fbpx

Podvodna izkopavanja so v Egiptu privedla do novih osupljivih odkritij znotraj potopljenega mesta Thonis – Heracleion

Eden izmed arheoloških ostankov potopljenega mesta Thonis (Heracleion) v Egiptu. (Foto: wikimedia commons)

V Egiptu so med podvodnimi arheološkimi izkopavanji naleteli na nova odkritja – ostanke plovila in grškega kompleksa namenjenega pokopu. Najdbi se nahajata na območju pradavnega potopljenega mesta Thonis – Heracleion. Svoj čas se je nahajalo ob izlivu enega izmed rokavov reke Nil. Šlo je za živahno prestolnico ter osrednje egipčansko pristanišče ob Sredozemskem morju. 

Metropola Thonis – Heracleion, je bila vse do nastanka Aleksandrije leta 331 pr. n. št., desetletja dolgo največje pristanišče Egipta. Po nekaj potresih in plimovanjih pa se je znašlo pod vodno gladino. Arheologi so se razveselili njegovega odkritja leta 2001. Tokrat pa je egipčansko-francoska skupina raziskovalcev naletela na ostanke plovila, namenjenega za potrebe vojske, poroča STA.

Nastalo je v časi Ptolemajske dinastije. Skupina je odkrila tudi grški pogrebni kompleks, ki datira v 4. st. pr. n. št. Tovrstna plovila se je pogosto uporabljalo za plovbo na območju delte Nila. Šlo je za barke dolge 25 metrov, ki so imele ravno dno, velika vesla, jambor in jadra. Raziskovalci območja menijo, da je plovilo, ki naj bi bila v pristanu v bližini Amonovega svetišča, potonilo na dno.

Ostaline potopljenega mesta Thonis-Heracleion v Egiptu. (Foto: Twitter)

To naj bi se zgodilo potem, ko je potres porušil veličastni tempelj – v 2. stoletju pr. n. št. Hitra ladja iz tega obdobja velja za izjemno redkost. Potopljeni pogrebni kompleks pa izpričuje prisotnost grških trgovcev na tem območju – v poznem starem Egiptu. Grki naj bi bili v tistem času na območju celo v večini. Najnovejše najdbe so dobro ohranjene.

Digitalna rekonstrukcija starodavnega egipčanskega mesta Thonis-Heracleion. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg