V zadnjih dneh že četrta država zapored napovedala odprtje diplomatskega predstavništva v Izraelu

Foto: Twitter

Srednjeafriška država Čad je v torek napovedala, da v roku enega leta načrtuje odprtje diplomatske misije v Jeruzalemu. S tem je postala četrta država po vrsti, ki se v zadnjem tednu odločila za takšen korak. Tekom vikenda so namreč odprtje veleposlaništva napovedale Srbija, Kosovo in Malavi.

Po navedbah izraelskega ministra za obveščevalno dejavnost Elija Cohena je sin čadskega predsednika Abdelkarim Déby tisti, ki je napovedal, da bo njegova država v izraelski prestolnici odprla diplomatsko misijo ali morda celo ambasado v roku enega leta. Cohen je glede namere komentiral, da je krepitev odnosov med Izraelom in Čadom nedvomno v interesu obeh držav, tako z vidika varnosti, kot gospodarstva.

Razpravljali o normalizaciji razmer v judovski državi
Déby se je z delegacijo čadskih uradnikov napotil v Izrael, da bi razpravljal o normalizaciji razmer znotraj judovske države. V torek se je srečal s premierjem Benjaminom Netanjahujem in razpravljal o sodelovanju med afriškim muslimanskim narodom in judovsko državo, so sporočili iz kabineta premierja. “Naše odnose sem omenil v razpravah o začetku miru z Emirati. Dobrodošli, zelo dobro vas je videti,” je Netanjahu zatrdil Débyju na srečanju. Sodeč po informacijah s strani urada ministra Cohena je delegacija v gostih pohvalila nedavno normalizacijo odnosov med Izraelom in  Združenimi arabskimi emirati.

Obe strani sta po poročanju Breitbarta razpravljali o imenovanju veleposlanikov in odprtju predstavništva, vključno z možnostjo odprtja veleposlaništva v Jeruzalemu. Pogovarjali sta se tudi o krepitvi dvostranskega sodelovanja na številnih področjih, med drugim na področjih vojne proti terorizmu, kibernetike, vode in kmetijstva. Netanjahu je predal tople pozdrave čadskemu predsedniku in državljanom Čada.

Foto: epa

Januarja lani je Netanyahu skupaj z Débyjevim očetom, predsednikom Čada Idrissom Débyjem, objavil skupno izjavo, iz katere izhaja, da si bosta obe strani prizadevali za nadaljevanje dobrih odnosov med državama, zadnji obisk v Jeruzalemu nedvomno predstavlja dober primer, kako se zaveze izvaja tudi v praksi.

Nina Žoher