fbpx

Poljska se zaradi migrantskih kvot ne pusti izsiljevati EU

Božični sejem v Wroclavu (vir: twitter)

Vrh Evropske unije je prejšnji teden sprejel sklep, s katerim bi Poljski odvzeli pravico do glasovanja v Evropskem svetu zaradi njenega kljubovanja migrantskim kvotam. Za to, da bi bil sklep sprejet, pa je potrebna enoglasna odločitev vseh držav članic, kar pa naj ne bi bilo mogoče, saj želi EU z enakimi ukrepi kaznovati Češko, ki bo zaradi tega podprla Poljsko.

Prejšnji teden je vrh EU sprejel odločitev za odvzem pravice glasovanja Poljski v Evropskem svetu zaradi njenega kljubovanja bruseljskemu vsiljevanju migrantskih kvot. A politični analitiki svarijo, poroča Express, da bi v primeru nadaljnje zaostritve odnosov med Brusljem in Poljsko lahko prišlo do poljskega izhoda iz EU.

Politologinja Renata Mienkowska z varšavske univerze je pojasnila, da navkljub vsem grožnjam EU ta najbrž ne bo mogla kaznovati Poljske, saj za to potrebuje enoglasno odločitev vseh držav članic. To naj ne bi bilo možno doseči, saj je EU z istim zagrozila Madžarski in Češki, ki bosta tako zagotovo podprli Poljsko. “Za odvzem pravice do glasovanja v Evropskem svetu je potrebna enoglasnost – ta ne obstaja, saj je Madžarska na strani Poljske.” Edino orožje, ki EU ostaja na voljo, pa je zdaj proces proti obema članicama hkrati, a je to zaenkrat nekaj, čemur se tudi oblasti lačni evrobirokrati izogibajo.

Evropski parlament (Foto: STA)

Poljska se ne pusti izsiljevati
Predvideva se, da je edina resnična možnost, kako prisiliti Poljsko k sodelovanju pri sprejetju migrantskih kvot, finančni pritisk in odtegnitev evropskih sredstev. Vendar pa bi to lahko imelo obraten učinek od želenega, saj bi se Poljska v primeru, če se ji članstvo v EU ne bi splačalo, lahko poslovila iz skupnosti. Mladi na Poljskem so namreč prepričani, da je EU vedno bolj ekonomsko nepravična. Želijo si izstopa oz. bolje korenitih sprememb v EU, kakor pravijo, hočejo konec “bruseljske vladavine” s strani “arhaične institucije, ki bi jo morali razstaviti na kose”.

Ivan Šokić