mesti v 450-mestnem parlamentu zagotavlja udobno večino.

Na drugem mestu je Komunistična partija, ki je prejela 19,85 odstotka glasov, tretji pa so konservativni ruski liberalni demokrati, ki so prejeli 7,56 odstotka glasov. Socialdemokrati iz stranke Pravična Rusija so prejeli 7,38 odstotka glasov. Po pričakovanjih pa naj bi 5-odstotni volilni prag prečkala tudi nedavno ustanovljena stranka Novi ljudje.

Navkljub nekoliko nižji podpori še naprej dovolj za ustavno večino
Kot zanimivost, Komunistično partijo je pred volitvami javno podprl vokalni Putinov nasprotnik Aleksej Navalni. Ruske oblasti so Navalnijevi progresivni stranki Rusija prihodnosti na podlagi obtožb o ekstremizmu prepovedale sodelovanje na volitvah.

Predsednik ruske komunistične partije Genadij Zjuganov (foto: EPA)

“S 300 sedeži,” je za medije povedal sekretar Združene Rusije Andrej Turčak, “je mogoče oblikovati ustavno večino.” Vzporedne volitve, ki jih je opravila javnomnenjska agencija INSOMAR, so komunistom napovedovale, da bo zaradi njih vladajoča konservativna stranka dobila manj kot 50 odstotkov glasov. Po trenutnih napovedih se razmerje moči v parlamentu ne bo spremenilo. S trenutnimi rezultati bi Združena Rusija osvojila 304 mest v parlamentu in tako obdržala dvotretjinsko večino.

Predsednik Komunistične partije Genadij Zjuganov je v odziv na objavo rezultatov že začel z obtožbami o nepravilnostih med volitvami. Po njegovih trditvah naj bi prihajalo do več različnih kršitev, od prisiljenega glasovanja do oddaje več izpolnjenih glasovnic.

Ivan Šokić