Po Združenih Arabskih Emiratih, bo zahvaljujoč Trumpovim naporom tudi Bahrajn normaliziral odnose z Izraelom

ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Kraljevina Bahrajn se bo v naslednjem tednu pridružila Združenim arabskim emiratom pri podpisu mirovne pogodbe z Izraelom, je sporočil ameriški predsednik Donald Trump. Bahrajn je s tem postala druga arabska zalivska država, ki se je za ta korak odločila po posredovanju ZDA. “Še en zgodovinski preboj danes!,” je sporočil Trump.

Trump je preko družabnega omrežja Twitter objavil vsebino skupne izjave s strani ZDA, bahrajnskega kralja Hamada bin Ise Al Khalife in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, s čimer je uradno potrdil, da bosta 15. septembra obe državi prisotni na slovesnosti v Beli hiši.

Združeni Arabski Emirati so Bahrajnu in Izraelu čestitali za odločitev o vzpostavitvi diplomatskih odnosov, je novinarjem dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Abu Dabiju.

Izraelski veleposlanik v ZDA Ron Dermer je v petek izrazil svoje odobravanje nad novico in se zahvalil Emiratom in Bahrajnu za takšen zgodovinski preboj. Prav tako se je zahvalil Trumpu, ker se je odločil, da se sooči z Iranom in pomaga preoblikovati regijo na boljše.

Trumpovi napori so se obrestovali
Drobna zalivska monarhija, ki ji vlada sunitska dinastija, tesno povezana s Savdsko Arabijo, je druga arabska država, ki je v zadnjem mesecu priznala Izrael. Jasno je, da je za ta dosežek zaslužen predsednik Trump. Da vse skupaj ni takšen mačji kašelj, kot bi si kdo morda mislil, priča podatek, da je mirovna pogodba Združenih Arabskih Emiratov in Bahrajna z Izraelom prvi takšen dokument odkar je Jordanija leta 1994 sklenila mir z judovsko državo.

Potem, ko so Združeni arabski emirati napovedali podpis mirovne pogodbe, bodo temu kmalu sledile tudi druge države, je dodal Trump. Na račun omenjenega mirovnega sporazuma je eden izmed norveških poslancev Trumpa nominiral za Nobelovo nagrado za mir.

Od razglasitve neodvisnosti maja 1948 do danes, je le peščica arabskih ali muslimanskih držav priznala Izrael, mnoge so bile večkrat v vojni z judovsko državo. S priznanjem Bahrajna se bo število članic OZN, ki Izraela ne priznajo, zmanjšalo na 29, poroča Russia Today.

Nina Žoher