fbpx

[Video] Ruska državna propaganda širi idejo, da bi morala ruska vojska vdreti v Litvo

Foto: Globalsecurity.org/posnetek zaslona

Po tem, ko so na na nedavnem vrhu Nata poudarili, da Rusija, ki je februarja sprožila vojno v Ukrajini, najbolj ogroža našo varnost, je pričela ruska državna propaganda širiti idejo, da bi morala ruska vojska vdreti v Litvo in zavzeti Suwalki Gap (koridor Suwalki), ki ločuje rusko eksklavo Kaliningrad od Belorusije.

Koridor Suwalki je 65-kilometrski pas, ki predstavlja mejo med Litvo in Poljsko. To je relativno ozek koridor, ki velja za ranljivo točko Nata.

Foto: posnetek zaslona z YouTuba

V preteklosti, ko je bilo veliko govora o tem, da bi se lahko ruskemu agresorju v boju pridružila tudi marionetna država Belorusija, je bilo mogoče slišati opozorila vojaških analitikov, da bi se lahko Belorusi v boje vključili v koridorju Suwalki, saj ta predstavlja ranljivo točko. V primeru napada na katero izmed Baltskih držav bi prišlo najverjetneje do zasedbe omenjenega koridorja, da bi s tem onemogočili prehajanje logistične pomoči iz držav Nata, kot sta denimo Nemčija in Poljska.

Ruski propagandisti se očitno nikakor ne morejo sprijazniti, da je njihova agresija naletela na širše neodobravanje. Da bi se pred svojimi državljani kazali kot močni in odločni akterji, širijo grožnje, kot je ta, da bi morala ruska vojska vdreti v Litvo in koridor Suwalki. Ob tem pa Rusi celo trdijo, da to lahko storijo zgolj v treh dneh.

V primeru, da bi se grožnja uresničila v praksi, bi Rusi na lastni koži nedvomno izkusili uveljavitev načela kolektivne obrambe po 5. členu Severnoatlantske pogodbe, ki pravi, da oborožen napad na eno ali več pogodbenic v Evropi ali Severni Ameriki pomeni napad na vse.

Nedavno je sicer nekdanji predsednik ruske vlade Dimitrij Medvedjev napovedal začetek tretje svetovne vojne, če se bo katera koli od držav članic Nata odločila posegati v avtonomijo Krima. “Za nas je Krim del Rusije. In to pomeni za vedno. Kakršen koli poseg na krimskem polotoku bi bila vojna napoved Rusiji, kar bi lahko vodilo do tretje svetovne vojne,” je sporočil Medvedjev po moskovskem mediju.

Sara Kovač