Poleg nevzdrževane ruske vojaške opreme Rusijo pesti tudi logistika v Ukrajini

Uničen ruski tank (foto: epa)

Strokovnjaki pravijo, da je bila Rusija pripravljena na hitro, ognjeno moč, se je pa v tem času pokazala njena šibkost, in sicer logistika. To se en mesec po invaziji kaže na cestah Ukrajine. Mnogi analitiki pravijo, da so Rusi domnevali, da bodo hitro zavzeli glavno mesto Kijev in izsilili predsednika Volodimirja Zelenskega z oblasti. Njihov načrt je propadel, tako pa se je izkazalo, da niso bili pripravljeni na daljše trajanje kopenske vojne glede na majhno zalogo za vojake.  Po več neuspešnih pogajanjih je Moskva kljub neusmiljenemu obstreljevanju in na tisoče vojaških in civilnih žrtev v torek med mirovnimi pogajanji dejala, da bo “drastično zmanjšala” vojaško aktivnost v severnem delu države, blizu Kijeva in Černihiva.

Rusi niso pričakovali tako velikega in ostrega upora Ukrajincev, zato tudi logistični načrt niso pripravili temu primerno. Njihov problem je v sami velikosti Ukrajine, za katero niso predvideli plana B. Rusija trenutno prestavlja čete in zaloge po železnicah, kot to počne zdaj na jugovzhodu, potem ko so ruski vojaki zavzeli Herson in Melitopol, s tem pa so si zagotovili prehod čez reko Dneper. Železniška vozlišča še vedno ostajajo nenadzorovana, saj ruskim vozilom težavo predstavljajta blato in mokra tla, ruska vozila pa ves trud vložijo v to, da ostanejo na tako ozkih cestah. Razdalja od ene lokacije do druge je za nepripravljene Ruse v tako veliki državi težava.

Premalo podpornih vojakov
Orožje in borci v kakršni koli kopenski invaziji ne bi zdržali dolgo brez podpore mehanikov, zdravnikov, inženirjev, voznikov tovornjakov, kuharjev in druge posadke. To je zato, ker so potrebe vojakov, ki se borijo v sodobni vojni, ogromne. V povprečju vsak ruski vojak porabi približno 440 funtov (približno 520 evrov) zalog na dan, vključno s hrano, gorivom, strelivom, medicinsko podporo itd. Rusija pa je v Ukrajino poslala več kot 150.000 vojakov, organiziranih v različne formacije in trenutno deluje z manj podpornimi vojaki, kot druge vojske.  Približno 150 od 700 do 900 vojakov bi lahko šteli za podporo in ker bi bila ta formacija veja večje sile na območju, bi lahko pričakovali pomoč tudi drugih logističnih enot. A razmerje se še vedno ne bi približalo razmerju ameriške vojske, ki na vsakega bojnega vojaka napoti približno 10 podpornih vojakov, je dejal upokojeni podpolkovnik Alex Veršinin za Washington Post.

Logistika je postala problem Rusov v veliki Ukrajini. (foto: epa)

Rusija je z dolgimi potiski podaljšala tudi oskrbovalno linijo in jo pustila nezaščiteno
Rusija bi, v kolikor bi načrtovala tako dolgo trajanje invazije, poskusila najprej hitro zavzeti zračni prostor, kasneje pa bi na v določenih razdalji postavila mini baze, kjer bi imela zaloge. Tako pa je poskušala z dolgimi in hitrimi potiski prevladati, kar pa je njeno dobavno linijo le podaljšalo. Zgodnji potisk Rusije od Krima do Hersona je bil približno 120 milj, potisk od Belorusije do Kijeva pa 86. Za največjo možno razdaljo od železniške glave se šteje 90 do 120 milj. Veršinin iz tega razloga sumi, da zloglasni 40-miljski konvoj ni bil ustavljen pred Kijevom, ampak je bil namerno ustavljen in da so bili deli prestavljeni, da bi delovali kot logistična baza, ki bi bila izven dosega ukrajinskega topništva, če bi Rusija poskušala zavzeti mesto kasneje. Rusi niso poskrbeli za varnost svojih oskrbovalnih vozil, kar se je izkazalo za napako, saj je Britansko obrambno ministrstvo poročalo, da so ukrajinski protinapadi prisilili Rusijo, da je “preusmerila veliko število vojakov v obrambo lastnih oskrbovalnih linij“, Ukrajinci pa so hitro ugotovili, da je šibka točka Rusov logistika. Tuji mediji so poročali tudi o okvarah raket, Reuters pa je poročal, da naj bi imele nekatere njihove vodene rakete stopnjo okvare do 60 odstotkov.

Kaos v poveljstvu vojakov
Naslednja težava Rusije je, da je v poveljniški strukturi nastala zmeda, saj je bilo po navedbah ukrajinskega obrambnega ministrstva ubitih najmanj 15 visokih ruskih poveljnikov, vključno s sedmimi generali. Običajno takšni visoki častniki ne bi bili nikjer blizu frontnih črt, vendar so morali iti dlje kot običajno, da so uvedli red in neposredno delovanje na nižjih ravneh. Vse to je povzročilo kaos tako med višjimi vojaškimi uslužbenci, kot vojaki, ki so kar naenkrat ostali brez vodje. Ob vsem tem je bila motena tudi komunikacija, ko so uničili mobilne stolpe, ki so jih tudi sami potrebovali.

Demotivirani ruski vojaki brez hrane (foto: Twitter)

Nezadostna količina zalog hrane in vode, tudi opreme
Na družbenih omrežjih so prav tako krožile informacije, da ruski vojaki nimajo hrane in celo goriva za tanke, vendar je težko reči, ali gre za osamljene primere ali za razširjene težave. Po mnenju britanske obveščevalne službe, so logistične težave tiste, ki preprečujejo Rusiji, da bi svoje prednje enote učinkovito oskrbovala s celo osnovnimi potrebščinami, kot sta hrana in gorivo, nekateri naj bi celo utrpeli ozebline, ker niso imeli opreme za hladno vreme. Ključno vojaško načrtovanje je načrt, kako zdraviti in prevažati ranjene vojake, je povedala Cynthia Cook, strokovnjakinja za vojaško logistiko, ki vodi skupino za obrambno-industrijske pobude pri Centru za strateške in mednarodne študije, poroča Washington Post. Ob tem je dodala, da so poročali o neustrezni medicinski podpori ruskim vojakom.

Stara vojaška vozila in oprema
Rusija je glede na odprtokodna poročila po poročanju Washington Posta izgubila več kot 2000 vozil, od tega več kot 300 tankov. Nekateri tanki so bili stari in neopremljeni, med takimi je tudi T-72, tank iz sovjetske dobe, ki je bil prvič v proizvodnji pred več kot 50 leti. Vojaške operacije so težke za vozila, sploh ko grejo po brezpotjih, po makadamskih cestah, saj se zaradi stalnega tresenja pričnejo odvijati vijaki, kasneje izpadejo zatiči, zgodi pa se to, da v intenzivnih pogojih vozila razpadejo, “to pojasnjuje, zakaj smo videli toliko slik zapuščenih ruskih vozil. Na poti so se preprosto zlomili.“, je dejal nekdanji polkovnik. Analitiki menijo, da je velika težava poleg logistike tudi ta, da oprema ni bila primerno vzdrževana, sploh če se spomnimo, da so vojaki izvajali vaje dva meseca pred prehodom v Ukrajino in v nenadni invaziji, o kateri je padla odločitev Putina, niso imeli časa, da bi opravili tisto osnovno vzdrževanje opreme.

Tanja Brkić