fbpx

Policija v Atenah vdrla v prostore, ki so jih zasedli anarhisti in v njih skrivali ilegalne migrante: Aretirali najmanj sto ilegalcev

Grška policija in anarhisti, ki so skrivali ilegalne migrante (vir: twitter)

Grška policija je v Atenah izvedla racije v več zapuščenih stanovanjih in stavbah, v katerih so anarhistični skvoterji nudili zatočišče ilegalnim migrantom.

Policijske racije, ki so se začele prejšnji teden v imenu boja proti tihotapcem droge in ilegalnih migrantov, so obrodile sadove. V ponedeljkovih racijah v zapuščenih stavbah, ki so jih zasedli anarhisti, so grške oblasti po pisanju  portala Voice of Europe pridržale več kot 100 ilegalnih migrantov brez veljavnih dokumentov.

“Operacija se bo nadaljevala z enako ali še večjo intenzivnostjo, dokler ne bo narkomafija, ki deluje na tem območju, odpravljena,” je povedal neimenovani uradnik z grškega ministrstva za civilno zaščito za časnik Kathimerini.

Policija izvedla racijo v 49 poslopjih
Anarhisti, ki skrivajo ilegalce, so zasedli 49 zapuščenih stavb, poslopij in stanovanj v atenskem predelu mesta, imenovanem Exarcheia. “Pozor! Kar smo naznanjali mesec in pol, se je ravno zgodilo danes zjutraj pred zoro,” so zapisali na anarhistični spletni strani Squat.net in dodali, da je atenska policija sodelovala s protiizgredniškimi, protiterorističnimi enotami in pripadniki tajne policije, uporabili so helikopterje ter policijske drone, ki so v celoti obkolili območje.

Grška policija sredi ene od racij v Exarchei v Atenah. (Vir: Twitter)

Anarhisti v zvezi z racijami, v katerih je bilo aretiranih okoli sto ilegalnih migrantov, že napovedujejo oster odziv. “Odzivi se že pripravljajo, kakor tudi več velikih mobilizatorjev dogodkov. Jesen v Atenah bo še vroča.”

Anarhisti grozijo s povračilnimi ukrepi
Ali gre samo za prazne grožnje anarho-LARP-ov ali pa se v Atenah pripravljajo novi izgredi in nasilje, bo pokazal čas. Vsekakor pa je lepo videti, da policija enkrat dejansko opravlja svoje delo. Slovenska policija bi se lahko po tem zgledovala po grških kolegih.

Novoizvoljeni desnosredinski atenski župan Kostas Bakoyannis je ob tem povedal, da varnost ni ideološka tema, temveč je “temeljni kamen demokratične družbe in svobode njenih državljanov”.

Ivan Šokić