Po tankih v Ukrajino še sodobna zahodna lovska letala?

Foto: epa

Obrambni minister Oleksij Reznikov je za CBC povedal, da Ukrajina zdaj po zagotovitvi dobave sodobnih tankov z Zahoda upa, da bo prejela vojaška letala, ki bi lahko spremenila pravila igre v boju proti Rusiji.

Reznikov je dejal, da ima njegov “seznam želja Božičku” “bojna letala in verjetno rakete … dolgoročne možnosti za napad na ruska skladišča goriva, skladišča streliva in njihove poveljnike”.

Zahod je doslej zavračal dobavo vojaških letal Ukrajini. Reznikov pa je potrdil, da druga vojaška oprema in orožje, ki je Zahod prej ni hotel dobavljati, zdaj prihaja v Ukrajino.

“Zame je vse, kar je danes nemogoče, [bo!] možno jutri,” je dejal Reznikov, ko je imel v mislih cilj dobave bojnih letal Ukrajini. 20. januarja je predsednik Volodimir Zelenski med govorom na srečanju konference Ramstein-8 v Nemčiji prosil zaveznike, naj Ukrajini dajo rakete daljšega dosega in bojna letala F-16.

Zelenski je med govorom na konferenci Ramstein-8 zaprosil za lovska letala in rakete. (Foto: posnetek zaslona)

Juri Ihnat, tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil, je dejal, da želi država dobiti 24 bojnih letal od zahodnih zaveznikov v prvem tovrstnem vojaškem paketu. Ihnat je dejal, da naj bi paket vključeval dve lovski eskadrilji po 12 bojnih letal. Ihnat je dejal, da bi lahko bila ameriška bojna letala F-16 najboljša možnost za ukrajinske zračne sile. Doslej so ZDA zavračale dobavo bojnih letal F-16 Ukrajini ali odobrile njihov prenos tretjim državam.

Letala F-16 sicer ne spadajo med lovska letala najnovejše generacije, a so v vojnah doslej pokazala, da so zlahka kos ruskim migom in sukhojem. (Foto: epa-efe/Valda Kalnina)

Ukrajinske zračne sile pa razmišljajo tudi o francoskih lovcih rafale in švedskih gripenih. Nizozemska vlada je dejala, da bo preučila možnost, da bi Ukrajini zagotovila bojna letala F-16, medtem ko za Nemčijo pošiljanje bojnih letal v Ukrajino “ne pride v poštev”.

Nemčija ne upravlja F-16, vendar je kancler Olaf Scholz dejal, da lovska letala niso ena izmed opcij orožja, ki so jo pripravljeni poslati v Ukrajino.

Andrej Žitnik