fbpx

Poljska premierka odločno nasprotuje vsiljevanju migrantskih kvot: “Poljska ne bo podlegla izsiljevanju!”

Foto: epa

Poljska premierka Beata Szydło je ena izmed evropskih voditeljev, ki si je drznila opozoriti na povezavo med migrantsko politiko EU in terorističnimi napadi, ki se je v sredo zgodil v London. 

Szydłova je opozorila, da je v Evropi večkrat mogoče slišati, naj se migracijske politike ne povezuje s terorizmom, in dodala, da je to popolnoma nemogoče.

Evropski komisar za migracije pozval k upoštevanju kvotnega sistema
Poljska vodilna konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) se je znašla v sporu z Evropsko komisijo, zaradi zavrnitve sprejema 6.200 migrantov v okviru obveznega sistema kvot, ki je bil sprejet kljub velikemu nasprotovanju držav srednje Evrope.

Foto: epa

Komisar za migracije Dimitris Avramopoulos je med obiskom Varšave 21. marca povedal, da morajo vlade spoznati, da morajo biti del sistema kvot. Opozoril je, če katera izmed njih ne bo želela izpolniti svojega dela odgovornosti, ima komisija v rokah moč in orodja, da države prepriča v nasprotno. Izpostavil je, da obstaja želja, da bi vsako državo članico oglobili v vrednosti 250.000 evrov v primeru, če bi zavrnila sprejem posameznega migranta. Če bi ta način kaznovanja obveljal bi to Poljsko stalo več milijard evrov.

Foto:iStock

Poljska se ne pusti izsiljevati
Švedska evropska poslanka Cecilia Wikström pa meni, da je treba državam, ki ne želijo izpolniti svojega dela odgovornosti, zadržati nekatera sredstva, ki so jim dodeljena iz proračuna EU.

Szydłova je glede očitkov dejala, da bi se morala komisija osredotočiti na ukrepe, ki bi preprečili takšne stvari, kot so se v sredo zgodili v Londonu. “Poljska ne bo podlegla izsiljevanju kot je to, ki ga je izrazil komisar.” Poljski notranji minister Mariusz Błaszczak pa je opozoril, da je napočil čas, v katerem ni več prostora za politično korektnost in dodal, da je nujno, da se oblasti odzovejo in poskrbijo za varnost svojih državljanov.

N. Ž.