Policija je lagala: V resnici je šlo za terorizem in ne za duševno bolezen

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Čeprav so uradne oblasti v Nemčiji sprva zavračale možnost terorizma, so zdaj priznali, da za napad z nožem sirijskega migranta na vlaku niso bile povod duševne bolezni, temveč radikalni islam.

Po trditvah tožilstva obstajajo “resni indici”, da je sirijski migrant, odgovoren za novembrski pokol na vlaku, to storil v imenu islama. Nemški organi pregona so sicer sprva vztrajali, da napad ni povezan s terorizmom in trdili, da ni nikakršnih dokazov v tej smeri.

V novembrskem napadu 27-letnega sirijskega migranta na vlaku med Regensburgom in Nurenbergom so bili ranjeni štiri potniki, dva od tega huje. Nemški organi pregona so se bili primorani sprijazniti z resnico na podlagi pričanj posameznikov, ki so poznali napadalca in poročil, da je imel v posesti radikalni islamski propagandni material, ki ga je objavila Islamska država in pozivala somišljenike v napad proti poganom v Evropi.

Želel živeti v državi s šeriatskim pravom

Islamski terorist si je po ugotovitvah nemških tožilcev želel živeti v državi, v kateri vlada šeriatsko pravo. To niti ne bi smelo biti tako težko. Šeriatsko pravo je v rabi v več kot 40 državah po svetu. Možna je celo širša izbira, kako zelo resno bi si želel aplikacijo šeriata. V nekaterih islamskih državah je šeriatsko pravo prisotno v vseh segmentih družbe, v drugih je omejeno na sekularno sfero, v tretjih samo na muslimane. Po povedanem bi bil lahko velik srečnejši če bi namesto v Nemčijo iz Sirije odšel v Egipt, Savdsko Arabijo, Irak, Iran ali pa konec koncev tudi Afganistan.

Talibani v Afganistanu (foto: EPA)

Vseeno je absolutno nasprotje trditev nemških organov pregona v času neposredno po terorističnem napadu z nožem. Takrat so nemški organi pregona kategorično zavračali kakršnekoli trditve, da bi lahko šlo za z islamom motiviran terorističen napad, čeprav so po poročanju Die Welt našli propagando Islamske države že takoj jo so prijeli terorista. Domnevno je šlo za objave na njegovem Facebook profilu ter videe na mobitelu.

Namesto resnice so organi pregona javnosti servirali laži in zavajali s trditvami, da naj bi migrant kazal znake paranoidne shizofrenije ter verjel, da mu ljudje sledijo. “Ni nobenih indikacij za islamistično ozadje,” je po poročanju Remix News je novembra zatrjeval eden od uradnikov Napadalec se trenutno nahaja v ječi, stroka pa je ocenila, da lahko odgovarja za svoja teroristična dejanja.

Ivan Šokić