fbpx

Policija zadnji hip prekinila krvave namere iraškega terorista

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Nekdanji kurdski upornik se je po pobegu iz Iraka v Veliki Britaniji radikaliziral in se nato pridružil Islamski državi, ki je bila nekoč njegov nasprotnik. Poleg njega so prijeli še enega Kurda, ki je želel umreti mučeniške smrti. 

21-letni Shivan Azeez Zangana, ki sicer uporablja vzdevek Azeez, je v Veliko Britanijo prišel na zahtevo družine, ki ga je želela obvarovati pred vojno s skrajneži. Kmalu po prihodu na Otok pa je spremenil stran in se povezal z nekim drugim nezakonitim migrantom kurdskega porekla, s katerim sta se odločila  prestopiti k IS.

Policija je prijela Azeeza v eni izmed mošej v Birminghamu, saj so prejeli obvestilo njegovih zaskrbljenih staršev, da ima prikrite namene. V vmesnem času je že kupil letalsko vozovnico za Irak, na njegovem pametnem telefonu pa so odkrili številne dokaze o ekstremizmu. Za svoje delovanje je prejel triletno zaporno kazen.

Želel je umreti mučeniške smrti
Drugače je bilo z njegovim skrajnim sodelavcem, ki mu je uspelo pobegniti, nato pa so ga ulovili nekaj dni kasneje, ko je hotel zapustiti državo s ponarejenim potnim listom. Hamid je v Veliko Britanijo prišel nezakonito že leta 2015, dokazi na njegovem telefonu pa so razkrili, da se je želel priključiti kurdski enoti Islamske države, bataljonu Salahaddina.

Za komunikacijo je uporabljal različna kodna imena, poroča Daily Mail, na sojenju pa je priznal, da je želel umreti mučeniške smrti na sveti zemlji kalifata.

Miha Pirih