fbpx

Češki socialisti doživeli politični pogreb na regionalnih volitvah

Volitve na Češkem so prinesle pomembne politične spremembe. Za favorita tokratnih volitev velja vodja tamkajšnje liberalne politične opcije, sicer znani milijarder. Socialdemokrati premierja Bohuslava Sobotke so osvojili le dve regiji in tako doživeli hud poraz.

Regionalne volitve in volitve v senat so na severu največ glasov prinesle liberalno-populistični stranki ANO. Njen vodja, Andrej Babiš, je sicer poznan kot minister za finance, medijski mogotec in izredno bogat človek. Njegova stranka si je prislužila zmago v kar 9 od 13 regij. Poraženci, to so socialdemokrati, ki jim pripada tudi premier Bohuslav Sobotka, pa so na teh volitvah dobili samo dve regiji.

Goreči nasprotnik obveznih migrantskih kvot
Andrej Babiš je nedavno izjavil, da Češka ne bo sprejela migrantov. Omenjeni politik zavrača vsakršne migrantske kvote, določene s strani Evropske unije, napovedal pa je tudi uporabo pravnih sredstev v boju proti tovrstnemu vsiljevanju. Svoje razmišljanje utemeljuje z dogodki po Evropi, povezanimi z migrantsko problematiko. Prav tako je že zavrnil možnost njihove začasne nastanitve. Obvezne migrantske kvote je poleg tega že imenoval za “nesmiselne in absurdne”. Večina Čehov prav tako nasprotuje sprejemanju nelegalnih prebežnikov, navaja polsatnews.

D. M., STA