fbpx

Po Scholzevem dolgem oklevanju je nemški parlament izglasoval vojaško pomoč Ukrajini!

Foto: epa/Družabna omrežja

Nemški Bundestag je danes odločil, da bo Nemčija z dobavo težkega orožja pomagala Ukrajini, ki je že od 24. februarja žrtev nespametne ruske agresije. S tem je bil večinsko podprt predlog vladajoče koalicije in opozicijskih konservativcev. Kijevu naj bi bili po napovedih dostavljeni tanki tipa gepard.

“Poleg obsežne gospodarske izolacije in ločitve Rusije od mednarodnih trgov je najpomembnejše in učinkovito sredstvo za zaustavitev ruske invazije okrepitev in pospešitev dobave učinkovitega orožja in kompleksnih sistemov vključno s težkim orožjem,” je po poročanju Reutersa zapisano v predlogu, ki so ga podprli nemški poslanci.

Po besedah podpredsednika Bundestaga Wolfganga Kubickega so predlog podprle tako tri stranke v vladajoči koaliciji kot tudi opozicijski konservativci. Predlog je bil tako sprejet s 586 glasovi za, 100 proti in sedmimi vzdržanimi glasovi.

Poleg težkega orožja, kot so protiletalski sistemi in oklepna vozila, vključuje predlog, ki so ga sprejeli nemški poslanci, tudi določbe za pošiljanje težke opreme vzhodnim zaveznicam v Natu, navaja Deutsche Welle. V skladu s predlogom, ki ga podpirata vladajoča koalicija in največja opozicijska stranka, konservativni krščanski demokrati (CDU), naj bi se vojaška pomoč nadaljevala in pospešila, kjer koli je le mogoče. Nemčija bo napotila tudi več vojakov, da bi okrepila prisotnost Nata v vzhodni Evropi in spodbudila ruske vojake, da odložijo orožje in zaprosijo za azil v Nemčiji in EU. Poleg tega ukrep predvideva poziv Kitajski, naj “opusti svoje sprejemanje vojne” in dejavno podpira premirje.

Foto: epa

Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je nasprotovala pobudi, češ da je blizu napovedi vojne. “Predlog bi lahko podaljšal spopade v Ukrajini in lahko bi postali udeleženci v jedrski vojni,” je poudaril poslanec Tino Chrupalla. Proti tej potezi je bila tudi socialistična Levica, ki je opozorila na prejšnje izjave kanclerja Olafa Scholza o tem, kako dobave težkega orožja povečujejo tveganje za jedrsko eskalacijo. Scholz, član levosredinskih Socialnih demokratov (SPD), je zavrnil idejo le nekaj dni, preden je v začetku tega tedna naredil preobrat glede dobave protiletalskih tankov. “Vsak dan je drugačno stališče, ne morem več slediti in veliko ljudi v tej državi se počuti enako,” je dejal Dietmar Bartsch iz stranke Levica. Stranka Levica je tudi dejala, da bi dobava več orožja po njihovo preprosto podaljšala vojno.

V odgovor Levici je Nils Schmid iz vladajoče stranke SPD zatrdil, da bi dobave orožja pripomogle k hitrejšemu končanju vojne, saj bi Ukrajino postavile v položaj moči. Schmid je tudi dejal, da pobuda sledi dvema osnovnima načeloma: eno je, da Nemčija ni v vojni, drugo pa, da “Putin te vojne ne sme zmagati.” “Zato podpiramo Ukrajino z vsem, kar imamo na razpolago, politično, diplomatsko, gospodarsko in seveda na zelo odmerjen način, vojaško,” je dejal.

Scholz tarča kritik, ker je v času pomembne razprave odšel na Japonsko
Več poslancev, vključno s predsednikom CDU Friedrichom Merzom, je ostro kritiziralo kanclerja Scholza, ker je odšel na diplomatski obisk na Japonsko, medtem ko je Bundestag razpravljal o konfliktu v Ukrajini. Merz je kanclerja obtožil oklevanja in plahosti.

Foto: epa

Scholz je prevzel vajeti nemške vlade decembra 2021, potem ko je njegova stranka SPD premagala konservativce po politični upokojitvi dolgoletne kanclerke iz vrst CDU Angele Merkel. Predstavnik SPD Schmid je zagovarjal Scholzevo potovanje v Tokio in izpostavil pomen Japonske kot najpomembnejše partnerice Nemčije v Aziji. Toda ta poteza verjetno ne bo pomagala Scholzu, da se otrese obtožb o neodločnosti glede Ukrajine. Nova anketa dpa/YouGov kaže, da je približno 45 odstotkov Nemcev nezadovoljnih z njegovim delovanjem v času krize, 37 odstotkov pa jih odobrava njegov odziv na vojno v Ukrajini.

Nina Žoher