fbpx

Pisateljica J.K. Rowling vztraja, da se “ljudem, ki menstruirajo” reče ženske! Harry Potter: “Transspolniki so ženske!”

J.K. Rowling in Daniel Radcliffe (foto: EPA)

Avtorica priljubljenih mladinskih knjig o Harryju Potterju, J.K. Rowling se je navkljub svojim progresivnim političnim prepričanjem znašla na tnalu. Rowlingova namreč vztraja, da se “ljudem, ki menstruirajo”, reče ženske.

Če je bila pisateljica J.K. Rowling še nedavno obraz liberalcev, se zavzemala za pravice LGBT in priseljevanje ilegalnih migrantov, je nedavno padla v nemilost levičarske inkvizicije, zaradi vztrajanja, da je spol biološka danost.

Rowlingova, ki ni imela nobenih zadržkov, da bi leta in leta potem, ko je bila zgodba končana trdila, da je bil lik ravnatelja Dumbledora od vsega začetka homoseksualec, ali pa da si je Hermiono predstavljala kot črno, čeprav jo njeni lastni opisi v knjigah postavljajo na laž, zdaj vztraja da so ženske ženske in moški moški. Ženske imajo menstruacijo, pravi Rowlingova.

Do zadnjega pogroma na Rowlingovo je prišlo, ko se je na Twitterju obregnila ob članek v katerem so pisali o “ljudeh z menstruacijo”, Rowlingova je namreč vztrajala, da za te ljudi obstaja neka bolj specifična beseda – reče se jim ženske.

https://twitter.com/CherryWallis/status/1270208835832221696

Njen komentar pa je po mnenju LGBT kulta zlomisel in se ne sklada s progresivno dogmo. Metanju pisateljice na grmado se je tokrat pridružil tudi britanski igralec Daniel Radcliffe, ki se ima ravno Rowlingovi zahvaliti za svojo kariero. Brez nje Radcliffe ne bi dobil vloge Harryja Potterja.

“Transspolniki so ženske” je vztrajal Radcliffe. “Vsakršna trditev o nasprotnem briše identiteto in dostojanstvo transspolnikov in je v nasprotju z vsemi nasveti strokovnih zdravstvenih zvez, ki o tem vedo več kot Jo ali jaz.”

Rowlingova se ne da. “Če spol ne obstaja, potem so izbrisana življenjska izkustva žensk po svetu,” je britanska pisateljica zavrnila kritike, ki želijo njeno podreditev. “Pravi ima,” se je z Rowlingovo strinjal urednik Spiked Brendan O’Neill, “a v orwelijanskem svetu spolne samoidentifikacije, kjer so ljudje tisto kar sami rečejo da so, čaka vse heretike, ki o tem dvomijo samo gorje.”

Rowlingova ni čez noč postala zagrizena konservativka. Priča smo zgolj spopadu med dvema tokovoma progresivnega gibanja, katerega en tok je bolj skrajen od drugega. Rowlingova obstoj spola kot kategorije ne zagovarja zato, ker je to res, temveč zato, ker bi nasprotno pomenilo, da ne more obstajati “istospolna privlačnost”.

Rowlingova niti ni prva feministka, ki je na lastni koži občutila norost, ki jo je leta in leta pomagala ustvarjati. Na enem bregu so stare feministke, ki v vztrajajo, da je feminizem za pravice žensk, na drugem bregu moški, ki vztrajajo, da je feminizem tudi za njihove pravice, saj so tudi oni ženske. In mlajše generacije zaupajo moškim, ki trdijo da so ženske.

Ivan Šokić