fbpx

Bomo dočakali “nürnberški” tribunal za sojenje komunističnim zločinom?

Ob trideseti obletnici padca berlinskega zidu Platforma evropskega spomina in vesti podpira mednarodni poziv k ustanovitvi nürnberškega tribunala za sojenje komunističnim zločinom. Komunizem, ki je po vsem svetu povzročil več smrti in množičnega trpljenja kot nacionalsocializem, ni bil nikoli poklican k obračunu na svetovnem sodišču. To je po njihovem potrebno storiti v imenu milijonov iztrebljenih v preteklosti in za zaščito prihodnjih generacij, da se to ne bi več ponovilo. Pobudniki iniciative so Vladimir Bukovsky, prof. Renato Christin in Bertil Haggman, iniciativo pa so podpisale številne znane osebnosti.

Trideseta obletnica padca berlinskega zidu je dragocena priložnost, da ob tem prispevamo k prepotrebnemu zgodovinskemu spominu, razvijamo in podpiramo protitotalitarno kulturo, širokosrčnost in pogled v prihodnost. Ob tej priložnosti Platforma predstavlja poziv k ustanovitvi nürnberškega tribunala za sojenje komunističnim zločinom.

Na nürnberških procesih, ki so potekali od leta 1945 do leta 1946,so bili sojeni in obsojeni zločini nacionalsocializma in njihovih voditeljev ter podana dokončna sodna, moralna in politična sodba proti temu totalitarizmu. Sojenja so dala svetu jasno vedeti, da je nacionalsocializem zlo, ki uničuje lastne ljudi in ga danes ne bi sprejeli nikjer več na svetu.

Komunizem še nikoli ni bil obsojen, čeprav je povzročil daleč največ smrtnih žrtev
Komunizem, ki je po vsem svetu povzročil več smrti in množičnega trpljenja kot nacionalsocializem, ker je trajal mnogo dlje, pa ni bil nikoli poklican k obračunu na svetovnem sodišču, kot je bil Nürnberg. Komunistične in socialistične diktature po vsem svetu so od leta 1917 dalje povzročile več kot 100 milijonov mrtvih. Ne le, da soodgovorne za široko zatiranje svoboščin posameznikov in spodbujanje razrednega sovraštva, ampak tudi za genocid in množične poboje, ki so v komunističnih režimih neizogiben pojav. Kot je splošno znano, so genocidi in pokoli priznani kot zločini proti človečnosti.

Ostanki pomorjenih v jugokomunističnih povojnih pobojih. (Foto: Twitter)

Danes, po katastrofalnih rezultatih tako imenovanega “realnega socializma” in vseh drugih diktatur, ki imajo korenine v komunistični ideologiji (Venezuela, Kuba), tako zgodovinski kot trenutni dogodki kličejo k pravnomočni obsodbi-ne le k obsodbi ravnanja posameznikov, pač pa tudi k politični in moralni presoji ter neizogibnih posledicah te ideologije. Zločini komunizma proti človečnosti morajo biti predstavljeni in kaznovani.

To je potrebno storiti v imenu milijonov žrtev
Kot poudarjajo v Platformi, komunizem z berlinskim zidom ni padel. “Ta ideologija je v svetu še vedno živa v državah in strankah, ki so odkrito komunistične in v političnih ter kulturnih mislih, ki minimalizirajo in poskušajo izbrisati zločine komunizma, kakor, da je bila to v osnovi dobra ideja, ki je slučajno skozi desetletja, na različnih kontinentih sovpadala z vzponom brutalnih režimov.” Da bi se po njihovo zoperstavili tem vplivom opravičevalnih razlag, pozivajo k oblikovanju nürnberškega tribunala proti komunističnim zločinom, sojenju na globalni ravni, ki bo natančno preučilo zločine te ideologije, politično in institucionalno odgovornost zanje, kaznovanje njegove moralne degeneracije in omogočilo jasno zavedanje, da komunizem ni združljiv s svobodnimi družbami.

Pri tem se pobudniki zavedajo, da bo takšen projekt naletel na težave v praksi in pravne omejitve, kljub temu pa verjamejo, da te ovire ne bodo preprečile zgodovinsko političnega, etičnega in kulturnega sojenja, katerega vidijo kot dolžnost do človeštva. “V imenu milijonov iztrebljenih v preteklosti in za zaščito prihodnjih generacij, da se to ne bi več ponovilo, je potrebno čim prej uvesti nürnberški tribunal za sojenje komunističnim zločinom.

Peter Truden