Nekdanji evropski komisar opozarja: Napadi na Madžarsko in Poljsko se bodo maščevali EU

Nekdanji evropski komisar Jan Figel (foto: EPA)

Nekdanji slovaški posebni odposlanec in evropski komisar Jan Figel je opozoril na potrebo pri zaščiti demokratičnih procesov v Evropi. Izpostavil je napade in vmešavanje tujih elementov v notranjepolitične zadeve na Poljskem in Madžarskem. Kaže se namreč, da se je EU pripravljena vmešavati v volitve posameznih držav z namenom, da bi dosegla izvolitev njej bolj poslušnih voditeljev.

Po mnenju nekdanjega slovaškega evropskega komisarja Jana Figla je vzrok za napade s strani EU in njenih podrepnikov na Poljsko ter Madžarsko njuna odprta podpora katolicizmu, tradiciji in nacionalizmu med vladajočimi strankami. Za razliko od nekaterih evropskih politikov je npr. madžarski premier Viktor Orban vedno pripravljen na prvo mesto postaviti madžarske nacionalne interese.

“Poljska in Madžarska sta danes primarni tarči tega napada na demokracijo, a to ne bo ostalo pri tem – če se ne bo nič ukrenilo, se lahko napadi razširijo tudi drugam,” opozarja Figel, ki v napadih od zunaj na Poljsko in Madžarsko vidi resno grožnjo za celotno Evropsko unijo.

Kaj ima Soros iskati v Evropi?
Figel opaža, da za napadi na Madžarsko in Poljsko stoji Open Society Foundation judovskega milijarderja Georgea Sorosa, njeni odvrtki in druge nevladne organizacije, kot je Amnesty International. Ta skupina namerno demonizira demokratično izvoljene predstavnike vlade. Za te namene izdatno financirajo razna mislišča in druge lobistične aktivnosti, novinarjem plačujejo stroške ter jim priskrbijo vnaprej pripravljen material, medtem ko organizacije povezane s Sorosovim OSF napadajo vlade Orbana in Mateusza Morawieckega.

Madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Nekdanji slovaški evropski komisar opaža, da se razna poročila nevladnikov in celotnega njihovega kompleksa za vršenje pritiska zanašajo na tuja veleposlaništva, blatenje v medijih ter lobiranje EU v konflikt z uradno Budimpešto in Varšavo, kar kaže, da ne gre za samoniklo gibanje znotraj Madžarske ali Poljske, temveč zunanje vmešavanje.

“Demokratično izvoljene voditelje se v medijih elite opisuje kot ‘nedemokratične’ voditelje, njihove vlade kot avtoritarne in koruptivne, ali pa se jih obtožuje kršenja človekovih pravic in jih imajo na piki evropske institucije,” piše Figel, ki poudarja, da po drugi strani resnično koruptivne, nedemokratične in vlade, ki kršijo človekove pravice a se nahajajo na levici niso deležne podobnih napadov, saj nihče ne plača, da bi se kaj takega pokrivalo na evropski ravni, ravno tako pa levim elitam ni v interesu, da bi pljuvale v lastno skledo.

Vpletanje EU se bo na dolgi rok maščevalo EU
“Kritika in opozicija vsakemu evropskemu voditelju in vladi je legitimna in dobrodošla,” poudarja Figel, “a neorgansko, od zgoraj navzdol, tuje in celo neevropsko financiranje kampanj ustvarja situacijo v kateri je zabrisana resnična priljubljenost poljskih in madžarskih oblasti ter njihov demokratični mandat.”

Figel poudarja, da morajo imeti Madžari in Poljaki, tako kot vsi ostali državljani EU pravico, da sami odločijo o smeri v katero bodo šle njihove države. Vmešavanje, ali kaznovanje s strani EU zaradi izbire drugačne poti bo po mnenju nekdanjega evropskega komisarja na dolgi rok samo škodilo Evropi.

Ivan Šokić