Politična aktivistka, ki je vrhovnega sodnika Kavanaugha obtožila skupinskega posilstva, za FBI priznala, da si je obtožbo izmislila

Ameriški vrhovni sodnik Brett Kavanaugh (vir: twitter)

Ena od žensk, ki so obtoževale ameriškega vrhovnega sodnika Kavanaugha spolnega napada pred več kot 30 leti, je v pogovoru za FBI priznala, da si je obtožbo izmislila, da bi preprečila imenovanje Trumpovega nominiranca.

Vrhovni sodnik Brett M. Kavanaugh je moral prestati lažne obtožbe, klevete, laži in zahrbtne demokratske taktike, preden je bil imenovan na mesto vrhovnega sodnika ZDA. Demokratom ni bilo mar za resnico, ni jim bilo mar za dejstva, ni jim bilo mar za sodnikov ugled, sloves in dobro ime. Vse, kar jim je bilo mar, je bilo, da preprečijo imenovanje sodnika, ki ga je predlagal ameriški predsednik Donald Trump.

A tokrat so se demokrati ušteli. Če so jim prej republikanci popuščali in z njimi ravnali v rokavicah, pa je cirkus okoli Kavanaughjevega imenovanja sodu izbil dno. Senat je sprožil sodno preiskavo lažnih obtožb in od FBI in državnega tožilstva po poročanju Washington Posta zahteval sodni pregon levičarske politične aktivistke Judy Munro-Leighton zaradi laganja in oviranja dela kongresa.

Želela je pozornost
Munro-Leightonova je namreč priznala, da si je zgodbico o serijskem posilstvu na zadnjem sedežu v avtomobilu, v katerem naj bi sodeloval tudi Kavanaugh, izmislila. Šlo je za “taktiko”, s katero je želela preprečiti Kavanaughovo imenovanje za vrhovnega sodnika. To je po lastnih besedah naredila “zato, da bi dobila pozornost”. Potem ko jo je FBI po več kot mesecu dni uspel doseči, je priznala, da je obtožba lažna in da ni nikoli v življenju srečala Kavanaugha. “Bila sem jezna in sem poslala,” je Munro-Leightonova pojasnila, zakaj je poslala anonimno pismo z lažnimi obtožbami.

Imenovanje Kavanaugha je bilo tako preloženo zaradi serije lažnih obtožb, ki jih ni uspelo potrditi nikomur. Obtoževalke ravno tako niso našle nikogar, ki bi potrdil njihove trditve o Kavanaughovih spolnih napadih, čeprav je v določenih primerih šlo za njihove najboljše prijatelje. Kavanaugh je vse obtožbe kategorično zavračal. Na koncu je bil tudi potrjen na mesto vrhovnega sodnika. Iz vrst demokratov ga je podprla samo ena senatorka, ki je svoj glas za utemeljila ravno na obtožbah proti Kavanaughu, ki jih je ocenila za izmišljotine.

Polarizacija pred vmesnimi volitvami
Vse, kar so njihove laži dosegle, je bila dodatna polarizacija ameriškega volilnega telesa. Ali se jim je splačalo, pa bomo vedeli že jutri, ko bodo znani rezultati vmesnih volitev v ZDA.

Ivan Šokić