fbpx

Pod okriljem Rusije, Irana in Turčije začetek pogajanj o Siriji

Sirski vladni bojevnik (Foto: STA)

Prva neposredna pogajanja med predstavniki sirskega predsednika Bašarja al Asada in delegacije iz uporniških skupin, ki se borijo v Siriji in imajo pod nadzorom del ozemlja, bodo bolj vojaška kot politična, saj bo opozicija sodelovala le v vlogi svetovalcev.

V kazahstanski prestolnici Astana bodo prvič od začetka konflikta pred skoraj šestimi leti za isto mizo sedeli predstavniki režima iz Damaska in uporniških skupin. Pogajanja bodo potekala pod okriljem podpornikov obeh strani, Rusije in Irana ter Turčije. Prva pogajanja o Siriji bodo le nekaj tednov pred načrtovanim nadaljevanjem uradnih mirovnih pogajanj med stranema 8. februarja v Ženevi, ki brez večjega uspeha potekajo že nekaj časa pod okriljem Združenih narodov, in tri dni po prisegi novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Na pogajanja so povabljeni tudi ZDA in Združeni narodi (ZN). Iz ZN se jih bo udeležil posebni odposlanec za Sirijo Staffan de Mistura, ZDA pa bo predstavljal ameriški veleposlanik v Kazahstanu. ZDA bodo tako kot EU v vlogi opazovalcev.

Sirska vlada, ki jo podpirata Rusija, Iran in uporniki, ki jih podpira Turčija, bodo poskušali utrditi krhko prekinitev ognja, za katero sta se Moskva in Ankara dogovorili minuli mesec in velja od 30. decembra. Pogajanj se ne bo udeležilo nekaj ključnih opozicijskih skupin, kot so glavna džihadistična skupina na severu Sirije Ahrar al Šam in regionalni sili Savdska Arabija in Katar. Zato bo rezultat pogovorov dodatna podpora prekinitvi ognja.

Prva neposredna pogajanja med predstavniki sirskega predsednika Bašarja al Asada in delegacije  iz uporniških skupin, ki se borijo v Siriji in imajo pod nadzorom del ozemlja, bodo bolj vojaška kot politična, saj bo opozicija sodelovala le v vlogi svetovalcev. Sirska vlada, ki jo podpirata Rusija in Iran in uporniki, ki jih podpira Turčija, bodo po skušali predvsem utrditi krhko prekinitev ognja, za katero sta se Moskva in Ankara dogovorili minuli mesec in velja od 30. decembra.

B. J., STA