Poljska proti migrantom, EU proti Poljski: Zaradi groženj iz Bruslja ji bo v bran stopila Madžarska

Foto: iStock

Poljska, ravno tako kot Madžarska, ostro nasprotuje evropski migrantski politiki in zavrača priseljevanje migrantov. Zaradi njenih pravosodnih reform ji Evropska komisija grozi in na podlagi pravnih postopkov nad njo izvaja pritiske. Madžarski premier Viktor Orban je za madžarski javni radio povedal, da je “napad na Poljsko napad na vso Srednjo Evropo,” in potrdil, da bo Madžarska na vsakršen odvzem glasovalnih pravic vložila veto Je to kazen iz Bruslja? 

Odločitev Evropske komisije, da začne izvajati postopek, ki ga predpisuje člen 7.1, proti Poljski, zaradi njenih pravosodnih reform, je “nezaslišana in šokantna“, je dejal namestnik premierja Madžarke Zsolt Semjen. Dodal je, da možnost, da Madžarska vloži veto, ni izključena. Takšna odločitev Evropske komisije resno krši suverenost Poljske. Po Semjenovih besedah je nesprejemljivo, da Bruselj izvaja pritiske na suverene države in samovoljno kaznuje demokratično izvoljene vlade. Dejal je, da je nepravično, da Komisija ne ukrepa takrat, ko nekatere članice EU kršijo evropske sporazume,  nato pa proti poljski vladi sproži takšne politične postopke.

To je tipičen primer dvojnih standardov. To, kar zdaj počne Evropska komisija, je popolnoma v nasprotju z evropskimi vrednotami,” je dejal in dodal: “Zaradi poljsko-madžarskega prijateljstva in zavezanosti madžarske vlade k pogodbam smo dolžni, da se postavimo nasproti Komisiji, ne glede na vse.” Voice of Europe poroča, da je Semjen brez omahovanja potrdil, da bo ob takšni nepravični odločitvi Komisije glede Poljske Madžarska vložila veto.

Foto: iStock

Bruselj želi kaznovati države, ki ne želijo sprejeti migrantov,” je dogajanje komentirala madžarska politična stranka Fidesz in Evropsko komisijo obtožila izkoriščanja pravnih postopkov za izvajanje pritiska nad članicami EU. Ob tem opozarjajo, da je Poljska, ravno tako kot Madžarska, ena najglasnejših kritikov migrantske politike v EU, ki zavrača naseljevanje migrantov po Evropi in obvezno kvoto.

Orban pričakuje, da se jim bo pridružila tudi Avstrija
Madžarski premier Viktor Orban je za madžarski javni radio povedal: “Napad na Poljsko je napad na vso Srednjo Evropo,” in potrdil, da bo Madžarska na vsakršen odvzem glasovalnih pravic vložila veto saj je kakor poroča STA “v madžarskem nacionalnem interesu, da so solidarni s Poljaki in da so jasni, da evropske sankcije ne morejo biti uvedene”. Orban je v svoji izjavi tudi pozdravil novo avstrijsko vlado “ki temelji na krščanskih vrednotah in zavračanju priseljevanja” in poudaril, da pričakuje avstrijsko sodelovanje z Višegrajsko skupino pri vprašanjih migracije.

A. L., I.Š.