Po raketnih napadih v Kijevu ponovno vzpostavljena oskrba z vodo in električno energijo

Foto: Twitter

V ukrajinski prestolnici Kijev so dan po ruskih raketnih napadih obnovili oskrbo z vodo in električno energijo, je davi sporočil kijevski župan Vitalij Kličko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Oskrba z vodo in električno energijo je bila v celoti obnovljena,” je župan Kličko sporočil na družbenih omrežjih. Župan Kijeva je v ponedeljkovem intervjuju za DW pozval evropske države, naj še naprej podpirajo Ukrajino.

Kijevski župan Vitalij Kličko je sporočil, da je oskrba z vodo in elektriko v celoti vzpostavljena, ob tem pa je poudaril, da so v mestu še vedno načrtovane prekinitve oskrbe z električno energijo “zaradi precejšnjega primanjkljaja v elektroenergetskem sistemu po barbarskih napadih agresorja”, poroča STA. Rusija je v ponedeljek raketirala Ukrajino, tarča  raket je bila zlasti energetska infrastruktura. Ruske sile so med drugim raketirale cilje v Kijevu, Harkovu in Zaporožju. V pogovoru z DW je ukrajinski politik tudi dejal, da je zadnji plaz napadov na infrastrukturo del zvijače Moskve, da podžiga nezadovoljstvo med običajnimi Ukrajinci. Kličko verjame, da Moskva namerno cilja na civiliste in infrastrukturo v Ukrajini zaradi neuspehov na frontnih črtah. “Rusi so spremenili taktiko. Na prvi liniji jim ni uspelo in prav zdaj poskušajo uničiti kritično infrastrukturo,” je dejal.

Župan je tudi povedal, da delavci komunalnih služb delajo praktično 24 ur, da popravijo škodo po množičnem napadu Rusije na Ukrajino 31. oktobra zjutraj. Zaradi ruskih napadov na ukrajinsko infrastrukturo je približno 80 odstotkov prebivalcev Kijeva ostalo brez oskrbe z vodo, 350 tisoč domov pa je bilo brez elektrike. V pogovoru za DW je Kličko dejal, da se ruske sile obnašajo kot “teroristi”. Ukrajinske oblasti poudarjajo, da so ruski napadi v zadnjem mesecu uničili približno tretjino njenih elektrarn, zato Ukrajince pozivajo, naj čim bolj varčujejo z električno energijo.

Po poročanju The Kyiv Independent je po podatkih britanske obveščevalne službe Rusija v Belorusijo namestila letala MiG-31 in raketo Killjoy. Ruske sile so “skoraj zagotovo” parkirale dve reaktivni letali MiG-31 v Belorusiji z najverjetneje balističnimi raketami Killjoy, ki se izstreljujejo iz zraka, poroča ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva. Rusija je verjetno izvedla napotitev predvsem zato, da bi poslala sporočilo Zahodu in prikazala Belorusijo kot vse bolj sokrivo v vojni, še piše v poročilu.

Sara Kovač