Politična korektnost ne pozna meja: Zgodovinsko mesto Bideford v Angliji bo moralo odstraniti znake z napisom “Majhno belo mesto”!

Foto: Google maps

V zgodovinskem mestu Bideford v grofiji Devon, ki se nahaja v jugozahodnem delu Anglije, bodo zamenjali vse znake z napisom “Majhno belo mesto” (“The Little White Town”), saj se mestni svet boji, da bi jih označili kot rasistične bele supremaciste.

Bideforda se je prijelo ime “Majhno belo mesto”, ko ga je tako poimenoval viktorijanski avtor Charles Kingsley v zgodovinskem romanu Westward Ho! pred več kot 160 leti. Navdih za poimenovanje je dobil v številnih belih zgradbah, ki mestu dajejo svojevrsten značaj.

Čeprav gre pri poimenovanja za zgodovinsko tradicijo, se je mestni svetnik in nekdanji župan mesta Dermot McGeough pritožil, da je v poimenovanju “Majhno belo mesto” zaznati rasizem in politično nekorektnost. Na seji sveta je povedal, da na podlagi številih pritožb prebivalcev predlaga, da se ime “Majhno belo mesto” odstrani z vseh znakov znotraj mesta in ob vhodu v mesto. “Če to poimenovanje ne bo odpravljeno, bodo člane mestnega sveta označili kot rasistične bele supremaciste,” je McGeough opozoril svoje kolege, poroča Devonlife.

Večina prebivalcev se s spremembo ne strinja
Izsledki raziskave glede tega vprašanja so pokazali, da se 69 odstotkov prebivalcev Bideforda zavzema za to, da napisi v mestu ostanejo nespremenjeni, le 31 odstotkov pa je bilo takih, ki pozdravljajo odstranitev “spornih” tabel. Ker so se tradicionalisti predlogu odločno uprli in idejo označili kot politično korektnost, ki je brez vsakršnega razuma, so sprejeli konsenz, da bodo dodali le kontekst, kar pomeni, da bo na znakih mogoče prebrati napis: “Majhno belo mesto Charlesa Kingsleyja 1855”. Zaenkrat po poročanju ameriškega Breitbarta še ni znano, koliko denarja bo šlo za spremembo napisov, se pa kritiki sprašujejo, kje se bo končala manija politične korektnosti.

Hana Murn

 • RATATA

  Bela Lublana

  “Prelepa si bela ljubljana,
  kdor tvoj je od tebe ne gre,
  saj srca so nam prikovana,
  z verižico zlato na te.”
  Je prepeval Stane Mencini.

  https://www.youtube.com/watch?v=mbPXEsHlCug
  “Andrej Šifrer-Bela Ljubljana”

 • Unikatna

  Katastrofa so ljudje brez hrbtenice! Kar naenkrat so se podelali v hlače ob misli, kaj porečejo drugi.

  Ali bodo prepovedali v prihodnje vse kar vsebuje “belo”? Da te kap!!!

  • KAPIBARA

   Še koka bo de postal vsaj siva… vmešavanje oglja..

 • Andrej

  Že delajo žgane fasade.

 • samotoje

  Pred dvema dnevoma sem kopiral link do originalnega članka ob članku o babjih semaforjih, tu pa je link do angleške verzije iz BBC News : https://www.bbc.com/news/uk-england-devon-50289553. Angleško miselnost, kulturo, zgodovino kar dobro poznam in se ne čudim. Imajo še mnogo hujših idej, da o zakonih, sprejetih pred 200 in več leti, ki so resnično čudaški, ne govorim. Recimo ta, ki zapoveduje, da mora vsak avto naložiti balo sena, če je prostor. Prepovedano in kaznivo je tudi trkati ali zvoniti pri vratih in potem oditi. Pa take.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Kaj ima poimenovanje izpred 160 let veze z današnjim časom. Odgovor je NIČ, tako kot lanski sneg. Charles Kingsley se v grobu obrača zaradi takšnih thebilnih stvari.

 • xtc

  Bebce od mestnih svetnikov nagnat.

 • mare

  Kmaĺu se bomo morali barvati v črno.

 • GopnikHD

  Gay Power

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!