fbpx

Po prijetju v Sloveniji so Ramusha Haradinaja aretirali še v Franciji

Veselje kosovskih Albancev ob spremljanju razsodbe nekdanjemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju (foto: STA).

Srbija je leta 2004 izdala mednarodno tiralico za kosovskim politikom in nekdanjim haaškim obtožencem Ramushem Haradinajem. Njegova družina je potrdila, da so ga prijeli na francoski strani letališča v Baslu.

V mednarodni tiralici Srbija  obtožuje Ramusha Haradinaja ubojev in vojnih zločinov v času osamosvojitvene vojne kosovskih Albancev na Kosovu v letih 1998 in 1999. Haradinaj je bivši poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, bil je tudi predsednik vlade v Prištini. Zaradi obtožb za vojne zločine se je moral zagovarjati tudi na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki ga je leta 2012 oprostilo vseh obtožb in izpustilo na prostost.

Srbija pa svoje tiralice kljub temu ni umaknila. Na podlagi stare srbske tiralice v sistemu Interpola iz leta 2004 je Haradinaja junija 2015 za kratek čas prijela tudi Slovenija. Incident je tedaj razburkal odnose med Kosovom in Slovenijo. Ko je Kosovo sporočilo Ljubljani, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini, so mu vrnili potni list in je lahko zapustil Slovenijo. Septembra 2015 se je morala zaradi tega incidenta na interpelaciji zagovarjati  notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Kosovskega politika in oproščenega haaškega obtoženca Ramusha Haradinaja so prijeli na francoski strani letališča v Baslu, ki leži na tromeji med Švico, Nemčijo in Francijo. Pred tem so ga prijeli v Sloveniji. Ko je Kosovo sporočilo Ljubljani, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini, pa so mu vrnili potni list in je lahko zapustil Slovenijo.

B. J., STA