fbpx

Po Hitlerju in Stalinu tudi Greta izbrana za osebnost leta revije Time

16-letna švedska avtistka Greta Thunberg izbrana za Timeovo osebnost leta (foto: EPA)

Revija Time je za osebnost leta 2019 proglasila 16-letno avtistično podnebno aktivistko s Švedske Greto Thunberg. Številni se sprašujejo, kako je to možno, ko pa je v anketi s prepričljivim vodstvom kazalo na “zmago” protestnikov v Hongkongu. Pojavljajo se tudi vprašanja, kakšen vpliv na karkoli sploh ima Thunbergova, ko pa ji vse omogočajo drugi. Od potovanj na luksuznih, več milijonov evrov vrednih jahtah do pontificiranja o koncu sveta zaradi podnebnih sprememb pred skupinami politikov in raznih nevladnih predstavnikov.

“Pripravljenost odraslih, da raje prisluhnejo najstnikom kot pa sebi, je znak globoke družbene krize na Zahodu,” so ocenili stanje duha pri RT ob novici, da je revija Time za osebnost leta 2019 razglasila 16-letno avtistično podnebno aktivistko s Švedske Greto Thunberg.

Nekoč “prestižno” imenovanje je bilo prihranjeno za najvplivnejše posameznike na svetu. Številni med imenovanimi so se izkazali za največje zločince v zgodovini človeštva, a če ne drugega, jim ni nihče mogel reči, da niso imeli nikakršnega vpliva.

Po drugi strani je Thunbergova najstniška aktivistka brez kakršnekoli moči. Resda polni novice, vabijo jo na razne konference o podnebnih spremembah in ne hodi v šolo, a razen omemb na spletu dekle nima nikakršne moči.

Zanimivo je tudi dejstvo, da so na neki točki med glasovanjem za osebnost leta pri reviji Time z 257.377 oddanimi glasovi oziroma s kar 96 odstotki glasov vodili protestniki v Hongkongu, zaradi česar se pojavljajo sumi o vmešavanju v samo glasovanje s strani uredništva revije.

Leta 1938 je bil za Timeovo osebnost leta razglašen nemški Adolf Hitler, leto pozneje Josef Stalin, ki je to “čast” ponovno doživel leta 1942. Leta 1945 je nagrado prejel edini človek na svetu, ki je ukazal vreči kar dve atomski bombi na naseljeno območje, ameriški predsednik Harry S. Truman. Iranski ajatola Ruholah Homeini je prejel nagrado leta 1979. Od leta 2016, ko so z nazivom Timeove osebnosti leta počastili ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je revija šla zgolj še v smeri aktivizma.

ImageImage

Tako so leta 2017 izpostavili skupino žensk, ki so na tak ali drugačen način začele gibanje #MeToo, leta 2018 pa so nagrado podelili novinarjem, ki so zaradi svojega dela preganjani, aretirani ali umorjeni.

Ivan Šokić