fbpx

Poglejte, kaj vse je islamska skupnost v Birminghamu prepovedala muslimankam

Foto: Twitter

Muslimanske ženske v Birminghamu brez dovoljenja svojih mož ne smejo zapustiti hiš, ne smejo nositi hlač, poleg tega pa morajo ukiniti svoje Facebook profile, so odredili v nekaterih britanskih mošejah. 

Pravila oblačenja so zaostrili do te mere, da ženska ne sme več nositi hlač niti v prisotnosti svojega moža, medtem ko so socialno omrežje Facebook označili za greh in zlo. Nekatere islamistične organizacije so šle celo tako daleč, da so ženskam prepovedale odhod od doma brez moževega dovoljenja.

Kontroverzna pravila so bila nedavno objavljena v islamski organizaciji pod naslovom Nasvet za moža in ženo, ki jo je podpisal mufti islamskega centra v predelu Croydon. Islamski dekret se začne z besedami, da “mora ženska za dovoljenje, če želi zapustiti hišo, najprej vprašati moža”. 

Napredni muslimani in borci proti ekstremistom so izjavo označili za sramotno, predpotopno in patriarhalno in so zato že pozvali Islamski svet Britanije, ki je krovna organizacija vseh britanskih muslimanov, da javni nasvet, ki prepoveduje ženske svoboščine, prekliče oziroma ukine. Uradnega odziva z njihove strani še ni bilo, poroča Daily Mail.

Gre za zastarela pravila
Nekdanji član odbora za izobraževanje pri Islamskem svetu Britanije šejk Howjat Ramzy je dejal, da so tovrstne interpretacije islama popolnoma napačne in nesmiselne. Po njegovem sam islam do Facebooka nima stališč, prav tako pa bo ženska, ki nosi hlače, še vedno muslimanka, zato bi se morale tiste skupnosti, ki so zapovedale nova pravila, prej posvetovati, saj le-ta v Združenem kraljestvu niso več uporabna.

Muslimani muslimanom: Resno razmislite o tem
Še en musliman in član protiekstremističnega inštituta Salah al-Ansari je medijem sporočil, da gre za tipične primere dobesednih interpretacij islama, ki so ekstremno fundamentalistične in izključevalne. Po njegovem so ukrepe sprejeli zaradi strahu pred ženskami, ki so prevzele pomembne vloge v politiki in religiji. “Pravila, ki sodijo v drugo zgodovinsko in kulturno okolje, žal pridobivajo veljavo. Člane islamske skupnosti je potrebno spodbuditi, da o teh vprašanjih resno razmislijo.”

M. P.