fbpx

Plenković vrača Šarcu: Slovenija ne more v nedogled blokirati hrvaškega vstopa v schengen – poleg tega ima Hrvaška že zagotovila Junckerja!

Šarec in Plenković (Foto: STA)

Hrvaški premier Andrej Plenković danes v Bruslju ni želel dodatno pojasniti svoje izjave, da Slovenija ne bo mogla v nedogled blokirati hrvaškega vstopa v schengensko območje. Dodal je le, da kakršnokoli poseganje po nekih blokadah in zlorabljanje tem, ki niso povezane z osrednjim problemom, ni dobro. Prav tako je izjavil, da je dobil “zelo jasna zagotovila” predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da bo komisija Hrvaški dala zeleno luč za vstop v schengen do konca svojega mandata.

Kot kaže bo Slovenija zaradi aktualne vlade znova potegnila ‘kratko’ v mednarodnih odnosih s sosednjo Hrvaško. Hrvaški premier Plenković je v Bruslju na vprašanje glede Slovenije izjavil, da “ni potrebe po nadaljnjemu pojasnjevanju. Nisem tak, kot nekateri drugi, ki se vznemirijo, ko pridem na obisk v Bruselj in potem to komentirajo. Ne vem, ali smo mi kdaj komentirali obisk slovenskega premierja.

Povedal sem dovolj, vse so dobro razumeli. Imamo načine, kako rešujemo dvostranska vprašanja, sosedsko, trezno in razumno. Kakršnokoli poseganje po nekih blokadah, izkoriščanje tem, ki niso povezane z osrednjimi problemi, to ni dobro in na koncu kratko potegne tisti, ki to počne,” je dodal.

Plenković je v petek na vprašanje hrvaških novinarjev, ali bi lahko Slovenija na dolgi rok blokirala vstop Hrvaške v schengen, dejal, da Slovenija ne more v nedogled blokirati. “Mi smo članica, imamo zadostne mehanizme, samo to bom rekel,” je dejal.

Plenković že ima zagotovila Junckerja
Tudi danes je novinarjem zagotovil, da je za Hrvaško zelo pomembno, da do konca leta dobi pozitivno oceno Evropske komisije glede vstopa v schengen. Datuma sicer ne more navesti, je dodal. V petek je dodal, da je dobil “zelo jasna zagotovila” predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da bo komisija Hrvaški dala zeleno luč za vstop v schengen do konca svojega mandata. Potem ko bo Hrvaška dobila zeleno luč Evropske komisije, morajo njen vstop v schengensko območje še vedno potrditi vse države članice, poroča STA.

Andrej Plenković in Jean Claude Juncker (Foto: epa)

Peter Truden