Plačanec ruskega oligarha Zelenski se je skupaj z aktualnim predsednikom Porošenkom uvrstil v drugi krog predsedniških volitev v Ukrajini!

Foto: Twitter

Volilna komisija v Kijevu je sporočila, da se bosta v drugem krogu predsedniških volitev v Ukrajini,  ki bo 21. aprila, pomerila aktualni predsednik Petro Porošenko in novinec na političnem parketu, komik Volodimir Zelenski, ki ga financira oligarh Igor Kolomojski. Po 37 odstotkih preštetih glasov s 30 odstotki vodi Zelenski, sledi pa mu Porošenko s 16,7 odstotka.

Nemška tiskovna agencija Dpa poroča, da je po prvih izidih, ki so potrdili rezultate vzporednih volitev, nekdanja premierka Julija Timošenko prejela 13 odstotkov glasov, kar jo je uvrstilo na tretje mesto. V Ukrajini, kjer se je za predsedniški položaj potegovalo kar 39 kandidatov, napovedujejo, da bo štetje glasov zaključeno danes.

Ukrajinski Šarec, ki ga plačujejo Rusi
Kljub velikemu številu kandidatov je bilo jasno vnaprej, da imajo resne možnosti za uvrstitev v drugi krog le  Porošenko, Zelenski in Timošenkova. Ob tem je potrebno poudariti, da je vzpon Zelenskega zelo zanimiv, glede na to, da nima nikakršnih političnih izkušenj, ta je namreč zgolj igral vlogo predsednika v televizijski nanizanki. Volivci v njem vidijo nov veter, saj so naveličani aktualnih političnih voditeljev in položaja, v katerem se je znašla Ukrajina (na vzhodu po zasedbi Krima vlada vojno stanje, gospodarstvo pa je v krču). Po poročanju STA komiku očitajo populizem in odsotnost političnih izkušenj, sam pa izpostavlja, da se Ukrajini z njim obeta obdobje brez korupcije in plačil, ki potekajo pod mizo.

Foto: Twitter

Glede na volilni rezultat Porošenkova je očitno, da se volivci strinjajo s kritiki, ki pravijo, da je ta naredil odločno premalo za prebuditev gospodarstva, izboljšanje življenjskega standarda, prav tako pa tudi v boju proti korupciji in umiritvi razmer na vzhodu države, kjer je umrlo več kot 13 tisoč ljudi.

Prijave tudi glede podkupovanja volivcev
Iz Ukrajine poročajo, da so zabeležili več kot 1.600 prijav domnevnih kršitev volilne zakonodaje. Skoraj 100 prijav se je nanašalo na fotografiranje na voliščih, več kot 100 prijav pa na nespoštovanje volilnega molka. Po 30 prijav se je nanašalo na uničevanje volilnega materiala in na poskuse podkupovanja volivcev. Pričakovati je, da bo danes tekom dneva oceno volitev objavila tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki je volitve spremljala.

H. M.