fbpx

Poljska ne izključuje vojaškega konflikta z Rusijo v naslednjih letih; vojaški proračun dvignili na rekordnih 20 milijard evrov

Foto: epa

Na poljskem obrambnem ministrstvu so prepričani, da obstaja resna grožnja vojaškega konflikta z Rusijo v naslednjih treh do desetih letih. Ta dragoceni čas morajo čim bolje izkoristiti za maksimalno oborožitev poljske vojske. 

Državni sekretar (namestnik ministra) poljskega ministrstva za obrambo Marcin Ociepa je spregovoril o državnem proračunu za vojsko za prihodnje leto. Kot je znano, bo Poljska vojski namenila rekordnih več kot 97 milijard zlotov, kar znaša prek 20 milijard evrov. Končni znesek je težko določiti, ker bo odvisen od finančnih trgov oziroma geopolitičnih razmer, poroča Polska Agencja Prasowa.

Prepričan je, da obstaja resna nevarnost vojne z Rusijo v naslednjih v treh do desetih letih. Vse je odvisno od tega, kako se bo zaključil konflikt v Ukrajini. Ocenjuje pa, da bo približno toliko časa Rusija potrebovala za obnovo svojega vojaškega potenciala. Ta čas morajo izkoristiti zato, da bi maksimalno oborožili svojo vojsko. To je njihova prioriteta. Naloga vladajočih pa je ta denar najti in ustrezno porabiti.

Poljska vojska se privaja na ameriške Abramse. (Foto: epa)

Domen Mezeg