Bomo dočakali “nürnberški” tribunal za sojenje komunističnim zločinom?

Ob trideseti obletnici padca berlinskega zidu Platforma evropskega spomina in vesti podpira mednarodni poziv k ustanovitvi nürnberškega tribunala za sojenje komunističnim zločinom. Komunizem, ki je po vsem svetu povzročil več smrti in množičnega trpljenja kot nacionalsocializem, ni bil nikoli poklican k obračunu na svetovnem sodišču. To je po njihovem potrebno storiti v imenu milijonov iztrebljenih v preteklosti in za zaščito prihodnjih generacij, da se to ne bi več ponovilo. Pobudniki iniciative so Vladimir Bukovsky, prof. Renato Christin in Bertil Haggman, iniciativo pa so podpisale številne znane osebnosti.

Trideseta obletnica padca berlinskega zidu je dragocena priložnost, da ob tem prispevamo k prepotrebnemu zgodovinskemu spominu, razvijamo in podpiramo protitotalitarno kulturo, širokosrčnost in pogled v prihodnost. Ob tej priložnosti Platforma predstavlja poziv k ustanovitvi nürnberškega tribunala za sojenje komunističnim zločinom.

Na nürnberških procesih, ki so potekali od leta 1945 do leta 1946,so bili sojeni in obsojeni zločini nacionalsocializma in njihovih voditeljev ter podana dokončna sodna, moralna in politična sodba proti temu totalitarizmu. Sojenja so dala svetu jasno vedeti, da je nacionalsocializem zlo, ki uničuje lastne ljudi in ga danes ne bi sprejeli nikjer več na svetu.

Komunizem še nikoli ni bil obsojen, čeprav je povzročil daleč največ smrtnih žrtev
Komunizem, ki je po vsem svetu povzročil več smrti in množičnega trpljenja kot nacionalsocializem, ker je trajal mnogo dlje, pa ni bil nikoli poklican k obračunu na svetovnem sodišču, kot je bil Nürnberg. Komunistične in socialistične diktature po vsem svetu so od leta 1917 dalje povzročile več kot 100 milijonov mrtvih. Ne le, da soodgovorne za široko zatiranje svoboščin posameznikov in spodbujanje razrednega sovraštva, ampak tudi za genocid in množične poboje, ki so v komunističnih režimih neizogiben pojav. Kot je splošno znano, so genocidi in pokoli priznani kot zločini proti človečnosti.

Ostanki pomorjenih v jugokomunističnih povojnih pobojih. (Foto: Twitter)

Danes, po katastrofalnih rezultatih tako imenovanega “realnega socializma” in vseh drugih diktatur, ki imajo korenine v komunistični ideologiji (Venezuela, Kuba), tako zgodovinski kot trenutni dogodki kličejo k pravnomočni obsodbi-ne le k obsodbi ravnanja posameznikov, pač pa tudi k politični in moralni presoji ter neizogibnih posledicah te ideologije. Zločini komunizma proti človečnosti morajo biti predstavljeni in kaznovani.

To je potrebno storiti v imenu milijonov žrtev
Kot poudarjajo v Platformi, komunizem z berlinskim zidom ni padel. “Ta ideologija je v svetu še vedno živa v državah in strankah, ki so odkrito komunistične in v političnih ter kulturnih mislih, ki minimalizirajo in poskušajo izbrisati zločine komunizma, kakor, da je bila to v osnovi dobra ideja, ki je slučajno skozi desetletja, na različnih kontinentih sovpadala z vzponom brutalnih režimov.” Da bi se po njihovo zoperstavili tem vplivom opravičevalnih razlag, pozivajo k oblikovanju nürnberškega tribunala proti komunističnim zločinom, sojenju na globalni ravni, ki bo natančno preučilo zločine te ideologije, politično in institucionalno odgovornost zanje, kaznovanje njegove moralne degeneracije in omogočilo jasno zavedanje, da komunizem ni združljiv s svobodnimi družbami.

Pri tem se pobudniki zavedajo, da bo takšen projekt naletel na težave v praksi in pravne omejitve, kljub temu pa verjamejo, da te ovire ne bodo preprečile zgodovinsko političnega, etičnega in kulturnega sojenja, katerega vidijo kot dolžnost do človeštva. “V imenu milijonov iztrebljenih v preteklosti in za zaščito prihodnjih generacij, da se to ne bi več ponovilo, je potrebno čim prej uvesti nürnberški tribunal za sojenje komunističnim zločinom.

Peter Truden

 • SIMON ROZIC

  Dokler se po naši zemlji podijo sinovi in hčere udbašev in vabijo v vrste Ze Ze Be,
  se zgodba o nesmrtnosti komunizma ne bo končala!
  Nemci so se za svoj genocid nad žrtvami fašizma že vsaj tisočkrat opravičili svetu,
  komunistično-fašistična banda pa žal – nikoli ! In bojim se, da se tudi ne bodo!

 • antimur

  Dokler bo zločinec in izdajalec Kučan s svojo rdečezvezdaško drhaljo haral po Sloveniji, čepel kot petelin na kupu gnoja, zagotovo ne, toda zadeve se obračajo in kmalu bodo le še slab spomin.

  • Luiggi

   Upajte,jaz tega ne bom dozivel,sem prestar,skoda!

   • FRANC3

    Upanje umre zadnje.

 • Artur

  Bojim se da bo to “brezzobi tiger”.Pri EU bruseljskih satanistih so komunisti zaščiteni kot kočevski medvedi.EPP PES ALDE vsi zatohlo zaudarjajo po svojih zločinskih idolih. Po dejanjih jih boste prepoznali :
  https://drive.google.com/file/d/1EQEQ31U2VUg8mpmdIzY7_s8eqHKngiDp/view

  • dež

   Najbrž imaš prav o tribunalu brez pravega učinka, a za Slovence bi bilo pomembno že to, da se sploh ustanovi. Ker naša policija in pravosodje teh barab ne bosta nikoli preganjala. Si predstavljaš seznam osumljenih iz SI, na katerem so Kardelj, Kidrič, Kučan, Maček, Rozman, …. Bilo bi neprecenljivo opazovati odziv in izgovore levičarjev na dejstvo, ko bosta Hitler in Tito enako tretirana, kot množična zločinca.

 • radames

  Eden pobudnikov, Vladimir Bukovski, je že pokojni. Umrl je 27. oktobra letos.

 • Olga101

  To je treba storiti tudi v imenu Slovencev, saj zločinski komunizem in komunisti spet dvigajo glave in pozivajo k nasilju! To je posledica nekaznovanosti zločincev in posledica neopravljene lustracija!

 • Ježek Teka Teka

  Hebeš une, ki so že pocrkal …

  • FRANC3

   Velja to tudi za tvoje prednike, ki so že pokojni.
   Zakaj pa potem slaviš mesarja Tita?

   • Ježek Teka Teka

    Moram bolj precizirat: hebeš une diktatorje, ki so pocrkal … ti niso več nevarni … bo ok …

 • radames

  Na nekem našem forumu sem nekoč prebral, da so ustaši v Jasenovcu pobili 2,8 milijona Srbov…

 • Bucko

  Ja in kaj boste imeli vi od tega,če bodo vam enako misleči potrdili to kar zahtevate,raje se začnite ukvarjati s današnjimi kradljivci in barabini tam gori,raje začnite odkrivati današnje kradljivce in jih spravite za rešetke,ker drugače bo pol raje pocrkalo od lakote,vi boste pa še naprej preganjali pokojne komuniste,ki itak ne morejo več odgovarjati za nič,današnji lopovi pa bodo kradli naprej in mogoče jih bodo začeli obsojati čez petdeset let,ali še bolj pozno,kot počnetesedaj vi.

  • anzek

   Kolikor vem Kučan še ni pokojni!! Po podatkih, ki so na razpolago je odgovoren za 53 umorov, ki jih je izvršila UDBA!! Šele, ko bo on za zapahi, bo SLO svobodno zadihala in tudi današnji kradljivci, kot jih imenuješ, bodo za zapahi, kajti sodijo v Kučanov F21!!

   • Bucko

    To so prazne potegavščine,če bi bili dokazi zanani,bi bil za to obsojen,tak da bi jas malo bolj previdno s takimi obsodbami,da ne pride do tožbe,zaradi klevetanja.

    • anzek

     Kučan bi bil že zdavnaj obsojen v kolikor ne bi ugrabil ves represivni aparat!! Ne, ne bojim se obsodbe klevetanja, to informacijo sem povzel po znanem raziskovalcu arhivov!!

  • Lustrator

   Dokler starokomunisti niso sankcionirani in javno odvrženi v najtemnejši kos naše zgodovine, bodo ti še naprej navdih mladokomunistom. Sploh glede na to, da se pri nas povsod še vedno bohotijo partizanski in ostali totalitarni spomeniki morilski rdeči zvezdi, njeni “zaslužni nosilci” in njihovi ideološki ali biološki potomci pa še danes zasedajo najvišje družbene funkcije in privilegije.

   In dokler bo tako, je to jasen impulz tudi nadaljnjim generacijam: bolj bom kradel, lagal, moril, ovajal, se zadolževal, kimal diktatorjem, bolje mi bo v tej državi in obratno. zato so pravzaprav današnje generacije komunistov (rojenih tudi po letu 1990) celo bolj nevarne od tistih prvih.

   • pajot

    Dobro se je pri tem spomniti,da so revolucijo začeli smrkavci. Falirani študentje,piromani, kradljivci in lenuhi.

    • Steiermark

     Banditi!

  • FRANC3

   Današnji tajkuni izvirajo iz komunističnega brloga. Obsodba komunizma pomeni tudi omejitev tajkunstva.

 • Franc Šink

  Navsezadnje bo vsega kriv Atila, Ali pa mogoče Džingis Kan.

 • RATATA

  Sodi spodišče in ne tribunal!!

 • Hribouc

  Jest s’m mislu, de bo usaj zdraven Turkov Boštjan in nadinteligenca, nj. veličastno visočanstvo dr.maja Sunćič !
  A njih nema!
  Nema io nadbiskupa ljubljanskog, Stanislava Zorea !
  Koja šteta-opet su zakasnili !
  Kao uvek!
  Pomoz Bože, junacima!

 • Skrajno Desni

  Čim prej uvesti nürnberški tribunal za sojenje komunističnim zločinom.
  Največ teh zločincev je v Sloveniji.

 • xtc

  Tudi to pride ,samo ne se veselit,naj*** bomo tudi nič krivi.

 • WISKY 1000

  FRANTL SE BO SAM JAVIL

 • cosmosjasnovidec

  Koga pa sploh še danes zanimajo zločinci?Po svetu se jih masovno sprehaja na tisoče kateri so večji zločinci kot so določili samega Hitlerja in nihče ne ukrene ničesar.
  Če bi komu bilo kaj mar bi jih že zdavnaj enostavno pokončal na ulici tako se pa ponavlja sama navadna propaganda.

  • Steiermark

   Pozabil si na dejstvo, da bi Hitler lahko bil le vajenec tita, katerega nasledniki nadaljujejo njegove (titove) zločine! Pozabil si se vprašati, zakaj je danes tako, da potomci morilcev in roparjev pod rdečo zvezdo, še vedno v nebo kujejo to jugokomunistično spako in njegove hlapce, še vedno jim postavljajo spomenike in obeležja, krivde za večstotisoč poklanih in v rovih posritih žrtev pa ne priznajo in jih tudi nič ne zanima. Pri nas se bo zatiranje in pobijanje človeka končalo, ko se bo izvedel Nuerenberški proces proti tem zverem in bodo kaznovani in obsojeni vsi, ki zločince z rdečo zvezdo in njihove zločine še vedno povzdigujejo in se tako norčujejo iz svojh žrtev!

   • cosmosjasnovidec

    Ja to je že res kar pišeš.
    Jaz sem omenil za vse živeče od srbskih,hrvaški,bosanskih,kitajskih,korejskih,turških pa,da ne naštevam naprej.
    Za te morilske diktatorje kakor tudi Slovenske se ve vendar ne ukrepa nihče nič na govorice se pa samo posmehujejo.
    Torej kaj je sploh pomembnega,če se jih omenja ter piše za njih,če jih nihče ne pomeče v zapore in sodi za vojne in povojne zločine.

    • Steiermark

     Kdo jih pa , po tvoje, naj pomeče v zapor, če so pa ravno oni podaljšana roka rdečih zločincev , ki so se “zakunili” svojemupederajzlu titu, dabodo uničili avtohtono raso v Sloveniji ter nas poselili s čefurji in kamelarji, saj tako vendar pridobivajo na moči -z novimi in plačanimi volilci. Če pa še tako ne bo šlo, bodo pa se verjetno poslužili tiste krilatice od kratkonogega zmeneta: Najprej diskreditacija, nato, če je potrebno pa tudi eliminacija.

 • Slovenec

  Ne vem zakaj Božji mlini meljejo počasi, vendar moramo tudi Slovenci nekaj narediti, da se rešimo komunizma v glavah ljudi. Kot prvo je treba voliti po pameti in vesti in zahtevati spoštovanje ustave.

 • sodnikisozločinci

  Sojenja zločinom ne potrebujemo, sodi se zločincem, dokler so živi. Za prehitro vožnjo te takoj “oderejo”, za množične umore pa čakajo da umreš in sodijo po smrti, pa še to ne tebi ampak zločinu. A ste slišali kakšnega sodnika javno izjaviti, da je treba izvajalce množičnih pobojev kaznovati, dokler so bili še živi in povedati kdo so? Pravosodno govedo je vedno obsojalo le poboje, nikoli pa ne partizanskih klavcev. Zakaj ne bi naslednjih 100 let delali obratno? Obsojali prehitro vožnjo namesto prehitrih voznikov in kaznovali množične morilce namesto množičnih umorov?

 • sodnikisozločinci

  Šarkelj bo povabil Greto Podnebnico, pa vam bo lepo razložila, kdo je krivec za množične poboje, nestrpneži desničarski! Krive so podnebne spremembe in komunisti so s poboji le hoteli razogljičiti planet.

  Zato pa iztrebke z ESČP (evropsko stranišča za človekove pravice) ne moti, da slovenski pravosodni drek ščiti partizanske klavce, ne motijo jih stotisoči okrutno umorjenih ljudi že 28 let kar obstaja ta genocidna džamahirija Slovenija, moti pa jih, ker so Poljaki njim podobne iztrebke vrgli v školjko in za njimi potegnili vodo.

 • Hribouc

  Seznami, ki so v čakalnici so izjemno doooolgi.
  Zakaj?
  Sestavljamo seznam:
  J.B.Tito
  E.Kardelj
  M.Džilas
  M.Pijade
  Ranković
  M.Planinc
  Matija Maček
  Z.Armić-Kidrič
  B.Kidrič
  M.Marinko
  F.Leskošek
  M.Ribičič
  F.Popit
  l.Šercer
  F.Rozman-Stane
  S.S.Daki, ittttdddd.
  VSI VAŠKI, MESTNI in LOKALNI ODBORI OF – HITRA SODIŠČA OF

 • DEATH TO COMMUNISM

  Pospravljat se začne lahko kar pri SD in Levici!