Plačanec ruskega oligarha Zelenski se je skupaj z aktualnim predsednikom Porošenkom uvrstil v drugi krog predsedniških volitev v Ukrajini!

Foto: Twitter

Volilna komisija v Kijevu je sporočila, da se bosta v drugem krogu predsedniških volitev v Ukrajini,  ki bo 21. aprila, pomerila aktualni predsednik Petro Porošenko in novinec na političnem parketu, komik Volodimir Zelenski, ki ga financira oligarh Igor Kolomojski. Po 37 odstotkih preštetih glasov s 30 odstotki vodi Zelenski, sledi pa mu Porošenko s 16,7 odstotka.

Nemška tiskovna agencija Dpa poroča, da je po prvih izidih, ki so potrdili rezultate vzporednih volitev, nekdanja premierka Julija Timošenko prejela 13 odstotkov glasov, kar jo je uvrstilo na tretje mesto. V Ukrajini, kjer se je za predsedniški položaj potegovalo kar 39 kandidatov, napovedujejo, da bo štetje glasov zaključeno danes.

Ukrajinski Šarec, ki ga plačujejo Rusi
Kljub velikemu številu kandidatov je bilo jasno vnaprej, da imajo resne možnosti za uvrstitev v drugi krog le Porošenko, Zelenski in Timošenkova. Ob tem je potrebno poudariti, da je vzpon Zelenskega zelo zanimiv, glede na to, da nima nikakršnih političnih izkušenj, ta je namreč zgolj igral vlogo predsednika v televizijski nanizanki. Volivci v njem vidijo nov veter, saj so naveličani aktualnih političnih voditeljev in položaja, v katerem se je znašla Ukrajina (na vzhodu po zasedbi Krima vlada vojno stanje, gospodarstvo pa je v krču). Po poročanju STA komiku očitajo populizem in odsotnost političnih izkušenj, sam pa izpostavlja, da se Ukrajini z njim obeta obdobje brez korupcije in plačil, ki potekajo pod mizo.

Foto: Twitter

Glede na volilni rezultat Porošenkova je očitno, da se volivci strinjajo s kritiki, ki pravijo, da je ta naredil odločno premalo za prebuditev gospodarstva, izboljšanje življenjskega standarda, prav tako pa tudi v boju proti korupciji in umiritvi razmer na vzhodu države, kjer je umrlo več kot 13 tisoč ljudi.

Prijave tudi glede podkupovanja volivcev
Iz Ukrajine poročajo, da so zabeležili več kot 1.600 prijav domnevnih kršitev volilne zakonodaje. Skoraj 100 prijav se je nanašalo na fotografiranje na voliščih, več kot 100 prijav pa na nespoštovanje volilnega molka. Po 30 prijav se je nanašalo na uničevanje volilnega materiala in na poskuse podkupovanja volivcev. Pričakovati je, da bo danes tekom dneva oceno volitev objavila tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki je volitve spremljala.

H. M.

 • Andrej

  Igralci so zadnje čase precej popularni kandidati za predsednike. Ko bodo zafurali državo se bodo izgovarjali na umetniški performans.

 • xtc

  Rusi bodo naredili državo brez korupcije?
  He,he,he Ukrajinci so večji butli kot si mislijo-korupcija bo pod ruskim plačancem eksplodirala,samo malce revnejši bodo no nič hudega važno je,daje rusofilija pa če tudi z lakoto in revščino.

  • Steiermark

   Ali se ti ne zdi tale ukrajinska situacija, zelo podobna naši, le da tiste pohabljence socializma in srbov, plačujemo mi, čeprav neprostovoljno….

   • xtc

    Slovenceljni so še hujša oblika levega kretenizma to se bo pokazalo,ko bodo Kučan in komunisti zapravili SLo enak okot so že SFRJ.

    • Steiermark

     Bojim se, da imaš prav. Toda, kaj storiti, da nas dokončno ne zasužnjijo in prodajo ?

 • abc

  Venomer blatite vsakogar, ki vam ni po godu Nova24Tv. A skorumpirani bogataš Porošenko, ki ga podpirajo ZDA in ki je Ukrajino že pahnil na rob totalnega razsula, ter bede, je pa za vas idealen kandidat. HAHA Loji !

  • xtc

   A bi utihnil bedak Šarec je pa odrešitelj in tale proruski klovn.
   Počakaj ,da stisne kriza pa boš videl IQ Šarca no oni dan ga je že pokazal v parlamentu-bebo.

 • pajot

  Čas je za tretjo svetovno vojno. Brez heca.

  • xtc

   Ja žal je res nujno potrebno-očitno.

 • Caesar

  Od kdaj je Kolomojski ruski oligarh? Kolomojski je Žid in je državljan Ukrajine, Švice in Izraela. Kolomojski je prav tako v Donbasu podpiral ukrajinske nacistične bataljone v bojih proti novoruski vojski. Boj med Porošenkom in Kolomojskim je boj med dvema največjima židovskima oligarhoma, da bi izropala še tisto malo, kar je ostalo v Ukrajini.