Platforma evropskega spomina in vesti pozdravlja sprejetje nove resolucije Evropskega parlamenta o pomenu evropskega spomina

Foto: epa

Evropski parlament je s 535 glasovi podpore sprejel novo resolucijo Evropskega parlamenta o pomenu evropskega spomina. Evropski parlament je prvič po letu 2009 spoznal pomen Platforme evropskega spomina in vesti ter njenih dejavnosti in tudi pozval, da se ji zagotovitvi učinkovita podpora. Posebna skrb se namenja tudi na področju izobraževanja in prava.

Platforma evropskega spomina in vesti želi izraziti veliko zahvalo za sprejetje nove resolucije o pomenu evropskega spomina za prihodnost in za njegovo veliko podporo, kar je znak, da je temeljni pomen spomina na sedanjost in prihodnost Evrope splošno razumljen. Rad bi se zahvalil vsem poslancem Evropskega parlamenta, ki so predlagali in podprli ta pomemben dokument. Upamo, da bo prišlo do konkretnih ukrepov Evropske komisije,” je ob tem pomembnem priznanju izjavil Lukasz  Kamiński, predsednik Platforme evropskega spomina in vesti.

Evropski parlament potrdil 19. septembra letos resolucijo Evropskega parlamenta o pomenu evropskega spomina in vesti. Resolucija je namenjena vsem žrtvam avtoritarnih in totalitarnih režimov kot skupni kulturni spomin in pot evropskega boja modernim grožnjam demokracije. Evropa je v prvi polovici 20. stoletja doživela dve grozljivi svetovni vojni, zato je bilo potrebno vzpostaviti nov evropski model integracije. To se je vzpostavilo s institucijami, ki jih poznamo danes kot Evropska unija. Vzpostavil se je mir, varovanje demokracije in spoštovanje človekovih pravic in vladavine prava. Evropski parlament je sprejel že nekaj pomembnih resolucij, ki opozarjajo na grozljivo preteklost 20. stoletja. Najbolj pomembna je resolucija  Evropski spomin na vse žrtve totalitarnih režimov, ki se ga spominjamo 23. avgusta vsako leto. Ob tem so še vzpostavili Svetovni dan za vse heroje, ki so se borili proti totalitarizmu, ki ga slavimo 25. maja vsako leto.

Evropski parlament želi izboljšati področje izobraževanja in prava glede totalitarizma. Pozivajo, da se vse članice EU obsodijo totalitarizme v Evropi.
V resoluciji je velik poudarek tudi na področju izobraževanja. Evropski parlament poziva članica, da bodo promovirali in vzgajali mlajše generacije o grozotah totalitarnih režimov. Poudarek bi se dal tudi na literaturi in izobraževalnih procesih ter zgodovinskih dejstvih, saj bi se s tem ohranjal grozljiv spomin preteklosti, ki se ne sme več ponoviti. Velik poudarek je tudi na pravnem področju, kjer so nacistični in komunistični režimi izvajali masovne eksekucije in pobijanja nasprotnikov režima. Zato je novo sprejeta resolucija poudarila, da se žrtev totalitarističnih režimov nikoli ne sme pozabiti. Evropa pa tudi ne sme več nikoli dopustiti, da se takšni zločini zgodijo. Evropski parlament je pozval vse članice EU, da naj obsodijo vse totalitarizme, ki so se dogajale v Evropi ter pokažejo sočutje do žrtev le teh režimov.

Luka Perš