fbpx

Poljska: “Nikoli se ne bomo vdali politični korektnosti”

Foto: iStock

Levičarski časopisi in spletna mesta poljsko vlado pogosto označujejo za populistično in nacionalistično ter pravijo, da so poljski zakoni ksenofobični in nestrpni, ker “ne želijo pomagati beguncem”. Vendar je ravno njihov način razmišljanja zgled za celo Evropsko unijo pri soočanju z migrantsko krizo in jamstvo za prihodnost Evrope, kot jo poznamo.

Voice of Europe poroča o nasprotnih dejstvih in kažejo na poljsko stališče. Poljska dejansko nima politične korektnosti, kar je poudarila premierka Beata Szydło v svojem govoru po terorističnem napadu v Manchestru, ko je dejala: “Nikoli ne bomo dopustili, da nas bo kdo izsiljeval. Nikoli se ne bomo vdali politični korektnosti. Kam ste namenjeni, Evropa? Zbudite se iz svoje zaspanosti ali pa boste vsak dan jokali za svojimi otroki.”

Začetek razprave o migrantih na Poljskem
Leta 2015 se je nekdanja poljska premierka Ewa Kopacz odločila, da bo migrante povabila na Poljsko. Veliko Poljakov pa te odločitve ni sprejelo – to je bil čas, ko so se začele demonstracije proti muslimanskemu priseljevanju. Pomembno je poudariti, da takrat nihče ni vedel, za koliko migrantov se je dogovorila, saj je sprva rekla, da je Poljska pripravljena sprejeti 2000 ljudi, dva meseca pozneje pa, da bo Poljska verjetno sprejela do 10 tisoč do 12 tisoč migrantov.

Raziskava levičarskega časnika Polityka je takrat pokazala, da 56,5 odstotka Poljakov meni, da ne bi smeli sprejemati migrantov, tudi če bi to pomenilo izgubo podpore strukturnih skladov Evropske unije, 51,2 odstotka pa je menilo, da Poljska ne bi smela sprejemati migrantov, tudi če bi to pomenilo izstop iz Evropske unije.

Evropska unija : Poljska
Po zmagi vodilne stranke (vredno je omeniti, da je od leta 1989 to prva poljska stranka, ki ji ni bilo treba oblikovati koalicije) so se takoj odločili, da odstopijo od sporazuma o sprejemu migrantov na Poljsko. Evropska unija pa je naredila vse, da bi Poljsko prisilila k sprejetju kvote priseljencev. Poljska vlada je takrat poskušala identificirati priseljence, vendar se je izkazalo, da niso mogli učinkovito preveriti nobenega migranta.

Evropska komisija je nato sprožila sodne postopke proti Poljski, Madžarski in Češki zaradi zavrnitve sprejema migrantov. Poskušali so storiti vse, da bi kaznovali Poljsko.
Poljska pomaga beguncem, vendar pomagajo resničnim beguncem, ne ekonomskim migrantom. Lani je poljska vlada zagotovila štirikrat več sredstev za pomoč ljudem na Bližnjem vzhodu, kot je to storila leta 2015. Letos se pričakuje povišanje vsote. Vedno več Poljakov tudi pomaga Sircem s pomočjo katoliških dobrodelnih organizacij, kot je Karitas.

Ko pride do plinovoda Severni tok 2 ni “evropske solidarnosti”
Veliko mednarodnih levičarskih medijev pogosto pravi, da je poljska vlada pozabila, kaj pomeni evropska solidarnost. Na tej točki je vredno omeniti plinovod Severni tok 2. EU omogoča gradnjo plinovoda, ki povezuje Rusijo in Nemčijo prek Baltiškega morja, kar bo Rusiji omogočilo, da obide Poljsko, Ukrajino in druge države v regiji. Kje je torej ta znamenita “evropska solidarnost” v primeru plinovoda Severni tok 2, o kateri govori EU?

Nekateri pravijo, da bi Poljska morala “biti tiho”, izpolniti vse zahteve EU in biti hvaležna za ves denar, ki ga prejmejo, resnica pa je, da gre od vsakega evra, ki ga dobimo od Evropske unije, del za nemška podjetja. Zanimivo je tudi, da je nad evrom najbolj navdušen prav ta levičarski časnik.

Poljska sprejela krščanske sirske družine
Leta 2015 je v Varšavo prispelo petdeset sirskih krščanskih družin kot del programa pomoči vlade in fundacije Estera. Dobili so veliko: stanovanja, televizije, kolesa za svoje otroke, vendar je večina preko noči odšla v Nemčijo.

Če povzamemo. Evropska unija želi prisiliti poljsko vlado, naj sprejme begunce (ki so v resnici gospodarski migranti), vendar bi jih morda morali vprašati, v kateri državi bi radi živeli. Ali to želi EU? Če bi se zavedali, da je ena od najbolj cenjenih vrednot Evropske unije svoboda, bi jo spodbudili.

D. Š.