fbpx

Tudi Poljska bo v interesu večje varnosti pričela s hitrejšim izgonom ilegalnih migrantov iz države

Foto: epa

Poljska bo s spremembo zakonodaje, ki bo izgon migrantov opredelila kot prednosten, poostrila nadzor na mejah, poroča britanski Express. Slovenija je podoben zakon sprejela prejšnji teden. 

Poljski notranji minister Mariusz Błaszczak je naznanil, da bo zakon, ki je namenjen zaščiti migrantov na Poljskem spremenjen v tej meri, da bo v njem zapisano, da bodo migranti, ki v državo vstopijo ilegalno na hiter način tudi izgnani. Načrti so del ciljev ministrstva za leto 2017, z namenom, da se prepreči, da bi ilegalne migracije vplivale na ranljivost Poljske.

Nevladne organizacije poučujejo uspešno izpolnjevanje prošenj za azil
Błaszczak je poudaril, da je prišel čas, da se tiste, ki mejo ilegalno prestopijo, hitro izžene in dodal, da velik problem predstavlja, da številne nevladne organizacije, ki so financirane s strani EU izobražujejo ekonomske migrante iz Azije kako uspešno izpolniti prošnje za azil in kako prelisičiti obmejno kontrolo.

(Mariusz Błaszczak) Foto: epa

(Mariusz Błaszczak) Foto: epa

Lani je bila po navedbah Błaszczaka ustavljena večja skupina azijskih migrantov ob beloruski meji, kar po njegovo predstavlja poskus vzpostavitve nove poti za trgovanje z ljudmi. Spomnil je na to kako je bil Tunizijec osumljen umora Poljaka na novoletni večer v mestu Ełk, ki se nahaja na severovzhodu Poljske. Sodnik je razsodil, da je moški živel na Poljskem na podlagi fiktivnega dogovora o poroki, z namenom, da se je ta izognil izgonu.

Foto: epa

Foto: epa

Poljski minister se zavzema za ohranjanje varnosti na Poljskem
Błaszczak je glede nedavnih terorističnih napadov v Evropi povedal, da so teroristi potovali preko Balkana in nato sodelovali pri izvajanju terorističnih napadov v Franciji. “Po mojem mnenju, je moja naloga kot notranjega ministra ta, da se Poljsko ohrani varno.” Poudaril je, da so sicer trenutno meje varne in dodal, da vsi napori potekajo v smer, da ukrepi za izgon postanejo hitrejši in bolj učinkoviti. Pri tem pa je poudaril, da bodo vsi ukrepi potekali v skladu z evropsko zakonodajo, ti pa bodo podobni tistim, ki se jih je Madžarska poslužila leta 2015.

N. Ž.