fbpx

Sistem lepega vedenja bo na Kitajskem vključeval tudi korporacije

Podjetja na Kitajskem bodo tako kot državljani podvržena sistemu lepega vedenja (foto: EPA)

Potem ko so na Kitajskem uvedli tako imenovani sistem lepega vedenja (ocena socialnega kredita) za državljane, bodo v bodoče v sistem vključena tudi vsa podjetja, ki delujejo na Kitajskem.

Tuji poslovneži na Kitajskem te dni odštevajo več tisoč dolarjev na uro, da bi jih naučili, kako se izogniti biti označbi nizkotneža s strani kitajskega nadzornega aparata.

Tako imenovani sistem lepega vedenja je podatkovna baza, ki beleži lepo obnašanje kitajskih državljanov in hitro kaznuje neprimerno vedenje.

Enaka pravila za ljudi in korporacije

Kot neprimerno po pisanju Breitbarta sistem obravnava vse, ki kažejo “ideološko nečistost”, kot tudi zapravljivce. Posledice nižje ocene lepega vedenja lahko vključujejo nezmožnost rabe javnega potniškega prometa, ki vključuje tako letala, kot tudi železnice in avtobus.

https://twitter.com/sonoftaiwan/status/1170409187420987392

Sistem lepega vedenja pa ravno tako vključuje tudi podjetja, in ravno tako kot nadzira posameznika, nadzira tudi korporacije. Podjetja z nijohovo oceno lepega vedenja se soočajo z rednejšimi inšpekcijami, višjimi davki, manj dostopnimi poslovnimi posojili ali pa kar z izrecno prepovedjo poslovanja na Kitajskem.

Kršitelji kaznovani brez milosti

Bloomberg navaja primer kitajskega železniškega podjetja China Railway Construction Corporation (CRCC), ki je prikrilo število smrtnih žrtev pri projektu v Mongoliji. Ko so to odkrile kitajske oblasti, so podjetju za leto dni prepovedale poslovanje.

CRCC bo ob tem v prihodnosti podvržen dodatnim inšpekcijam, njihovo potegovanje na razpisih za javne projekte bo omejeno, ravno tako pa tudi kakršnakoli izdaja delnic in obveznic.

Sistem naj bi po besedah Andrewa Polka iz Trivium China rabili za nadzor tako domačih kot tujih podjetij, zaradi česar morajo korporacije del svojih sredstev nameniti za zagotavljanje čistih računov. Polkovo podjetje svojim poslovnim klientom zaračunava 2.500 dolarjev na uro, ali 50 tisoč dolarjev za celotno revizijo poslovanja. Pri tem, niso edini, ki ponujajo take storitve.

Ena črna pika lahko ogrozi podjetje

Nekateri se pritožujejo, da pravila okoli sistema lepega vedenja niso jasna ter so kot taka odvisen od volje Pekinga. Kitajski komunistični partiji očitajo, da lahko na tak način kaznuje tuje korporacije, ki se niso pripravljene prilagoditi Kitajcem.

Čeprav se sistem šele uvaja, pa je 33 milijonov podjetij že prejelo oceno, številna pa so bila dana na svojevrstne črne sezname poslovanja. Iz tega razloga pri Dezan Shira & Associates svetujejo podjetjem, ki poslujejo na kitajskem naj v celoti preverijo dobavitelje, kupce, kot tudi poskrbijo za varnost svojih podatkov, saj bodo morali slednje pogosto posredovati kitajskim oblastem.

Ivan Šokić