Pogrom nad Orbanom in Madžarsko v luči prihajajočih volitev označujejo kot zelo nevarno obliko parlamentarne akcije!

Foto: epa

Glasovanje Evropskega parlamenta za sprožitev 7. člena, ki predvideva kazenske ukrepe proti Madžarski, je sprožilo dvom in ogorčenost, pri čemer so komentatorji avtoritativno potezo označili kot nasprotje lastnim interesom. Glede na približevanje evropskim volitvam se človek vpraša, kakšen bo vpliv takšnih odločitev?

V sredo je Evropski parlament glasoval na podlagi očitkov o izvajanju protimigrantske politike in domnevnem zatiranju medijev, pri čemer je nameraval doseči sprožitev člena, za katerega je značilno, da se sproži v primeru, če obstaja jasno tveganje kršitve evropskih vrednot s strani ene izmed države členice EU.
Z lastnega vidika gre za noro potezo 
Implementacija 7. člena predvideva uvedbo sankcij za Budimpešto, vključno z odvzemom glasovalnih pravic v Evropskem svetu. Predlog, ki je dobil podporo 448 evropskih poslancev (197 jih je bilo proti, 48 se jih je vzdržalo), so odločno obsodili ugledni evroskeptiki. Britanski evroposlanec Nigel Farage je opozoril, da je glasovanje razkrilo, da Evropska unija izvaja vedno ostrejši pritisk. John Laughland, britanski zgodovinar, filozof in avtor, je za RT povedal, da ga preseneča, da se je Evropski parlament odločil za tak korak. “Z lastnega vidika, torej za lastne institucionalne interese, je poteza nora.”

Glasovanje bo verjetno spodbudilo protimigracijske stranke na prihajajočih volitvah v Evropski parlament, ki bodo potekale maja, je dejal Paolo Raffone, politični analitik in ustanovitelj Fundacije CIPI, think tanka v Bruslju. “To je zelo nevarna oblika parlamentarne akcije, kajti glede vprašanja vrednot je v evropski družbi veliko razprav.” Povedal je, da bi morali nedavni uspehi evroskeptičnih političnih gibanj po Evropi služiti kot poziv za zbujanje Bruslja. “Obstaja jasen trend populistično-nacionalističnih strank, ki po vsej Evropi doživljajo uspeh,” je dejal Raffone in dodal, da bi bilo nesmiselno prepričanje nekaterih najmočnejših evropskih držav, vključno s Francijo in z Nemčijo, da so te imune na naraščajoči evroskepticizem.

Foto: epa

Kakorkoli, madžarski premier Viktor Orban, ki velja za odločnega branitelja evropske kulture in vrednot, utemeljenih na krščanstvu, je na zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju odločno zavrnil poročilo o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem in poudaril, da čeprav se zaveda, da bo večina podprla poročilo, mora izpostaviti, da z njim ne obsojajo madžarske vlade, ampak državo, ki na vse pretege ščiti svobodo, svoje meje in Evropo kot celoto. Glede na to, da je Orban na nedavnih državnozborskih volitvah dosegel zgodovinsko zmago, je pričakovati, da bo njegova priljubljenost na Madžarskem samo še rasla.

H. M.

 • pajot

  Evropske vrednote so pičkin dim. Salam alejkum juncker,salam alejkum judith sargentini. Dejta se mal pozabavat s postkomunizmom v ljudski republiki Jugosloveniji.Madžare pa pustita pri miru.

  • šmentanamuha

   Salam alejkum Tanja Fajon, si pozabil napisati.

 • skorpijon93

  v državah višegrajske skupine ni muslimanov, jih ne marajo, si jih ne uvažajo, vedno da so nekompatibilni za bivanje ! naivni in butasti pač niso kot so to zahodno evropejci, podvrženi manipulacijam in medijem 100/h, Slovenci zgodovinsko, kulturno in geografsko sodimo k višegrajcem, torej srednjeevropskemu prostoru kjer smo bili na tisoče let, države katerwe levičarski aktivisti označujejo za rasistične in fobne imajo dolgo življenjsko dobo , multikulturne pa kratko življenjsko dobo !

 • pajot

  Pred štiristo leti je Turke nagnal iz Evrope Jan Sobieski,Poljak,zdaj jih bo pa Madžar. Viktor Orban

  • stane

   Pahor in Cerar bosta pa glavna izmecka.

 • Morala

  Ta pogrom ne bo deloval, ker Orban se ne bo vdal in prodal!!!

 • sodnikisozločinci

  Rad bi opozoril na zelo pogosto laž, s katero se želi manipulirati z Evropejci. Ta je postala že mantra, ki se glasi: evropska kultura in vrednote. V resnici obstajajo le nacionalna kultura in nacionalne vrednote. Nemci, Švedi, Danci, Angleži, Irci, Italijani, Grki, Poljaki, Srbi, Hrvati, Slovenci, Bolgari, Romuni, Francozi,… imamo popolnoma različno kulturo in vrednote, zato jaz takšno govorjenje smatram le kot drugačen način vsiljevanja “evropske ideje”.

 • Olga2345

  Velik poklon Orbanu in madžarskemu narodu! Velik poklon tudi Poljakom, ki jih srčno podpirajo!
  Naženimo skorumpirane Sorosove plačance kot je Fajonova in očistimo zasmrajen Avgijev hlev!

  • stane

   Tako bi se morali nasi obnasati in ne bi nikomur padlo v glavo,da bi nas kaznoval.

 • Gr Enze

  BRAVO ORBAN IN JANŠA IN POLJAKI

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!