Madžarska žičnata ograja poskrbela za skoraj 100-odstotno zmanjšanje nezakonitih migrantskih priseljencev, EU pa je proti njej že sprožila pravne postopke

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Madžarska je že leta 2015 začela graditi žičnate ograje. S tem je za skoraj 100 odstotkov zmanjšala pritok migrantov v svojo državo, ki pa drugod še vedno nezakonito in nenadzorovano prečkajo meje. Ker je bila EU prepočasna pri ukrepanju, so zavarovanje svojih mej v celoti plačali madžarski davkoplačevalci. S tem je Madžarska zaščitila vso Evropo in zato od EU zahteva povračilo finančnih sredstev, ki pa jih nikoli ne bo dobila. Nasprotuje tudi odrejenim madžarskim kvotam, zaradi katerih se je že pritožila. EU pa je že začela s pravnimi postopki proti Madžarski, pa tudi Poljski in Češki, ker ne želijo sprejeti ukrepov, ki so v skladu z načrtom EU za preselitev migrantov.

Madžarska je potrdila, da so od leta 2015 njene ograje na mejah s Hrvaško in Srbijo pripomogle k zmanjšanju pritoka migrantov za kar 99,7 odstotka. Kar četrtino madžarske meje varuje žičnata ograja. “Število uspešnih poskusov nezakonitega prečkanja meje je bilo leta 2015 zelo veliko. Takrat je mejo nezakonito prečkalo kar 391.000 migrantov. Število je zaradi postavljene ograje zelo padlo, saj je leta 2016 mejo prečkalo 18.236 migrantov, letos pa samo 1184,” je 15. septembra na novinarski konferenci ob 2. obletnici zaprtja madžarsko-srbske meje dejal György Bakondi, svetovalec madžarskega premierja Viktorja Orbana za notranjo varnost. Po njegovih besedah je tako znatno zmanjšanje števila nezakonitih migrantov, ki vstopajo na Madžarsko, “posledica uspešne madžarske zavarovane meje“. Madžarska je žične ograje postavila v času vrhunca migrantske krize na mejah s Srbijo in Hrvaško. Svojo prvo “oviro” je na meji s Srbijo začela graditi junija 2015, saj se je to območje soočalo z velikim prilivom migrantov, ki so v notranjost Evrope želeli priti prek t. i. balkanske poti, EU pa je bila “prepočasna pri ukrepanju”. Nato je 157 kilometrov dolga in 4 metre visoka ograja Madžarski omogočila vsaj začasno preusmeritev migrantskega toka v sosednjo Hrvaško.

Ker je Hrvaška migrante še naprej usmerjala k madžarski meji, je ta začela graditi drugo ograjo. V manj kot enem mescu so zgradili 348 kilometrov dolgo žičnato ograjo, migranti pa so se zaradi tega napotili v Slovenijo. Nadaljnji dotok migrantov v Evropo se je zmanjšal z zaprtjem t. i. balkanske poti, saj so Slovenija, Hrvaška, Srbija in Makedonija poostrile nadzor ter preko mej začele spuščati zgolj tiste s pristnimi osebnimi dokumenti, ki so želeli zaprositi za azil.

Madžarski policisti ob nadzorovanju madžarsko-srbske meje. (Foto: iStock)

Žičnata ograja je na mejah še vedno nujno potrebna
Madžarska v letu 2015 ni pričakovala pomoči ali kakršnihkoli finančnih prispevkov; opravila je le svojo dolžnost, sledila je svojim interesom in zaščitila Evropo,” je dejal predstavnik vlade Zoltan Kovacs na tiskovni konferenci in dodal, da bi bil “brez ukrepov, ki so v veljavi, položaj še bistveno slabši“. Kaže, da se bo Budimpešta še naprej ukvarjala s to prakso in obdržala svoj mejni zid, ki je zdaj dolg že več kot 500 kilometrov in pokriva približno četrtino madžarske meje, ki je v celoti dolga 2100 kilometrov. “Ti ukrepi so še vedno potrebni; zahvaljujoč njim se je število priseljencev, ki želijo k nam nezakonito in nenadzorovano, občutno zmanjšalo,” je še dejal Kovacs.

Odškodnine niso prejeli, EU pa jim grozi zaradi nespoštovanja migrantskih kvot
Konec avgusta je madžarski premier Viktor Orban zahteval finančno odškodnino od EU v višini polovice stroškov ukrepov obmejne obrambe, pri čemer je trdil, da je ta ukrep pripomogel k zaščiti ne samo Madžarske, ampak tudi preostale Evrope. Obrambne ograje na mejah so “v celoti plačali madžarski davkoplačevalci”, čeprav ograja in madžarske varnostne sile “ne ščitijo le Madžarov, temveč tudi druge državljane Evropske unije“, je dejal. Zahteve je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zavrnil in poudaril, da Madžarski primanjkuje “solidarnosti“, ker ne sledi ostalim državam EU in ne izpolnjuje svojih obveznosti glede migrantskih kvot, ki zapovedujejo, koliko migrantov bi država morala sprejeti. Nato se je začela glede kvot za premestitev migrantov še bolj upirati EU, na njeno stran pa sta se postavili tudi Poljska in Slovaška. Konfliktno vprašanje kvot sega do odločitve EU leta 2015, ko je bilo določeno, da morajo v obdobju dveh let iz Grčije in Italije v druge države premestiti okoli 160.000 migrantov. Do zdaj jih je bilo “rešenih” 27.700. Že leta 2015 sta Madžarska in Slovaška zahtevali, naj Evropsko sodišče razveljavi odločitev EU o preselitvi priseljencev. 

Skupina migrantov zapušča Madžarsko. (Foto: iStock)

V začetku tega meseca pa so z Evropskega sodišča sporočili, da so “v celoti zavrnili obtožbe Slovaške in Madžarske“, katerih cilj je bil razveljavitev sistema migrantskih kvot. Odločitev sodišča je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto imenoval “grozljivo in neodgovorno“. Medtem je EU že začela s pravnimi postopki zoper Poljsko, Madžarsko in Češko, ker “niso sprejele potrebnih ukrepov” pri obravnavi migrantov v skladu z načrtom EU za njihovo preselitev in so s tem “kršile svoje zakonske obveznosti“.

Migranti v Srbiji. (Foto: iStock)

Meja med Srbijo in Madžarsko. (Foto: iStock)

A. L.

 • Valter BraniSlav

  INTEGRACIJA MUSLIMANOV V SEKULARNO EVROPO:
  http://www.delo.si/svet/evropa/tolerantnost-do-drugih-se-ni-pomenila-razumevanja.html

  Mednarodno priznani japonski strokovnjak za migracije in Bližnji vzhod, ki poučuje na ugledni kjotski univerzi Doshisa, o izvoru evropskih težav s populizmom razmišlja skozi prizmo integracije muslimanskih priseljencev. Spodaj odlomki iz njegovega intervjuja marca 2017.

  Zelo zanimivo pa je, da je za muslimanske priseljence rezultat vedno enak: druga, tretja in četrta generacija priseljencev so postale bistveno bolj pobožne. Pri prvih generacijah tega ni bilo opaziti. Njihov razlog za selitev v Evropo je bil denar. Pri vseh, ki so sledile, je nastal zelo resen problem identitete. V Nemčiji so imeli težave, ker niso bili del prevladujoče religije, v Franciji zaradi naglavnih rut. Muslimanom ni bilo jasno, zakaj lahko naglavne rute nosijo le znotraj lastnih domov, če pa so te namenjene za zunaj. Takšni nesporazumi so samo poglobili razpoke znotraj evropske družbe.

  Je mogoče vedeti, kakšno vlogo bo islam odigral v življenju teh muslimanov, ki v Evropo prihajajo zdaj?

  Odigral bo pomembno vlogo. Religija je v primerjavi z etničnostjo veliko bolj normativna. Bog pravi: to lahko storite in tega ne smete. To je še posebno značilno za islam. Muslimani dogodke v svojem življenju pripisujejo božji volji. Ker so ti v rokah boga, se zanje ne čutijo odgovorne. Na Japonskem si ne moremo predstavljati, da bi sledili istim principom; za svoje napake krivimo sami sebe, zato imamo tudi tako visoko stopnjo samomorilnosti. V muslimanskem svetu tega ni, saj za dogajanjem vedno stoji Alah. To tudi spodbuja pobožnost muslimanskih priseljencev v Evropi, s tem ohranjajo svojo distanco do gostujoče družbe. To jim pomaga ohranjati pozitiven pogled, Evropejci se jim na neki način smilijo, ker nimajo takšnega boga kot oni. Izraz inšalah, ki ga pogosto uporabljajo, nazorno opiše njihov pogled. Dobesedno pomeni »če je taka božja volja«.

  • Slovenec 33

   Integracija muslijev v EU tudi teoretično ni možna, ker jim njihov bog tega ne dovoli.
   Svoje zahteve je ta njihov bog opisal v “sveti knjigi”, ki je, če jo pazljivo prebereš dejansko priročnik za ubijanje in maltetiranje nevernikov.
   Spodaj so izvlečki iz “svete knjige” in protislovja z demokratično zakonodajo v EU.

   https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=9913261

   Problem bi lahko bil samo v tem, da je danes EU dan proti sovražnemu govoru proti muslijem, ampak to ni problem, ker resnica ne more in ne sme biti okarakterizirana za sovražni govor.

   • Valter BraniSlav

    Ne skrbi. Merklova in Juncker bosta muslimanom naročila da morajo sprejeti naše vrednote in muslimani bodo čez noč postali Evropejci. V Sloveniji pa jim bo isto naročil naš odlocni Cmerar ki ga bodo prav tako poslušali

 • sunday

  iz takšne evrope je potrebno izstopiti!!!

  • Franc Šink

   Kam pa?

 • twin

  Madžarska je torej postavila 500 kilometrov dolgo jekleno kontrukcijo, ki spominja na ograjo koncentracijskega taborišča, da bi se zavarovala pred reko tujcev, ki so itak hoteli zgolj prečkati njihovo deželo in nikakor niso želeli tam ostati.
  Orban je napovedal milijone teroristov, razen nekaj posametnih tragičnih incidentov, se v Evropi ni zgodilo ničesar posebnega, kolone pa so se ustavile pred začetkom turistične sezone. Se je Orban zmotil v svojih mračnih prerokbah? Nedvomno, za lastne zablode si zagotovo ne zasluži povrnitve stroškov za tisto žičnato sramoto, neprimerjivo s katerim koli drugim civiliziranim narodom Evrope.
  Seveda pa to še zdaleč ni pojasnilo razloga za organizirano invazijo arabcev in afričanov, zakaj bi morale članice sprejeti kogarkoli izven jasno določenih zakonov in pravil, danes se EU parlament obnaša, kot da je njim vse jasno, samo državljani si še moramo priti gor kako so se zmenili in organizirali. To je bistveno, da nam je lagala lastna Evropska vlada oziroma da je šlo očitno za izsiljevanje Nemcev, ki so begunce javno povabili, vedoč da je to zgolj njihov problem in silijo s tem nezakonitim dejanjem celo Evropo k kršenju številnih zakonov, predpisov in pogodb. Mogoče so imeli dober razlog, ampak ni mogoče sklepati o nečem kar ne vemo,dejstvo pa je, da najbolj zahojene članice, kot je na primer naša Slovenija, še svoje ljudi mečejo na cesto in jih ne morejo oziroma nočejo hraniti, medtem ko naj bi bili dolžni poskrbeti za tujce, katerih domovine smo pomagali okupirati in jih zdaj še ekonomsko izčrpavamo.
  Potem je tu še identiteta srečnih gostov,ki morda niti ni bistvena sama po sebi, iskreno pa dvomim, da smo pomagali tistim, ki so tam pomoči najbolj potrebni, pomeni dejansko smo prisiljeni reševati teroriste, ki sicer niso nevarni nam, bi pa mogoče morali odgovarjati doma, za zločine nad lastnim narodom in človeštvom. Nič ne rečem, morda je to celo prav, v tem primeru dvomim, vsekakor pa se počutim kot hlapec in idiot, ki ni vreden niti resnice,kaj šele, da se ga kaj vpraša.
  Take migracije so nam slovencem znane, nacional socialisti so netili vojno po balkanu in prodajali teroristom orožje, mi smo morali pa trpeti pa neke begunce iz predvsem Hrvaške, Bosne in Kosova, ki so bili po nasilni odcepitvi, za večino Slovencev nezaželjeni, čeprav so bili dejansko načelni zavezniki, pa takrat še sami zase nismo mogli poskrbeti. To je policijska država, to je zame okupacija in tiranija, ki traja že 26 let.

  • Janez Novak

   twin, a tisti, migranti, ki so po tvoje želeli zgolj prečkati Madžarsko, niso ostali v Evropi? Misliš, da te ne bo imelo nobenih posledic? Demografskih, ekonomskih socialnih? Misliš, da teroristični napadi, posilstva, ropi, ki so se zgodili po ilegalnem vdoru najmanj milijona migrantov v Evropo, niso nič posebnega? Mračne prerokbe, se že dogajajo in vedno bolj mračne bodo. Evropejci bomo preganjana manjšina v lastni domovini, edini, ki jo imamo, če se migracije ne ustavijo. Migranti imajo bistveno višjo rodnost od Evropejcev, poleg tega se neprestano priseljujejo novi. Vsak, ki zna šteti do deset, lahko na prste preračuna, kaj to pomeni za prihodnost avtohtonih Evropejcev. Izdajalci Evrope nas pehajo v genocid, useful idiots pa to podpirajo.

   • twin

    Popolnoma jasno je, da še madžari bežijo iz Madžarske, kaj šele, da bi jo poseljevali neki migranti. Madžari so v samem vrhu mednarodnega kriminala, pri njih vlada huda revščina, skoraj vsi evropejci se jih otepajo. Orban ni zaustavil ničesar, tudi ni bilo na njemu, da bi lahko kaj preprečil, pojma nimam zakaj zdaj od nas in preostalih žica keš.
    Točno tako, v Evropo so nažokali milijon arabcev, brez vsakršnih dokumentov, nas mečejo pa na cesto, za domnevno neplačane položnice par sto evrov, tudi zaradi lastnih napak do konca skorumpirane javne uprave, ki zgleda ne odgovarjajo več nikomur oziroma zgolj oligarhijam v senci, na neomejeni oblasti. Zaposlujejo sumljive in nesposobne osebe, ki jih drago plačujejo z nemškimi dinančnimi presežki, migrantom pa stisnejo v roke nekaj drobiža in se hvalijo, da nas stanejo na tisoče evrov dnevno.
    Veliko večino kriminala v Evropi zagrešijo domačini, več kot 90%. Posli kot običajno. Večina domnevnih napadov teroristov ni raziskanih, ni jasno kdo so bili napadalci oziroma če so se razna posilstva in ropi sploh res zgodili. Najhujši napadi islamskih teroristov so se zgodili po napadu na Irak in leta pred migrantsko invazijo.
    K nam se valijo predvsem albanci in nekdanji jugoslovani, namestili so zgolj peščico, ker delamo izključno samo za nemce in moremo izpolniti neke kvote (ultimate). Od teh meddržavnih poslov nimamo slovenci ničesar, razen gnilo državo in težko življenje, socialistične oligarhije ne vedo kam bi z nam nakradenim denarjem.
    Sodobne nacional socialistične frakcije državljanom tretjega razreda onemogočajo človekove pravice in socialne stike, mučijo jih z umetno ustvarjeno revščino, da bi čimbolj trpeli, strah pred skrajno represijo je povsod prisoten, razplodijo se lahko izključno samo določeni sloji oziroma posamezniki. Tam kjer se migranti nekontrolirano razmnožujejo, se menjava tudi etnična sestava slovenskega prebivalstva, verjetno načrtno, nove državljane rabimo za razvoj učinkovite ekonomije, ki lahko deluje edino, če na nekem prostoru živi dovolj prebivalcev.
    Vse bolj zgleda kot, da je Hitler naposled le zmagal, kmalu bo isto kot so si nacisti zamislili Evropo pred skoraj stoletjem, le da zaradi razvoja tehnike ni in ne more biti nobenega učinkovitega upora.Tretjina nezaželjenih evropskih državljanov bo zgleda pomrla, iz čudnih razlogov, tretjina bo izseljenih iz območja EU, tretjina pa asimilirana, skoraj s temi zadnjimi čobani, tako je pač moje opažanje.

    • Slovenec 33

     Kaj res ne znaš kaj drugega kot blejat.
     Če je to doseg usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, potem mi je jasno, da je pojem patriotizem pri vas omejen na rakete Patriot.

     • rrrrr

      ,,Ni ga odličnjaka, da ga ne prešolamo v bedaka” (fdvejevska modrost)

    • FUCK COMMUNISM

     Lepo te prosim, zapri gobec, ker imas neke normalnemu cloveku nerazumljive blodnje!

    • sodnikisozločinci

     Si ti mogoče reinkarnacija Avtohtonega Neandertalca?

  • FUCK COMMUNISM

   Narod ne potrebuje sovraznikov, ce ima med sabo take izdajalske kretene, kot si ti.

 • Janez Novak

  Globalistični Bruselj načrtno spodbuja migrantske vdore v Evropo, ker želi Evropo islamizirati ter kulturno preobraziti, da se bodo evropske integracije v perspektivi lahko razširile na Bližnji vzhod in Severno Afriko, kasnje pa naprej v skladu z njihovim končnim ciljem, ki je Svetovna država, katere zametek je OZN. Globalisti, ki so v ozadju izvajanja te agende, so spoznali, da ne morejo evropeizirati orienta, lahko pa orientalizirajo Evropo. In to zavestno in načrtno počno ter izvajajo kulturocid, etnocid in genocid nad Evropejci. Namenili so nam usodo ameriških Indijancev: izginotje. Vsak dan, ki mine, z vsako ladjo migrantov, ki pride v Evropo, smo bliže točki brez vrnitve. Morali bo začeti odločno ukrepati in zamenjati vse globalistične politike, ki Evropo pehajo v samomor. Že danes je pozno, jutri bo prepozno.

  • twin

   Nastaja Eurabija (nekdanje rimsko cesarstvo).

   • sodnikisozločinci

    Ki ga bodo uničili barbari, Poljaki in kompanija. Potem bomo svobodni.

 • mona lisa

  Kapo dol pred Orbanom. Vsi bi morali slediti tem zgledom.

 • FUCK COMMUNISM

  Orban je drzavnik in predsednik na mestu: skrbi za varnost in mir svojega naroda! Takega si pri nas lahko samo zelimo!

 • mona lisa

  Imamo že preveč lastnih parazitov v lastni državi ki ljudstvu pijejo kri ne rabimo pe tujih.

 • Antonius

  Zanimivo bi bilo izvedeti, kako bi se po breksitu odzvali v Buslju, če bi jim Višegrajci namignili o razmišljanjih o izstopu iz evropske unije, če jih mislijo največji v skupini evropskih držav še naprej posiljevati z nesprejemljivimi šerijatarji.
  Navsezadnje Višegrajci le niso neka zanemarljiva skupnost držav v Evropi. Poljakov je 40 milijonov, Čehov je 10 milijonov, Slovakov je 5,5 milijona in 10 milijonov Madžarov.
  Če bi bruseljski smetani parketnih kravatarjev skoraj 70 milijonov Višegrajcev zagrozilo z brco v rit, bi zelo sporočilno odmevalo v ostalih evropskih državah, da se zavejo kje so meje dovoljenega in kaj je absolutno nesprejemljivo.

 • xtc

  Če komur še ni jasno EU kot taka odhaja,zelo verjetno bo razpadla ravno zaradi imigrantov. vedno več držav se posiljevanju z njimi upirajo,kar bo verjetno privedlo do razkola in razpada.
  Britnci bodo pa neuradnih informacijah ob iztopu plačali le 20 miljard,EU je pričakovala vsaj 60-100 miljard in znatno spremembo priselitvene politike iz EU.
  Torej po domače,če se države nasprotnice kvot povežejo v alianso proti Bruslju inv kombinaciji zBrexitom je Bruselj na kolenih

 • Artur

  Europeans Unite to Defend Europe
  https://www.youtube.com/watch?v=Tsjh5FoNxN0&t=15s
  Evropejci združite se za obrambo Evrope , Evropejci najprej naredite deratizacijo Babilobskih bruseljskih satanističnih zločincev in njihovih narodno izdajalskih podgan potem pa po kozjejebcih .

 • Olga

  Bravo Madžari! Bravo Orban! Vztrajajte! Divjake je treba odstraniti iz EU in ne priseljevati!

 • mojca.arh

  Orban je imel prav.
  Če ima človek napad histerije, mu primažeš močno klofuto, da ga spraviš k sebi.
  Če Evropa histerično vabi k sebi vse migrante, jim zapreš pot in tako preprečiš vstop v EU.
  Žal je bila ena klofuta za histerično Angelo Merkl premalo, zato zdaj posledice njene histerije nosimo vsi.

 • lauraas

  Zastnj so se zaščitili z ograjo pred ilegalnimi migranti, zdaj jih bodo dobili “legalno”!

  • bojan

   se nebi strinjal … kdo pa lahko madžare prisili v sprejem islamskega dreka … orban je povedal svoje da bo vstrajal pri svojem … EU se lahko poljubno na trepalnice meče ..nč ne bodo dosegl

   bo pa EU vsekakor dosegla to da se bo višegrajska odcepla od EU …1000% da bom prestopu na stran višjegrajske, pa še marsikdo ker v državi kjer živim sem ogrožen

   EU nas namerava istrebit ne pa zaščitit …

 • Burek Burecki

  Tako zico postavit ob hrvaski meji da zajezimo hrvate na njihovu stani. Ni hujsega kot hrvata. Raje soseda siptarja kot pa hrvata…

  • bojan

   ne hrvatov , šiptarjev pa sploh ne ker si lahko dajo roke z islamom … imam soseda šiptarja ki migrante ilegalno ponoči prepelje čez slovenijo … policija je bla obveščena pa nič… vrjetno se to v naši državi lahko počne

 • Artur

  Koliko tega nam je še zamolčano , ali tudi pri nas obstajajo vadbišča z opremo in pripomočki za takšno ali drugačno borbo za borilne veščine , koliko so naši desnakarji pripravljeni na to , koliko so pripravljeni na naslednjo granitno revolucijo pri nas če zmaga SDS ….? Popoln informacijski mrk v zvezi s tem .
  https://www.youtube.com/watch?v=QbbSv0m8CGI
  https://www.youtube.com/watch?v=HmG1-gPpxnE

 • Artur

  The Jewish Role in the Refugee Crisis

  https://www.youtube.com/watch?v=IfCOO7Z39j0&t=1038s

 • Artur
 • šmentanamuha

  Orban bo raje izstopil iz Eu, kot sprejel hordo nekih azilantov. Potem bo sledila verižna reakcija.

 • EU je res mačehovska do držav, ki so v njej. Kdor bo upal izstopiti in iti svojo pot mora biti res sposoben in vizionarski. Orožja EU so za zdaj denarne kazni, potem pridejo davščinei n vse drugo. Dobro da še nima vojske.

 • samsara

  Potreben še kakšen dokaz, o veleizdajalstvu EU in njenih voditeljev z imeni in priimki.
  Pa o kolaboraciji državnih predstavnikov in nosilcev oblasti v članicah unije.
  Vsi imajo imena in priimke, znan kraj bivanja….
  En tako kolaboracionist je tovariš Miro Cerar, takole za začetek ker je nam najbližji.

 • sodnikisozločinci

  Po mojem mišljenju se bo spor odvijal tako, da bodo Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška enostavno ignorirali in neupoštevali sklepe EU pa tudi sodišča. V primeru sankcij bodo odgovorili s protiukrepi, posebnimi davki na zahodne multikorporacije in tako kompenzirali škodo. To se bo nadaljevalo tako dolgo, da bodo v nekem trenutku rekli EU fuck off in izstopili. To bi pomenilo konec evropskega prostega trga in ponovno uvedbo carin, upam da bo na koncu propadla tudi EU, da se bomo evropski narodi izvili iz primeža tiranije, katera nad nami izvaja genocid z metodo množičnega priseljevanja in teorije spola.

  • Novakec1

   Ene deset let nazaj sem že tulil da je treba meje in carine nazaj upelat. Edina rešitev za posamezne nacije.