fbpx

Pogoj PCT pričel veljati tudi na Nizozemskem

Foto: epa

Na Nizozemskem po več kot 18 mesecih danes odpravljajo obvezno medsebojno razdaljo 1,5 metra. Namesto tega bo za vse, ki so starejši od 13 let, pri vstopu v lokale ter na kulturne in športne prireditve veljajo, da morajo dokazati, da so cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki ali imajo negativen test na okužbo z novim koronavirusom.

Na tak način z velikim korakom stopamo v smeri družbe brez omejevalnih protikoronskih ukrepov,” je v petek po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila nizozemska vlada.

Nizozemska ima 82-odstotno precepljenost odraslih
Že prej so na Nizozemskem omejitve za zajezitev okužb z novim koronavirusom odpravili na šolah in fakultetah. V večini primerov tudi obvezno nošenje zaščitnih mask; te so še naprej obvezne na avtobusih in vlakih. Nizozemske diskoteke in nočni klubi pa se morajo zapreti ob polnoči.

Nizozemska se je za odpravo obvezne medsebojne razdalje odločila zaradi ugodne epidemiološke slike. V državi je polno cepljeni 82 odstotkov odraslih. Sedemdnevna incidenca okužb na 100 tisoč ljudi je trenutno 77, še poroča STA.

Sara Kovač