Po 37-letni Mugabejevi diktaturi v Zimbabveju odločeni izkopati trupla, jih identificirati in zagotoviti dostojen pokop!

Foto: Twitter

Predsednik  Zimbabveja Emmerson Mnangagwa je izrazil strinjanje s časovnim okvirom, ki ga je vlada določila v četrtek za izkop trupel 20 tisoč ljudi, za katere se predvideva, da so bili ubiti med operacijo Gukurahundi v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, s katero je nekdanji diktator Zimbabveja Robert Mugabe poskušal izbrisati etnično skupino Ndebele. Pri celotni zgodbi je ironično, da je bil sedanji predsednik v času genocida vodja obveščevalne službe in je ravno tako sokriv.

Mnangagwa je v sredo za razliko od Mugabeja dejal, da mu je sprejemljiva javna debata o operaciji Gukurahundi, saj zagovarja prepričanje, da je to nujno za napredek države. Med operacijo, ki je potekala od leta 1983 do leta 1987, je Mnangagwa sicer služil kot vodja obveščevalne službe Mugabeja, zaradi česar je Mugabe Mnangagweja obtoževal, da je on tisti, ki je pravzaprav vodil genocid.

Mnangagva je zamenjal Mugabeja po vojaškem udaru proti dolgoletnemu diktatorju leta 2017, ki se je kar 37 let oklepal svojega položaja. Mugabe, sedaj star 95 let, še vedno živi v Zimbabveju, Mnangagva pa mu je uredil prejemanje visoke pokojnine, ki jo financirajo nihče drug kot davkoplačevalci. Ob tem pa je celo poskrbel, da je v državi prišlo do uvedbe državnega praznika v čast levičarskega diktatorja, poroča Breitbart.

Emmerson Mnangagwa (Foto: epa)

Želijo zagotoviti dostojen pokop
Zimbabvejski  Independent je v četrtek poročal, da je vlada določila stroge časovne okvire, da bi pričela izkopavati žrtve masakra z namenom njihove identifikacije in nato zagotovitve dostojnega pokopa. Tisoče ubitih je bilo namreč le na hitro pokopanih. Projekt, ki ga je ministrstvo za pravosodje potrdilo prejšnji teden, bo žrtvam ponudil nekakšen zaključek, preživelim v operaciji pa bo zagotovljena plačana medijska oskrba. Pod vladavino Mnangagweja vlada dela na implementaciji zaščitnih mehanizmov za tiste, ki jih je prizadela operacija, da lahko odprto spregovorijo o svojih izkušnjah. Na uvedbo projekta se je negativno odzval prvak opozicije Nelson Chamisa, saj se mu zdi, da je do tega prišlo prepozno, prav tako pa Mnangagwo obtožuje, da je odigral pomembno vlogo pri umoru 20 tisoč ljudi.

H. M.