fbpx

Poljska napovedala, da bo njihova kopenska vojska postala najmočnejša med evropskimi Nato članicami

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak. (Foto: epa)

Podpredsednik poljske vlade in minister za narodno obrambo Mariusz Błaszczak je prepričan, da Rusija ne bo udarila močnega. Kot je še navedel, bodo imeli med evropskimi državami zveze Nato najmočnejše kopenske oborožene sile.

Obrambni minister Mariusz Błaszczak je mnenja, da mora biti poljska vojska tako številčna in močna, da bo že zgolj njen obstoj odgnal potencialnega agresorja. Prepričan je, da se oblastniki na Kremlju na bodo spravili nad močnega. Če pa bodo videli, da je slaboten, pa bodo napadli. Zlasti, ko je govora o topništvu in o oklepnih enotah, v Evropi čez čas ne bo močnejše države, poroča Polska Agencja Prasowa.

Prepričan je, da bodo imeli med evropskimi članicami Nata najmočnejše kopenske oborožene sile. Kot je še dejal, imajo mejo z Rusijo, dejansko pa jim vojaška nevarnost preti tudi z beloruskega državnega ozemlja. Obstaja pa velika verjetnost, da bi Rusija svoj napad izvedla z raketnim napadom na točke, ki so ključne za poljsko gospodarstvo.

Poljske vojaške vaje junija letos. (Foto: epa)

Za takšen primer pa so že leta 2018 Poljaki naročili protiletalski raketni sistem patriot. Prve patriote naj bi prejeli že letos. Prejeli naj bi tudi raketno baterijo, ki bo identična britanskemu sistemu kratkega dosega sky sabre. In konec koncev imajo tudi svoje piorune (Strele), ki so se izkazali v Ukrajini. To bo večplastna zavesa, katere izgradnja je močno napredovala.

Globalni izdatki za vojsko se povečujejo vse od Putinove invazije na Ukrajino
Del svojih vojaških nakupov Poljska sicer namerava opraviti tudi v Nemčiji in Južni Koreji. S pomočjo prve bi denimo nadomestili v Ukrajino poslane tanke z nemškimi. Po svetu sicer rastejo izdatki za oboroževanje, čemur botruje napad Vladimirja Putina na Ukrajino. Številne države so napovedale zvišanje izdatkov že v nekaj dneh po ruski invaziji.

Kitajska je v zadnjih 30 letih povečala izdatke za vojsko bolj kot katerakoli druga država sveta. (Foto: Zajem zaslona RT)

Med državami, ki so povečale izdatke, so ZDA, Kanada, Avstralija, šef evropske diplomacije Josep Borell pa je celoten blok pozval k okrepitvi oboroženih sil. Tendence glede povečevanja izdatkov so obstajale že pred tem, vojna pa je proces le pospešila. Globalni izdatki za vojsko so sicer pričeli naraščati že leta 1999, ko se je svet odpovedal optimizmu, ki je nastopil po koncu Hladne vojne. Vse od leta 2000 dalje pa je Rusija močno povečala vojaške izdatke v želji povrniti si moč Sovjetske zveze.

Kitajska je v zadnjih 30 letih povečala vojaške izdatke bolj kot katerakoli druga država na svetu
V ZDA je ta prelom nastopil po 11. septembru 2001. Evropa je dlje časa ostala pasivna, so pa posamezne države pričele bolj intenzivno vlagati v vojsko po ruski priključitvi polotoka Krim. Tekom zadnjim 30 let pa je Kitajska povečala izdatke na tem področju bolj kot katerakoli druga država na svetu. Že pred rusko invazijo so globalni izdatki znašali 2,1 bilijona dolarjev. To je dvig z 1,2 bilijona dolarjev iz leta 1999 in z 1,7 bilijona iz leta 1989. Danes bi ti izdatki lahko presegli 2,3 bilijona dolarjev. 

Domen Mezeg