fbpx

Podpredsednica Evropske komisije priznala: Izredno stanje na Madžarskem ni v nasprotju z evropskimi predpisi!

Věra Jourová (Foto: epa)

Podpredsednica Evropske komisije Věra Jourová je v nedeljo na češki televiziji priznala, da izredno stanje na Madžarskem ni v nasprotju z evropskimi predpisi. Do njenega priznanja je prišlo v času, ko nekateri pozivajo k izključitvi Madžarske iz EU, kot je to storil italijanski senator Matteo Renzi. Prav tako se s pritiski glede izključitve iz Evropske ljudske stranke sooča madžarska vladna stranka Fidesz, k čemur je med drugim pozval predsednik ELS Donald Tusk. Kot je Jourovi v pogovoru še pred uveljavitvijo izrednega stanja zagotovila madžarska pravosodna ministrica Judit Varga, lahko madžarski parlament kadarkoli konča izredno stanje.

Izredno stanje na Madžarskem ni v nasprotju z evropskimi predpisi, je v nedeljo na češki televiziji dejala podpredsednica Evropske komisije Věra Jourová: “Za zdaj, Madžarska ni sprejela nobenega odloka, ki bi bil v nasprotju z evropskimi predpisi.” Tekom televizijske oddaje, v kateri je gostoval tudi evropski poslanec Alexandr Vondra, je Jourová povedala še, da kljub predhodno izraženi zaskrbljenosti glede morebitne ogroženosti demokracije na Madžarskem, ta ni utemeljena med krizo zaradi koronavirusa.

Do priznanja podpredsednice Evropske komisije je prišlo v času, ko nekateri pozivajo k izključitvi Madžarske iz EU
Kot je še pojasnila Jourová, je izredno stanje predmet suverene odločitve države, to pa neizogibno vodi v omejitve svoboščin posameznikov in h krepitvi moči države, kar se je tekom krize zgodilo tudi v nekaterih drugih evropskih državah.

Do priznanja podpredsednice Evropske komisije je prišlo v času, ko številni evropski politiki, med drugim tudi nekateri evropski poslanci, glasno pozivajo k izključitvi Madžarske iz Evropske unije. K temu je pozval tudi italijanski senator in nekdanji premier Matteo Renzi. Znotraj največje evropske politične skupine Evropske ljudske stranke se prav tako pojavljajo pritiski, celo s strani predsednika stranke Donalda Tuska, za izključitev največje madžarske vladne stranke Fidesz. Madžarsko redno kritizira tudi evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon.

Takšni pozivi po besedah Jourove temeljijo predvsem na zavajajočem poročanju medijev. Evropska komisija sicer v tem času spremlja dogajanje v času izrednega stanja tudi v drugih evropskih državah, da bi zagotovila ohranitev prava EU in demokratičnih vrednot.

Madžarski parlament lahko kadarkoli konča izredno stanje
Jourová je še povedala, da je, še preden je madžarski parlament sprejel izredno stanje, na to temo govorila tudi z madžarsko pravosodno ministrico Judit Varga: “Skušala sem pojasniti Vargi, da so Evropska komisija in ostale institucije še posebej zaskrbljene nad nejasnim koncem izrednega stanja in zmanjšano vlogo madžarskega parlamenta.” Varga je podpredsednici Evropske komisije že takrat zagotovila, da lahko madžarski parlament kadarkoli konča izredno stanje.

Rok Krajnc