Scholz s putinistično politiko ogroža obstoj svoje vlade

Annalena Baerbock in Olaf Scholz (Foto: epa)

Neskladja mnenj v nemškem parlamentu so večja. Nemška vodstvena kriza se je dodatno poglobila, ko je kancler Olaf Scholz trdil, da je izpolnil svojo obljubo, da bo poslal orožje v Ukrajino, vendar je tabloid Bild razkril, da je na skrivaj zavrnil vsak kos težke opreme, ki ga je zahteval Kijev. Scholz se zdaj neumorno trudi ubežati senci vezi svojega predhodnika Gerharda Schröderja z Rusijo, kar ovira prizadevanja za pomoč Ukrajini. Vse to postavlja pod vprašaj vodstveno pozicijo nemškega kanclerja, ki je bil tudi v preteklosti tarča nezaupanja med člani stranke.

Vodstvo nemške vlade trenutno doživlja živčni zlom v polnem obsegu. Nekateri so šokirani nad obsegom nesposobnosti in celo korupcije, zaradi katere je država postala odvisna od Rusije in noče razvozlati vezi s Kremljem, ki segajo desetletja nazaj. Opravičila in izgovori prihajajo kar naprej, a služijo le poglabljanju krize. Po tem ko je nekdanji kancler Gerhard Schröder zagovarjal Vladimirja Putina, je stranka SPD od nekdanjega vodje zahtevala njegovo izključitev, kar pa njegov naslednik Olaf Scholz ni podprl. To je še bolj načelo zaupanje vanj.

Dvomi v Scholzevo sposobnost vodenja
V nedavnem komentarju za New York Times je Schröder zagovarjal Vladimirja Putina in zavrnil pozive, naj zapusti visoko plačana delovna mesta v ruskih podjetjih v državni lasti. SPD, ki ima dolgo tradicijo iskanja zbliževanja z Rusijo, je v ponedeljek odgovorila in ga pozvala, naj zapusti stranko, in dejala, da je v teku postopek za njegovo izključitev. Eden od članov pa je SPD dejal, da je treba razmisliti o sankcijah proti Schröderju. To naj bi po mnenju nekaterih nakazalo, kako šibek je Scholz kot vodja največjega evropskega gospodarstva. Kljub izjemni zmagi na volitvah septembra ima 63-letnik le omejen nadzor nad svojo stranko, ki ostaja v nasprotju v odzivu na vojno v Ukrajini. Nekateri člani SPD nasprotujejo vojaškim akcijam, drugi pa še vedno podpirajo sodelovanje s Kremljem.

Ali Scholza čaka enaka usoda kot Schröderja?
Po mnenju Naza Masraffija, direktorja za Evropo pri svetovalni skupini Eurasia Group, razdelitve znotraj SPD delujejo kot omejitev za Scholzov manevrski prostor, notranje strankarske napetosti pa “paralizirajo vlado”, poroča Bloomberg. Zaradi strahu pred “jedrsko vojno” je bil pod hudimi kritikami, ker je zavrnil dostavo tankov in drugega težkega orožja Ukrajini. Namesto tega naj bi po poročanju tujih medijev predlagal zapletenejši načrt, ki bi vzhodnoevropske partnerje spodbudil, da v Ukrajino pošljejo opremo v sovjetskem slogu v zameno za sodobnejše zamenjave, ki jih plača Nemčija. Čeprav ni jasno, v kolikšni meri se odziva na strankarska vprašanja, je razlog za previdnost, če se želi izogniti isti usodi kot Schröder. V začetku marca je nekdanjega kanclerja pozval, naj opusti položaj predsednika ruskega naftnega giganta v državni lasti Rosneft PJSC in vodje odbora delničarjev družbe Nord Stream AG, ki je zgradila plinovod od Rusije do Nemčije, ki ga je ustavil Scholz, vendar ga je Schröder zavrnil.


Nemška SPD je po Schröderjevem kanclerstvu utrpela dolgo nazadovanje. (Foto: zajem zaslona)

Konflikti v stranki SPD so imeli že v preteklosti velik vpliv na vodstvo
Schröderjev poraz proti Angeli Merkel leta 2005 je v preteklosti že sprožil konflikte nezadovoljnih poslancev SPD. Prav tako so se notranji konflikti nadaljevali in prispevali k temu, da je Scholz leta 2019 izgubil svojo kandidaturo za vodenje stranke zaradi bližine Schröderjevim reformam. Njegova kandidatura na lanskih volitvah je izhajala iz pomanjkanja izvedljivih alternativ in ne zaradi preobrata. Obstaja pa tudi delitev med vlado in parlamentarnimi poslanci. Glavni opozicijski konzervativni blok išče predlog za dostavo tankov Ukrajini. Upa na podporo Zelenih in Svobodnih demokratov, Scholzovih koalicijskih partnerjev, ki so bolj agresivno pozivali k podpori obrambi Ukrajine. Nekateri v SPD močno simpatizirajo s Kremljem, medtem ko drugi podpirajo pomoč Ukrajini in priznavajo, da so v preteklosti storili napake glede Rusije.

Razpad “semaforske koalicije” je mogoč
Po mnenju nekaterih nemških medijev je bila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock ena  boljših možnih opcij za levo sredino kot Scholz, vendar se izid ni izšel njej v prid. Pravzaprav pomembna delitev v nemški politiki ne poteka med levico in desnico, temveč znotraj vlade in celo strank, med pripadniki proruskega razmišljanja in disidenti, ki želijo z vsem srcem podpreti Ukrajino. Čisto mogoče je, da bo “semaforska koalicija” in njene tri stranke razpadla. Parlamentarna prerazporeditev bi lahko ustvarila novo koalicijo iz vseh glavnih strank pod vodstvom Annalene Baerbock, ki bi se pridružila drugim bojevnicam na severu, ki zdaj vodijo Dansko, Švedsko, Finsko, Estonijo in Litvo, poroča Telegraph.

Tanja Brkić