fbpx

Pogrom nad Orbanom in Madžarsko v luči prihajajočih volitev označujejo kot zelo nevarno obliko parlamentarne akcije!

Foto: epa

Glasovanje Evropskega parlamenta za sprožitev 7. člena, ki predvideva kazenske ukrepe proti Madžarski, je sprožilo dvom in ogorčenost, pri čemer so komentatorji avtoritativno potezo označili kot nasprotje lastnim interesom. Glede na približevanje evropskim volitvam se človek vpraša, kakšen bo vpliv takšnih odločitev?

V sredo je Evropski parlament glasoval na podlagi očitkov o izvajanju protimigrantske politike in domnevnem zatiranju medijev, pri čemer je nameraval doseči sprožitev člena, za katerega je značilno, da se sproži v primeru, če obstaja jasno tveganje kršitve evropskih vrednot s strani ene izmed države členice EU.
Z lastnega vidika gre za noro potezo 
Implementacija 7. člena predvideva uvedbo sankcij za Budimpešto, vključno z odvzemom glasovalnih pravic v Evropskem svetu. Predlog, ki je dobil podporo 448 evropskih poslancev (197 jih je bilo proti, 48 se jih je vzdržalo), so odločno obsodili ugledni evroskeptiki. Britanski evroposlanec Nigel Farage je opozoril, da je glasovanje razkrilo, da Evropska unija izvaja vedno ostrejši pritisk. John Laughland, britanski zgodovinar, filozof in avtor, je za RT povedal, da ga preseneča, da se je Evropski parlament odločil za tak korak. “Z lastnega vidika, torej za lastne institucionalne interese, je poteza nora.”

Glasovanje bo verjetno spodbudilo protimigracijske stranke na prihajajočih volitvah v Evropski parlament, ki bodo potekale maja, je dejal Paolo Raffone, politični analitik in ustanovitelj Fundacije CIPI, think tanka v Bruslju. “To je zelo nevarna oblika parlamentarne akcije, kajti glede vprašanja vrednot je v evropski družbi veliko razprav.” Povedal je, da bi morali nedavni uspehi evroskeptičnih političnih gibanj po Evropi služiti kot poziv za zbujanje Bruslja. “Obstaja jasen trend populistično-nacionalističnih strank, ki po vsej Evropi doživljajo uspeh,” je dejal Raffone in dodal, da bi bilo nesmiselno prepričanje nekaterih najmočnejših evropskih držav, vključno s Francijo in z Nemčijo, da so te imune na naraščajoči evroskepticizem.

Foto: epa

Kakorkoli, madžarski premier Viktor Orban, ki velja za odločnega branitelja evropske kulture in vrednot, utemeljenih na krščanstvu, je na zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju odločno zavrnil poročilo o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem in poudaril, da čeprav se zaveda, da bo večina podprla poročilo, mora izpostaviti, da z njim ne obsojajo madžarske vlade, ampak državo, ki na vse pretege ščiti svobodo, svoje meje in Evropo kot celoto. Glede na to, da je Orban na nedavnih državnozborskih volitvah dosegel zgodovinsko zmago, je pričakovati, da bo njegova priljubljenost na Madžarskem samo še rasla.

H. M.