fbpx

Poljska je izpolnila prošnjo Ukrajine: posredovala je pri Iranu za zaustavitev dostave orožja Rusiji

Poljski predsednik Andrzej Duda in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. (Foto: epa)

Ukrajina si močno prizadeva, da bi preprečila nadaljnje dostave iranskih dronov in raket Rusiji. Hvaležni so poljskemu predsedniku Andrzeju Dudi za pomoč pri pogovorih z iransko stranjo. Rusija za orožje prosi tudi Severno Korejo. 

V sredo se je poljski predsednik republike Andrzej Duda po telefonu pogovarjal s predsednikom Irana Ebrahimem Raisijem. Kot so sporočili iz predsedniške pisarne, so se pogovori nanašali na dvostranske odnose in aktualne mednarodne razmere. Predstavnik poljske opozicije Radosław Sikorski (Državljanska platforma) je ob tem protestiral, rekoč, da se poljska stran ne bi smela pogovarjati s “kameltrajbarskim terorističnim režimom” iz Teherana. Vprašal se je, ali za pobudo vedo njihovi partnerji, poroča Polska Agencja Prasowa.

Iranskega predsednika je oklical tudi za “klavca iz Teherana”. Kot je pojasnil vodja predsedniškega urada za mednarodno politiko Jakub Kumoch, je šlo za ravnanje, ki je sledilo pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Pogovor se je nanašal predvsem na poročilo o prodaji novih kosov orožja Rusiji. Podrobnosti pogovorov ostajajo neznanka. Ukrajina si močno prizadeva za prekinitev iranskih dostav orožja Rusiji. Prizadevanja potekajo tako na politični kot tudi na drugih ravneh. Ravnanje Poljske je posledica izrecne prošnje ukrajinskega predsednika.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi. (Foto: epa)

Ukrajinska stran pa se je za pomoč obrnila tudi na druge države, da bi izkoristile svoje možnosti vplivanja na Teheran. Ta prizadevanja na noben način ne spodkopavajo odločnega stališča mednarodne skupnosti glede teptanja človekovih pravic v tej bližnjevzhodni državi. Prav nasprotno – dejavno izvajanje pritiska na teokratski režim naj bi slednjega prisilila k spoštovanju človekovih pravic in mednarodnega prava. Iranski in zahodni diplomatski viri sicer navajajo, da Iran načrtuje novo pošiljko dronov in izstrelkov zemlja-zemlja. Sporazum je bil že podpisan 6. oktobra 2022.

Domen Mezeg