fbpx

Rusija je davi znova raketirala cilje v Ukrajini, ljudje ostajajo v zakloniščih

V Kijevu prebivalci iščejo zavetje v podzemni železnici. (Foto: epa)

Rusija je davi, ko mineva že 250 dni od začetka ruskega napada, znova raketirala cilje v Ukrajini. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je bilo eksplozije slišati tudi v Kijevu, Harkovu in Zaporožju. Oblasti so ljudi pozvale, naj ostanejo v zakloniščih in drugih varnih prostorih. Poročajo tudi o izpadih elektrike, piše STA. Tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ihnat je za ukrajinsko televizijo povedal, da je Rusija uporabila strateške bombnike za izvedbo svojih množičnih napadov.

“Rusija nadaljuje napade na civilno infrastrukturo,” je prek Telegrama sporočil vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Kijevski župan Vitalij Kličko pa je sporočil, da so deli prestolnice po napadih ostali brez elektrike, ponekod je zmanjkalo tudi vode. Dodal je, da si prizadevajo obnoviti napajanje za okoli 350 tisoč gospodinjstev. O žrtvah za zdaj ne poročajo. Napadi so se sicer zgodili, podobno kot napadi v preteklih tednih, sredi jutranje prometne konice. Ruske sile so napadle različne dele države, tudi v prestolnici je bilo davi slišati najmanj pet eksplozij. Po podatkih ukrajinske vojske je ruska stran s severnega dela Kaspijskega morja in regije Rostov izstrelila več kot 50 raket, pri tem so si pomagali tudi z letali. V Moskvi trdijo, da napadajo le energetsko infrastrukturo v državi, medtem ko v Kijevu opozarjajo, da želi Rusija z napadi med civilisti, ki se soočajo z mrazom in pomanjkanjem elektrike, vzbuditi strah.

Ruska prekinitev sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč onemogoča izplutje z žitom že naloženih ladij, je včeraj sporočil ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov. Z ukrajinskega veleposlaništva v Sloveniji so medtem sporočili, da zaradi ruske blokade na izplutje čaka več kot dva milijona ton žita. “Ladja za prevoz razsutega tovora, naložena s 40 tonami žita, bi morala danes zapustiti ukrajinsko pristanišče. Ta živila so bila namenjena Etiopijcem, ki so na robu lakote. Toda zaradi ruske blokade ‘koridorja za žito’ izvoz ni mogoč,” je na Twitterju zapisal Kubrakov. Medtem so z ukrajinskega veleposlaništva v Ljubljani sporočili, da zaradi ruske blokade na izplutje čaka 176 ladij, na katerih naj bi bilo skupno več kot dva milijona ton žita. Danes pa je ukrajinska mornarica sporočila, da sta davi izpluli dve ladji z žitom – skupno naj bi jih danes po navedbah skupnega koordinacijskega centra v Istanbulu, ki skrbi za uresničevanje rusko-ukrajinskega dogovora o izvozu žita, iz Ukrajine odplulo 12, tja naj bi prispele štiri.

Civilne tovorne ladje ne smejo biti vojaška tarča niti ne smejo biti talke
Civilne tovorne ladje ne smejo biti vojaška tarča niti ne smejo biti talke. Hrana mora iti naprej,” je danes tvitnil koordinator ZN za črnomorsko žito Amir M. Abdula, poroča STA. Moskva je namreč v soboto sporočila, da ustavlja sodelovanje v sporazumu za izvoz ukrajinskega žita, ki je bil dogovorjen ob posredovanju ZN in Turčije. Odgovornost za to so v Moskvi pripisali Ukrajini, ker da je z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu. Rusija je za napad sicer okrivila tudi Veliko Britanijo, poleg tega naj bi bila odgovorna tudi za sabotažo plinovoda Severni tok v Baltskem morju, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Po poročanju Dela je britansko obrambno ministrstvo ruske trditve zavrnilo, dejali so, da Rusija “razširja lažne trditve v epskem obsegu”.

Sara Kovač